Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Oavsett – glöm inte bort att tacka och vara ödmjuk"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Solvallas tomma läktare inför en V75-dag 2020. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I söndags höll Stefan Löfven ytterligare ett ”tal till nationen” och där poängterades vilken stor prövning samhället just nu står inför.

I den mörka tid vi just nu upplever med covid-19 känns det värt att lyfta och poängtera den tacksamhet alla som älskar trav och hästar bör känna över att våra tävlingar rulllar vidare som tidigare.

Givetvis med stort ansvar från alla som är på stallbackarna under tävlingsdagarna – att följa de restriktioner som finns för att se till att stallbackarna är en säker arbetsplats.

Framtiden får utvisa vilken effekt att vi inte får ha någon publik på banorna får för travsporten. Det har länge hävdats att det är på plats som den äkta kärleken för sporten föds.

Är det fortsatt så eller föds det numera lika många travfantaster hemma framför dataskärmen?

Svaret är inte givet.

Att det är lika roligt att vara hästägare hemma i soffan som vid bankanten och i vinnarcirkeln är dock svårt att tro. Kanske är det nyrekryteringen av hästägare som är den del i travets kugghjul som tar mest skada under rådande situation.

Ser man till omsättningen på V75 har i alla fall intresset ökar ganska rejält under pandemin. Det var visserligen jackpott i lördags, men 124 551 862 kronor i omsättning helgen innan löning i november är ändå ett styrkebesked, minst sagt.

Senaste lördagen det inte var jackpott var den 7 november och då landade omsättningen ändå på 99 669 160 kronor, vilket kan jämföras med den 29 februari då omsättningen var 86 399 459 kronor. Drygt 15 procent upp alltså på nio månader.

Goda tider för ATG alltså, vilket bör innebära goda tider även för den svenska travsporten. Ett ökat intresse bör vara en väldigt god grund inför framtiden. Både vad gäller licensinnehavare, uppfödare, ägare, spelare och publik.

Just licensinnehavare har vi också sett en positiv trend kring på sistone. Den negativa kurvan som man knappt trodde gick att vända har börjat peka uppåt igen.

Svensk travsport har alltså en gyllene chans just nu att visa sig från sin bästa sida. Många positiva saker händer, men givetvis också tråkiga och negativa saker.

Ibland är det sådant som förbundet inte rår över, ibland är det det.

Vi får bara hoppas att inte alltför många följt de mörka nyheter som haft anknytning till travsporten den senaste veckan. Hemska saker med koppling till folk inom travet har skakat oss och samtidigt har vi fortsatt ett tungt ok att bära i att en nervsnittad häst tog hem vårt största och käraste lopp, den bästa reklamen vi har, Elitloppet.

Vi hade även vad många kallar en domarskandal på V75 förrförra helgen och i lördags inleddes omgången med två, minst sagt, struliga starter, som följdes av en del negativitet.

Det finns alltså saker att jobba med och förbättra hela tiden, och det lär det alltid göra.

Ett ständigt omdebatterat ämne är tävling för tvååringar. Framförallt frågan om det är bra för hästar, på lång sikt, att vara igång redan som tvååringar?

Gynnar det travsporten att man har möjligheten att tävla med tvååringar?

Den ”svenska modellen” är att man ska kunna tävla och hjälpa till att fylla startlistorna i många säsonger.

Ungefär som den amatörtränade nioårige valacken Västerbo Exact, vinnare i gulddivisionen i lördags, gjort. Tre starter innan slutade han trea i breddlopp.

Samma dag fick vi se vårt största tvååringslopp avgöras och Per Nordström hade en stor dag på hemma på Jägersro. Nordström slutade etta, trea och femma med sin trio.

Vi fick se många fina tvååringar och många fina äldre hästar samt sju olika kuskar vinna varsitt V75-lopp. Den bredden är verkligen något att vara stolta över.

Så oavsett om man är för att tvååringar tävlar eller inte.

Oavsett vad man tycker om våra domare.

Oavsett de negativa saker som dyker upp i den här sporten vi känner så passionerat för.

Till största delen är det ändå på det allra flesta sätt positivt och väldigt bra inom travet. Man ska därför inte glömma att då och då tacka och visa ödmjukhet mot alla som befinner sig i travets värld.

Även om vi är många som tycker olika om olika saker vill vi alla samma sak i grunden – och det är gott för travsporten.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.