Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det ser precis ut som för ett, två och tre år sedan"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Ett år har nu gått, spelmarknaden har öppnats upp och vad vi kan konstatera är att… på lördag avgörs ATG:s stora flaggskepp V75 i Eskilstuna.

Den första januari förra året var ett datum som det kom att skrivas spaltmeter text om. Det var inte bara början på ett nytt år, utan början på ett år då spelmarknaden kom att släppas fri i Sverige.

För oss inom travet var osäkerheten stor inför datumet. Vilka aktörer skulle börja kapitalisera på travsporten? Skulle dessa komma att finansiera travsporten likt ATG? Hur skulle samspelet mellan ATG och travsporten komma att se ut när ATG nu fick börja erbjuda spel på andra marknader?

Ett år har nu gått, spelmarknaden har öppnats upp och vad vi kan konstatera är att… på lördag avgörs ATG:s stora flaggskepp V75 i Eskilstuna.

Detta är givetvis en väldigt förenklad bild för väldigt mycket har hänt på spelmarknaden, men när det kommer till travsporten är det faktiskt inte speciellt mycket som har förändrats. Vad som kanske blivit märkbart är att vi travintresserade nu får en hel del sport i ATG Live, vilket inte minst uppmärksammades då Gunnar Nordins lopp avgjordes i mitten av december. Eftersom det inte erbjöds något spel via ATG till loppet valde då huvudkanalen att i stället prata upp en match dit ATG erbjöd spel.

Travintresserade rasade och fingertoppskänslan i frågan går att diskutera. Men, låt oss inte glömma att ATG är ett spelbolag likt vilket annat bolag på den nu fria spelmarknaden och deras uppdrag är att erbjuda spel, men där överskottet går till Svensk Travsport. Hårt draget var det faktiskt så att den som ville fortfarande kunde se loppet på atg.se genom att välja Solvalla som kanal.

Fingertoppskänslan i detta går som sagt att diskutera vidare, men i grunden är ATG ett spelbolag, de kommer att agera som spelbolag - som spelbolag alltid har gjort. Detta är också en del som missas i den nu omdiskuterade frågan om totoluckor på banorna, där planen är att lägga ned dessa till 2023. Utan att gå in djupare i frågan har ATG gjort analysen att luckorna inte är lönsamma och endast kommer bli än mindre lönsamma framöver.

Vilket bolag hade behållit en tjänst som är direkt olönsam som affär?

Det stora fokuset på ATG behöver egentligen ändra riktning för med den nya spelmarknaden finns det goda möjligheter för travsporten att kapitalisera och få in mer pengar utöver det som kommer från ATG. Anledningen till att så inte är fallet, kommer att falla tillbaka mot Svensk Travsport.

Det rättighetspaket som sattes upp av Svensk Travsport är bra eftersom det säkrar att travsporten får tillbaka pengar av de bolag som vill erbjuda spel på svensk travsport. Vad som däremot inte är lika bra är paketets utformning och att det faller på erbjudandet bevisas av antalet som valt att skriva under på det.

Svenska Spel hade långt gångna diskussioner under 2019 om att skriva under avtalet. Vi kan tänka oss att det gett ytterligare marknadsföring av travsporten då spelbolaget med all sannolikhet hade velat marknadsföra sina marknader till sina kunder. Ju mer publicitet för travet, desto bättre – speciellt i en tid som denna.

Ett år har nu gått sedan omregleringen av spelmarknaden och för travsporten ser det ut precis som för ett, två och tre år sedan.

ANTON STÖCKEL

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS