Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Är det inte dags att (er)bjuda eldsjälar plats på Hästgalan?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Slipsar, flugor, kostymer, klänningar och andra festattiraljer inhandlas sannolikt den här veckan. På fredag är det dags för Hästgalan 2020 då fjolårets bästa två- och fyrbenta ska prisas.

Det är galatider nu, eller liknande aktiviteter, av olika slag – Cancergalan, Svenska Hjältar-galan, Nobelmiddagen, Idrottsgalan, Fotbollsgalan och en mängd lokala varianter. Just de lokala galorna betas av helg för helg i Travsverige och många gånger är det uppskattade arrangemang, inte sällan med relativt små ekonomiska medel. De kan, av naturliga skäl, inte mäta sig med den stora galan, den vi kallar för Hästgalan.

2014 flyttade galan åter till Stockholm och i höstas var förutsättningarna högst oklara. Gala blir det och den blir åter i Stockholm. Galan finansieras i huvudsak av spelbolaget ATG:

”Vi är med och diskuterar upplägget, men ATG är sponsor/arrangör till galan. Det Svensk Travsport finansierar är de fysiska priserna och vi håller i kontakten med Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) som röstar och äger priserna”, säger Tomas Fyhr, avdelningschef marknad och kommunikation.

SHK:s styrelse plockar ut kandidater och medlemmarna röstar sedan fram vinnarna förutom i kategorien Årets häst där svenska folket – eller åtminstone de travintresserade – har 50 procent av rösterna.

I år har SHK 250 röstberättigade deltagare, tidigare har det varit ännu fler. Under en mängd år har röstdeltagandet varit knapert, det har sällan överstigit 50 procent. Medlemmarna i SHK har, kostnadsfritt fram till i fjol, fått vara med på galan. Numera kostar det 595 kronor och konsekvensen av det är, förstås, att intresset svalnat.

Intresset hos de inbjudna gästerna är varierande vilket är begripligt. Har man tillhört toppen under lång tid och, mer eller mindre, haft en stående inbjudan blir det knappast lika kittlande. Priserna delas dessutom nästan uteslutande ut till den absoluta toppen.

Är inte det hela poängen med galor?

Jo, så är det förstås – men när alla kuskar och/eller tränare inte ens kommer dit som nominerade kan man ifrågasätta värdet av nomineringarna, särskilt då en arbetsdag väntar dagen därpå.

För hästägare, skötare och andra som inte uppmärksammas i tillnärmelsevis lika stor utsträckning är det häftigt med gala. I tider då travsporten dras med allt färre aktiva (B-tränare och ungdomar) kan man ifrågasätta om arrangemanget, som inte direkt är gratis, är så lämpligt utformat som möjligt.

Som B-tränare är det i princip omöjligt att ta sig till den stora galan och därför fyller de lokala festligheterna verkligen sin funktion.

Mjuka värden i tider då travsällskap ställer sig kritiska mot centrala befogenheter och avtal är sannolikt mer värt än någonsin tidigare.

Ska Hästgalan för evigt vara en klubb för inbördes beundran?

Idrottsgalan, en betydligt större apparat, är nästan en karikatyr på sig själv år efter år. Dit tycks vissa idrottare få livslång inbjudan – samma ansikten år ut och år in. Det är förstås omöjligt att hitta en rättvis linje för vilka som ska få komma och inte – särskilt om det skulle innefatta hela landets idrottsföreningar.

I travsporten är vi dock inte så extremt många att en kraftig översyn skulle kunna vara på sin plats.

Nu har SHK-medlemmarnas platser decimerats till följd av omvänd ”gratis är gott-mentalitet” och det är på tiden. Ska fler än styrelsen över huvud taget vara där? Historiskt har det varit Hästgalan och Elitloppet SHK-medlemmarna går på – som en händelse (tidigare helt) kostnadsfritt.

Är det inte dags att (er)bjuda eldsjälar, fler hästskötare, B-tränare – de som får hjulen att snurra – plats på Hästgalan i stället för måttligt intresserade hyrkuskar, tränare och inventarier?

/RICKARD HANSSON

Jag är ju egentligen tränare

Jörgen Westholm efter seger i kuskmatchen V75 Champions.

Segergest från tvåan

Segergest som tvåa? Det hör inte till vanligheterna med Jörgen Westholm säkrade V75 Champions-titeln bakom Shutter Island i V75-7 och kunde, förstås, uttrycka sin glädje trots att han inte vann loppet.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS