Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rickard Hansson:
"Den oerhörda vikten av volym i poolerna"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Nya generationen är kräsen.
Stora variationer i spelvärde lockar inte.
Därför är poolernas storlek otroligt viktig.

Ni har säkert läst någon gång att det är viktigt med volym i travets spelpooler. Vad betyder det egentligen?
I korthet: Att större spel än average inte påverkar odds/spelprocent i nämnvärd utsträckning.
Vad spelar det för roll då…?

Jo, synnerligen stor om man ska värva en ny spelgeneration.
Det går att skriva böcker om spelande och spelstrategier men för att koka ned merparten i en väldigt komprimerad version kan man säga att de mest inbitna – inte sällan också de som omsätter mest, såväl per spel som totalt – gärna vill spela till RÄTT odds. Låter väl inte så konstigt?

Nä, men inom sportspel justeras oddsen också löpande. Klurar man till exempel på Barcelona -1,5 till 1,95 och oddset ”droppar” till 1,80 försvinner ofta spelsuget. Tanken var rätt, men till ett decimerat ”pris” är det inte längre aktuellt. Spelvärlden hann före. I längden finns det inte värde i att spela till 1,80 i ett sådant läge.

Det där yttrar sig i särskilt stor utsträcking i totalisatorspel på trav – varför det är svårt att locka den yngre publiken till travspelet. Står exempelvis Betting Gangster i 3,70 med en minut till start och det blir ordentligt surr i ATG Live kan skjutsen bli kraftig och vid start är oddset 2,45 (bedömde man då segerchansen till 33 % är 3,70 bra och 2,45 dåligt). Varför en sådan svängning kan ske beror på att poolerna är relativt små och att det kommer väldigt mycket ”sena pengar” där.

Ett annat utmärkt exempel är V5 på Jägersro i tisdags. Då jag själv var där och fokuserade på V5 som låg sist på dagen – för ovanlighetens skull – så var det ett praktexemplar i spelvärde 0,0…så här i efterhand.

Den kvällen jobbade Eskil Hellberg i ATG Live och gjorde sitt jobb, dessutom med fin träffprocent just den kvällen.
Inför V5-5 var värdet 755 kronor.

Med (den tidigare) jättefavoriten Erik Clausen (57 %) skulle V5 betala 1 096 kronor. Med draget som promotades hårt – Chilli Reerstrup (25 %) – skulle V5 ge 1 373 kronor. Chilli Reerstrup var, knappt 20 minuter före spelstopp, lirad till 16 procent. Tack vare, eller på grund av, att även haussade Quick Lane i V5-3 som sedermera blev favorit – och vann – så blev det en iskall kombination.

Låter kanske inte så påtagligt i dessa tal: Men tänk dig en spännande upplösning där jättefavoriten till 57 procent betalar 195 000 kronor och ditt andrastreck, hästen till 25 procent, är markerad med en asterisk (*) vilket indikerar över 200 000 kronor. Den hästen vinner och det ger 244 000 kronor. Då är du nog besviken på "renset"...

ATG Live gör bara sitt jobb – jag har själv suttit där och vet hur det fungerar och vilken påverkan det kan ha. Problemet är inte den biten – problemet är att omsättningen är så låg och att i det här unika fallet med anledning av nattrav och udda uppbyggnad av tävlingsdagen skapar ett moment 22. När vi (medier) blåser upp hästar och det tar fyr…finns det sällan någon hejd.

Krasst: Lämnar man in en rad, till en medialt mindre upplyst spelform, 10-15 minuter före första avdelningen kan den i DET läget vara matematiskt välkomponerad. Tio minuter senare kan samma system vara direkt dåligt – värdet försvinner i att spela ett sådant system om majoriteten av de sena lirarna går på samma idéer (ofta är det bättre att ”möta” tidiga spel än sena spel i travsammahang).

Av just det här skälet är det viktigt att poolerna är så stora att de inte helt omkullkastas av sista snacket som har en stor inverkan på utdelningen.
Vadå? Det är väl kanon om ”sista snacket” helt tappar dina drag? Jo, problemet är att man inte vet det på förhand och därmed inte kan styra sina kuponger på det sättet.

Svaga pooler gör att intresset dör ut.
Särskilt för den nya generationen som är vana att spela till ett exakt odds.
För många spelformer samma kväll kan alltså bli kostsamt i längden när de kannibaliserar på varandra.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS