Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Mediernas roll kanske viktigare än någonsin"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Synen på medier och dess roll har, såväl i samhället som stort som i travets värld, varit ett hett ämne de senaste månaderna. Utan medier hade Propulsion-utredningen aldrig ägt rum. Därmed hade det inte heller blivit några konsekvenser – oavsett vad nu utredningen kommer fram till. 

Det är inte bara ett rimligt antagande utan fakta då det, efter medierapporteringen, framkommit att såväl Svensk Travsport som Det Norska Travselskapet (DNT) känt till ryktet under ett års tid. Uppenbart är att rutinerna inte fungerade då, hade så varit fallet hade det inte blivit en ny utredning. Den 2 juni avslöjade norska Trav og Galopp-Nytt uppgifterna om att Propulsion nervsnittats under sin tid i USA, varvid svenska medier – självklart – hakade på nyheten. Något som emellertid möttes av motstånd hos vissa: ”Varför riva upp något gammalt?”

Ett annat exempel är när Travronden kunde avslöja att ATG:s partner, tyska Hamburger Trab-Zentrum via Maltabaserade NetX Betting Limited, bröt mot bestämmelserna då rakeback betalades ut till spelare som deltog i svenska pooler. ATG kände inte till regelbrottet, därmed inte sagt att speljätten på sikt aldrig skulle ha uppmärksammat det, om inte Travronden hade arbetat med ärendet. 

Klarlagt är att det uppmärksammades tidigare än vad det, möjligen, hade gjorts annars och att journalistiken därmed såg till att villkoren inte längre var ojämlika för svenska kunder och aktuell partners kunder.

Vårt uppdrag är inte bara att avslöja oegentligheter – i så fall får vi anses underprestera för jämnan – utan även att ställa relevanta frågor när det behövs. I travets värld finns det en mängd exempel av fördjupningar som lett till översyn av regler och tydliggöranden. I ett större perspektiv har medierna, särskilt under coronakrisen, med stöd av offentlighetsprincipen (Tryckfrihetsförordningen 2 kap. 1 §: "Till främjande av ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande ska var och en ha rätt att ta del av allmänna handlingar") försökt att få tillgång till myndigheternas handlingar – helt i linje med lagen. Något som dessvärre inte fungerat smärtfritt alla gånger.

– Pandemin har avslöjat hur långt jurister och tjänstemän på myndigheter, regioner och kommuner är villiga att gå för att hemlighålla viktiga uppgifter för allmänheten. Jag har aldrig sett något liknande. Det är så fult av dem och tar upp många timmar i veckan, men de kan inte sätta sig över lagen, säger Expressens framstående grävreporter Frida Sundkvist.

I travsportens bubbla finns ingen offentlighetsprincip att åberopa, varför förbund, företag och dylikt är fria att agera enligt eget huvud. Däremot är det inte ovanligt att ett nyhetsarbete förhalas, vilket kan ha sina grunder – företag kommunicerar gärna själva i stället för via medier. 

Ett färskt exempel är när utrednings- och säkerhetschefen Steen Morten Johansson fick lämna sitt uppdrag på dagen. Så fort förbundet fick kännedom om att Travronden hade uppgifterna bad förbundet om att få återkomma. Kort senare publicerades en notis på deras hemsida. En synnerligen speciell nyhet under pågående Propulsion-utredning. På vilket sätt den hade kommunicerats utan påringningen är inte relevant att spekulera i, klart är att förbundet valde att inte offentliggöra informationen omgående.

Att förhala nyhetsarbetet för journalister kan, ur ett generellt perspektiv, anses vara ”damage control” av pressavdelningar och, så länge det inte rör sig om handlingar hos myndigheter, är det svårt att ställa krav.

I aktuellt fall förefaller det dock en smula märkligt då Alessandro Gocciadoro dömdes till att ha skadat sportens anseende för att den mediala spridningen blivit stor – vilket går att påverka i endera riktning för ST. Vad vill man delge och vad står man gärna över?

Medierna har, precis som alla andra branscher, också brister. Salmonella i kött, försenade tåg, paket som försvinner och så vidare. Medier är inte fläckfria, nosar inte upp varenda nyhet och når inte alltid hela vägen fram till publicering, ibland för att pressetiska riktlinjer följs, ibland för att arbetet inte räcker till. Mediernas betydelse har dock inte förminskats i takt med den digitala utvecklingen – snarare tvärtom. När de sociala plattformarna fylls av olika typer av redaktionell reklam, traditionell dito samt åsikter är mediernas roll kanske viktigare än någonsin.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.