Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rickard Hansson:
"Tomma ord och noll respekt för hästarna"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Vilken Alessandro Gocciadoro var det som körde i Turin under söndagen?
De andra kuskarna var inte särskilt mycket bättre heller.
Hopplöst är ordet.

Vi svenskar är bra på att fördöma sådant som händer i andra länder, oavsett vad det handlar om. Tack och lov, i det här fallet. Drivningsfrågan blev väldigt aktuell efter Lotteria-dagen i början av maj i Italien.

Halmstadtravet stängde av fyra italienska kuskar och sedan togs ämnet upp på en UET-konferens i Berlin där även UET-ordföranden Marjaana Alaviuhkola hade ett enskilt möte med Italiens representant.

Kort efter den uppblossade diskussionen uttalade sig även Alessandro Gocciadoro, genom ett förlåt-brev som först publicerades på Sulkysport:

”Jag vill be alla om ursäkt och framförallt rikta ett stort förlåt till min häst, samt lära av mitt hemska misstag och hädanefter hålla fokus på att göra rätt saker. För mig är det hemskt att veta och se vad jag gjort. Jag vill aldrig göra om det jag gjorde igår, aldrig vara så mot en häst och jag hoppas att andra som agerar som jag gjorde bättrar sig och gör travsporten bättre. Jag vill bättra mig gentemot italienskt trav, mot hela världens travsport, jag lovar. Jag hoppas att ni förstår att den riktiga Alessandro inte är den personen ni såg på banan igår.”

Några veckor senare stod det klart att reglementet ändras i Italien: Saftiga böter, färre antal slag/påmaningar samt förbud mot att höja armen över axeln vid drivning.
Visst lät det bra, att italienska förbundet agerade.

I går avgjordes Grupp I-loppet Gran Premio Castro Azzurra i Turin och … historien upprepade sig. Det såg emellertid ut som boxningsmatcher i de flesta riktningar över upploppet.

Alessandro Gocciadoro vann loppet tillsammans med Arazi Boko (vad tusan är det för stålpsyke på den tolvåringen?). Minst sju gånger vevade han över upploppet och armen var snarare oftare över huvudhöjd än under sista 200 meterna. Och, han var, som sagt, inte ensam. Det var en sorglig syn i princip rakt igenom.

Trots förlåtbrev (riktat till just Arazi Boko) och nya, hårdare, direktiv från italienska förbundet tycktes allt vara som förr, ändå. Noll respekt för hästarna.
Då kan man undra – agerade domarna i enlighet med sitt nya, fräscha, härliga, reglemente?

Segern var värd en knapp miljon svenska kronor.
Straffet blev tio dagars avstängning, rapporterar Sulkysport.
Jo, det är hårdare straff än vad vi är ”vana vid” därifrån.
Däremot kan man ju v-e-r-k-l-i-g-e-n fråga sig när böter ska delas ut och inte? Upp till 52.000 euro sträcker sig bötesstraffet sedan 23 maj.
Det här renderade i noll kronor. Alltså vill man inte ens veta vad som ”krävs” för att maxstraffet ska delas ut, eller ens en tredjedel av det.

Gocciadoro gjorde glatt segergest och visade att förlåtbrevet bara var tomma ord, kollegorna i loppet tycks inte heller ha influerats nämnvärt av det nya reglementet eller debatten som har pågått i Europa under knappt två månader.
Jadu, Marjaana. Jag skulle inte vilja vara ordförande i UET just nu.
Hopplöst – är ordet.


Fotnot: Travronden har sökt Marjaana Alaviuhkola.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS