Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Calgary Games – ett mästerverk och ett privilegium"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Calgary Games och Jorma Kontio. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Över fyra miljoner kronor på kontot och en seger i Svenskt Travderby är mer än vad de flesta ägare vågar hoppas på när allt fortfarande är ovisst.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Timo Nurmos har ibland sagt det rakt ut och ibland mellan raderna: Calgary Games är i klass med Villiam och Readly Express.

Hästen blev favorit att vinna ett av de svåraste loppen redan innan uttagningsloppet som då skulle bli hans klart största prövning någonsin.

Nu är vi här.

Det är väl värt att redan nu poängtera att Calgary Games seger i Svenskt Travderby är det absolut råaste jag har sett under mina år på Travronden.

Tränaren hade mycket mer att vinna än att förlora på sina smådiskreta hyllningar redan innan karriären började. När hans hingst nu bildsatt orden är avelskarriären säkrad efter sju starter. Bara det är imponerande.

Kanske var det så att en stor del av spelarkåren, efter fem segrar med max 40 000 kronor i förstapris, gjorde bedömningen att intrycken i loppen imponerade tillräckligt för att göra honom till favorit redan i försöket. I så fall är alla i den kategorin också värda en hyllning – precis som Timo Nurmos.

Det blev verkligen inget spännande derby, men det är i sin tur väldigt spännande. Utgår man från att travhästar har en slags brinntid som styrs av hur många tuffa prövningar man ställs inför var Calgary Games i princip obrukad inför Derbyt. Var det därför han joggade ifrån kullens bästa hästar och såg helt oberörd ut? Kanske. Men det kommer aldrig att vara hela sanningen.

En del i det är förstås att han helt enkelt har en pappa som heter Readly Express, en mamma som heter Olympia Tilly (BC-vinnare som treåring 2014), en av världens bästa tränare och en skötare av toppklass: Fredrica Sandberg.

En sak som till viss del talar emot brinntiden är att tvåan, trean och fyran i mål var trion Önas Prince, San Moteur och Brambling. Alla tre var med i Svenskt Travkriterium i fjol. De två sistnämnda har förvisso fått sparsamt med lopp sedan dess, men skulle ändå leverera på topp i slutet av september förra året. Önas Prince var näst bäst i söndags och han har hunnit med att vinna både Kungapokalen och försök och final i Sprintermästaren bara i år.

Däremot kan man vända på det och konstatera att det här med ”härdad i tuffa lopp” inte är en faktor att haka upp sig på.

Det kommer att pratas om trendsättning med matchningen av Calgary Games. Det är säkert så att något liknande händer igen, men jag tror inte derbyfälten kommer att krylla av hästar med färre än tio starter i kroppen.

En sak som är lätt att glömma bort är att det inte var så här Timo Nurmos ville ha det. Han ville starta Calgary Games i Kriteriet. Hästen ströks från sitt uttagningslopp bara någon timme innan det skulle gå.

Det är åtminstone kittlande att fråga sig om intrycket hade varit lika mäktigt i söndags om han hade tagit sig till den finalen? Tyvärr får vi inte svaret.

En annan sak att påminna sig om är att han gjorde något liknande med egenägda Villiam, men som treåring. Han kom med fem segrar och en andraplats i sitt uttagningslopp till Svenskt Travkriterium. Sedan gick han och och vann på nytt världsrekord.

På tal om egenägd och matchning är det en faktor som inte går att blunda för. Samma faktor som talar emot att det kommer slå brett: Han äger även Calgary Games själv.

För hur många tränare har hästägare som tålmodigt väntar på att deras talang ska slå till när det gäller som mest? Prestige betalar inga räkningar och det är få förunnat att ha den typen av hästägare.

Frågan är hur många tränare som vågar chansa på att allt går som det ska just den där dagen?

Om Calgary Games hade galopperat på grund av ett skoryck hade Nurmos fått förklara för sig själv.

Det samtalet är inte lika charmigt med en, eller ett par, som betalat femsiffriga fakturor i två år i väntan på just det där ögonblicket som aldrig blev av.

Det är värt att påpeka att Daniel Redén sedan årsskiftet äger vinnaren av Derbystoet, Honey Mearas.

Calgary Games har en kombination av faktorer som gör glädjevrålen över andraplatser i uttagningsloppen från andra tränare än mer befogade. En toppstammad häst från den största uppfödaren som köptes tidigt som ettåring av en av landets främsta tränare. Sedan kunde han, utan otåliga hästägare, jobba i lugn och ro och vänta in just den här dagen.

Och han lyckades. Om det blir en trend borde det bli ännu svårare för de mindre tränarna att hävda sig i toppen.

Oavsett vad är söndagens lopp något att minnas och vinnaren någon att följa.

Timo Nurmos visade upp en häst som joggade hem Svenskt Travderby med ett intryck som gör hela resonemanget om brinntid ganska oviktigt just nu. Calgary Games såg helt obrukad ut när han satte världsrekord.

CITATET

– Det är ingen som minns en tvåa, tyvärr. Men jag är väldigt stolt över hästen

David Persson om andraplatsen i Derbystoet med Global Brilliance.

I KORTHET: Ohlssons mardröm

Rakt fram i andraspår blev att backa sig bland de sista från innerspår för Ulf Ohlsson och Hoboken Am. Strykningen av innerspårshästen Bring Me Wine gav bränsle till den ständigt återkommande debatten om hur sådana situationer borde hanteras vid lopp där spåren valts av tränarna.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.