Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Nya restriktioner kan påverka Elitloppets publik 2022 och i framtiden"

Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Tom E-läktare. Foto: LENA EMMOTH / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Efter pressläggning av ledaren tillkom nya regler: vid sektionsindelade upplägg kan evenemang ta in 500 personer per sektion.

För knappt två år sedan bunkrade svenskarna toapapper, konserver och frysvaror. Nu handlar coronapandemin mest om restriktioner som kommer och går samt kritik från alla håll.

Senaste budet, som en konsekvens av smittspridningen av mutationen omikron, är att restauranger med serveringstillstånd tvingas stänga klockan 23 och för evenemang inomhus gäller 500 personer som maxtak. Trots pandemins långvariga närvaro är det numera svårare att ta till sig vilka råd och restriktioner som gäller från dag till dag, eller åtminstone månad till månad. Fältsjukhus har packat ihop, samhället har öppnat, samhället har successivt stängt igen och förhoppningsvis öppnas det successivt desto närmare våren vi kommer. 

Coronatröttheten är nog monumental hos de allra flesta och kritik mot restriktionerna har funnits från dag ett – inte allra minst från krog- och idrottsbranschen. De här två åren har känts som en evighet och än syns inget tydligt ljus i tunneln avseende restriktioner, däremot tycks inte viruset vara lika farligt längre och färre personer behöver sjukvård med anledning av vaccinationerna.

Det verkar emellertid inte spela särskilt stor roll då vi återigen ska anpassa oss efter regler, eller åtminstone många branscher. Travsporten var, rent ekonomiskt, en stor vinnare när övriga idrottsarrangemang sattes på paus och hittills har inte ett enda svenskt travlopp ställts in på grund av det vi nu går igenom. Synnerligen unikt i sig jämfört med all annan konkurrerande verksamhet vilket är otroligt tacksamt för alla som verkar inom sporten. 

Publiken har dock tvingats göra avkall: alltifrån publikfritt till begränsningar och covidpass. Även om själva bankroppen i sig ligger utomhus är det svårt på de allra flesta banor att kunna ta emot publik enbart utomhus varför travbanorna berörs av den tillfälliga begränsningen om 500 personer. Desto bättre i sammanhanget är att publiktillströmningen är tämligen skral under vinterhalvåret och någon enorm påverkan lär det inte få.

På sikt är det dock inte särskilt upplyftande. Första våren, 2020, kördes Elitloppet helt utan publik och med restaurangen stängd. Andra våren, 2021, kördes Elitloppet i praktiken utan publik – åtta personer tilläts komma in – samt med restaurangen öppen. I år är förstapriset höjt till fem miljoner kronor och nog har många tänkt, liksom med 2021, att publiken äntligen ska få komma tillbaka.

”Att det ska bli noll känns väl långsökt men vi ska väl inte ta något för givet i dessa tider, vi jobbar med parallella spår och får spela den hand vi får”, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Noll är knappast troligt om smittspridningen följer tidigare mönster – det vill säga lägre tal under sommarhalvåret. Kraftiga restriktioner i nuläget gör dock att tillbakagången till det normala – vad det nu är – med all sannolikhet tar tid. Fullt blås, helt utan maxantal, är nog att hoppas på alldeles för mycket.

Redan långt före coronapandemin var publik (upplevelsen) i fokus ur många olika aspekter. En av dem är våra, numera, överdimensionerade anläggningar som dessutom är i stort underhållsbehov. 

Kvaliteten hos marknadsavdelningarna är rimligen varierande men i samma andetag som publikupplevelsen ifrågasätts kan det vara värt att tänka på deras situation också. Med ständiga förändringar kring restriktionerna, covidpass som kräver logistik och planering samt osäkerhet kring invånarnas intresse för att dels vistas i den typen av miljöer, dels risken för att nya vanemönster cementerat sig i vardagen. En tuff situation, minst sagt.

Även om travbanorna alltså inte påverkas i överdrivet stor utsträckning kan de nya buden verka en smula frustrerande, inte allra minst med ovan förda resonemang och vad det eventuellt kan innebära för Elitloppet i slutet av maj. Vaccinationstäckning sades vara en lösning, viruset svarar hela tiden med nya mutationer och livslängden på vaccinet tycks inte vara överdrivet lång. I princip varje åtgärd riktar sig mot nöjesbranschen – det som många suktar allra mest efter i dessa dystra tider. 

500 personer i en ishockeyarena är inte direkt trångt medan fullsatt kollektivtrafik tycks fortgå hela tiden. Mycket är förstås orättvist men inte att jämföra med de som förlorat en anhörig. Karl-Erik Bender, mannen bakom Stall Palema, gick nyligen bort av helt andra skäl än corona. Däremot berättade sonen Ove att hans pappas försiktighet under pandemin ledde till mycket stillasittande och sämre hälsa. 

Även barn och ungdomar har hindrats från aktiviteter – ponnytravet, till exempel. Låt oss hoppas att det är sista svängen med omfattande restriktioner, idrottsrörelsen och allt som hör den till har tvingats skjuta på smärtgränsen gång efter annan.

Publiktrycket på Elitloppet runt millennieskiftet höll en helt annan kaliber än vad det gjort under 2010-talet och med tanke på lägesbilden nu ligger det i farans riktning att deras slogan ”världens bästa publik” är fjärran från sanningen i mitten av 2020-talet när nya beteenden rotat sig.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.