Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Är det nu investeringarna ska betala av sig?"

Foto: ATG/Pressbild
Challe Berglund är medarbetare på ATG Sport-avdelningen. Foto: ATG/Pressbild

I veckans ledare skriver Anton Stöckel om ATG Sport och möjligheterna som finns just nu under pågående fotbollsmästerskap.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I svallvågorna av elitloppshelgen är tittarsiffrorna ett av de mer omdebatterade ämnena. Det är ett faktum att dessa sjönk, men något som däremot visar sig stå starkt är omsättningen på V75.

Jämfört med 2020 tappade lördagen runt 40 000 kronor i omsättning, vilket är ett väldigt starkt resultat med tanke på de speciella omständigheter som förelåg under fjolåret. Söndagen tappade däremot rejält i direkt jämförelse mot 2020, men låt oss då komma ihåg de speciella förutsättningarna:

För travsporten kommer fjolåret att vara historiskt. Det kommer inte vara korrekt att mäta resultat för omsättning mot 2020 då många andra sporter låg nere under stora delar av året på grund av pandemin.

Ingen fotboll. Ingen hockey. Av de stora marknaderna var det travsporten som var igång.

Mer specifikt: den svenska travsporten.

Lägg också till de stränga restriktionerna samt rädslan för att vistas och träffa andra personer utanför det egna hushållet.

I ljuset av detta föreligger det inte speciellt konstigt att elitloppssöndagen visade så starka siffror för omsättningen på spelet. Lägg också till att det var mors dag, en dag som efter ett år av isolering, var en väldigt speciell dag för många.

År 2020 kommer framöver att vara ett mål, ett riktmått, en vision att sträva mot. Att göra direkta jämförelser kommer inte att vara rättvist. Kan siffrorna leva upp till det, är det ett starkt kvitto på travsportens attraktionskraft – precis som det var under lördagen.

Med tanke på att alla andra stora marknader låg nere under fjolåret, var det också ett starkt resultat som visades upp i ATG:s bokslut för sportsatsningen. Trots begränsade möjligheter ökade nettospelintäkterna på sportspel med 137 miljoner, eller 50,5 procent, jämfört med 2019.

I fredags spelades premiärmatchen i EM i herrfotboll, det mästerskap som många spelbolag i början av 2020 rustade sig för och gjorde sig redo inför. Vid stora mästerskap har travsporten alltid fått stå vid sidan. Spelarnas pengar flyttas från lördagens V75-omgång till olika matcher under veckans gång, inte minst då Sverige spelar. För travsporten har det inneburit minskade medel under perioden. Det spelas helt enkelt inte hos ATG.

Tills nu.

Nu kommer kunder som primärt spelat på trav hos ATG, men på andra sporter hos andra bolag, att kunna fortsätta spela hos ATG. Pengarna som tidigare har gått till andra, kommer nu travsporten till gagn.

Under 2020 hade ATG 1,4 miljoner aktiva kunder, ungefär en sjättedel av den svenska befolkningen som är över 18 år.

Förhoppningen hos ATG var sannolikt att visa upp en ännu starkare omsättningen för sportprodukterna under fjolåret just med tanke på att EM skulle gå av stapeln. Nu däremot, med en enormt stark medvind för travsporten där många fler än tidigare engagerat sig hos ATG, kommer mästerskapet. Kanske var pandemiåret 2020 bland det bästa som kunde hända ATG och travsporten? Fler kunder kom in. Fler kunder aktiverade sig. Fler blev bekanta med det nya sportsegmentet.

Av rapporten för det första kvartalet ser det också ut precis så: att ATG fortsätter framåt i den medvind som blåste och fortsätter att blåsa. Betänk också hur pengarna kan flyttas och redan flyttas. Personer som kanske främst är intresserade av sportspel, kan nu snabbt och enkelt delta i travsportens utbud av spel. Fler får upp ögonen, känner spänningen och blir hänförda av hästen.

Satsningar kommer däremot sällan utan kostnader.

Många är de som har åsikter när “sportstudion” dyker in i travets sändningar. När vi precis har fått se en fantastisk uppvisning och väntar på att få höra tränarens ord – ska en fotbollsmatch i Premier League starta.

Tajmingen för sportsnacket är inte alltid den bästa. Men, ibland måste vi påminna oss om att ATG är ett spelbolag likt alla andra, skillnaden som också är en stor konkurrenskraft, är att sajten har en egen sändning som gör det möjligt att kommunicera med kunderna. Hur många av de nyligen intresserade travspelarna, har inte blivit påminda om ett spelobjekt och istället för att logga in hos det tidigare använda spelbolaget, klickar in på sportsidan för att placera sitt spel?

Något annat som inte är gratis är själva produkten i sig. Utveckling, skötsel och inte minst marknadsföring. De pengarna är inte heller några som trillat i knäet på ATG, inte heller är det någon som gått in med pengar för investeringen. Pengarna för det har använts av redan befintligt kapital.

Utvecklingen av sportprodukterna har varit kostsam, men för första gången någonsin kommer inte ATG att stå i skuggan av ett stort mästerskap.

Är det nu som investeringarna ska betala av sig?

Är det nu som satsningen på riktigt kommer visa sig till nytta för travsporten? Är det nu frukten som så länge har hängt där, kan skördas?

En sak är säker: med tanke på den starka medvinden ska det bli väldigt intressant att följa dess riktning. ■

 

I KORTHET

Åby World Grand Prix

Sex miljoner kronor i förstapris. Det nya initiativet från Åbytravet har verkligen skapat rubriker och förutsättningarna för att kunna skapa det som planeras finns där. En satsning som kommer bli spännande att följa.

CITATET

Jag blev väldigt tom

Gunnar Melander efter hans Månlykke A.M. galopperade i lördagens start.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.