Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Är folk mer intresserade av själva festen än loppen?"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Uppfriskande värre att Solvallas vd Jörgen Forsberg tar ton. Om det inte vore för det här jäkla viruset hade det nästan varit anmärkningsvärt att just han pratar om tittarsiffror i stället för publiksiffror. De behövde han inte oroa sig för i år heller.

Siffrorna som Forsberg syftar på, och som han kommenterade i Solvallas podcast, är de som ATG presenterade förra veckan och som visade en kraftig nedgång för både spel och tv-tittare under årets elitloppssöndag.

Men att jämföra med fjolårets siffror är mindre intressant. Dels för att travet var mer eller mindre ensamt på plan vad gällde idrott då, dels för att elitloppsfinalen avgjordes senare på kvällen för att locka fler tv-tittare.

Det är jämförelsen med 2019 års siffror som sticker i ögonen. För trots vind i seglen under 2020 är siffrorna sämre på alla plan. Med ett undantag: Andelen av de som tittade på tv vid tidpunkten för Elitloppet och valde att se just finalen var högre i år jämfört med för två år sedan.

Däremot var det fler som tittade på tv överlag under elitloppssöndagen för två år sedan. Och det är högst rimligt då det var bedrövligt väder under större delen av elitloppssöndagen 2019.

En annan sak: 2019 var festen inte inställd. 2021 var den inställd för andra året i rad. De som var nyfikna på hur det skulle bli med ett elitlopp utan publik fick sina svar i fjol.

Det var just söndagen som visade de dystra siffrorna.

Kan det vara så att folk är mer intresserade av att delta i festen än att titta på ett travlopp? Ja, så kan det vara.

Det är dessutom ganska befriande om det är så. Slutsatsen kan bli att travet har ett starkt attraktionsvärde när det visar sig från sin bästa sida. Som under Elitloppet.

Engagemanget kring tittarsiffrorna är högst rimligt. Tydligare än en orolig travbanechef blir det inte: Det är en publik att bry sig om.

Egentligen är det inte så hemskt som det låter. Det är Forsbergs och alla andra banors publik också. I sommar, eller i alla fall nästa elitlopp, är det tv-tittare han förhoppningsvis får hälsa välkomna till Solvalla.

När det kommer till fysisk publik kan det inte vara kontroversiellt att hävda att den är svår att locka till banorna bara genom att visa upp travlopp. Man ser alldeles för bra på sin skärm hemma i soffan. Helt gratis dessutom.

I helgen körs Jämtlands Stora Pris i Östersund. En riktig sommarhöjdare.

För första gången sedan pandemin bröt ut kan en svensk bana erbjuda 500 numrerade platser. De i restaurangerna såldes ut i ett nafs och det var ingen större sensation. Att det bara är strax över 300 sålda biljetter till publikplats får nog fler att höja på ögonbrynen.

Det är förstås inte muntert att toppsport mitt i sommaren inte har större genomslag. Samtidigt är det en bra påminnelse om att travpubliken inte är så stor.

För banorna är det här inte särskilt dramatiskt. Jägersro testade att släppa 100 biljetter till personer som fick röra sig fritt på publikplats under fredagens lunchtrav. 40 personer nappade. Det är så det ser ut allt som oftast.

Banorna kämpar. Några bra, några bättre. Ambitionen måste så klart alltid vara att locka så många som möjligt.

Om det är att koncentrera publiken till utvalda tävlingsdagar för att höja upplevelsen vid specifika tillfällen, då är det så.

Än är det omöjligt att säga exakt vilken effekt coronauppehållet får på idrottsevenemang runt om i världen. Att pandemin ska ge publiksiffrorna en skjuts är långt ifrån givet. Är det något covid-19 har lärt oss är det att göra saker på distans. Till och med umgås.

Världen är förhoppningsvis på väg in någon form av normalläge igen. Då kan det vara värt att påminna sig om att publiksiffrorna inte var på väg upp när pandemin slog till. För vi kan inte ens förvänta oss att allt ska bli som förr.

Hopplöst? Nej, då. 2020 var året där travsporten stod stark med tomma läktare och kom ut på andra sidan som om inget hade hänt. I huvudsak tack vare hästägare och spelare. Så, hur ska travsporten ta kliv framåt? Börja med att fråga dem.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.