Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Se över upplägget för vardagstravet"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Travlopp på Solvalla en vardagskväll. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

När såg du senast en långfilm på en vardag? För några veckor sedan, under semestern?

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Under en helt vanlig arbetsvecka i en helt vanlig persons liv finns inte mycket tid över till det som går utanför hemmets alldagliga bestyr. Att en helt vanlig tisdag slå sig ned framför teven och slå på en långfilm på cirka två timmar är det inte många som gör, av den enkla anledningen att tiden helt enkelt inte finns.

En helt vanlig tisdag börjar uppsnacket inför V64 klockan 18.00. Vid 19.30 är det sedan dags att lämna in kupongen. En och en halv timme, inte ens en långfilm. Sedan ska loppen avverkas, mellan 19.30 och 21.20. En timme och 50 minuter, förutsatt att tävlingsdagen löper på som planerat. Ungefär en långfilm.

Totalt landar en V64-dag inkluderat uppsnack och samtliga lopp inom kupongen på tre timmar och 20 minuter. Nästan två långfilmer. När såg du senast två långfilmer efter varandra, oavsett veckodag?

Lägg även till den eventuella tid som det tar för att ta sig till och från banan. För den som bor i en stad, och som har en bana i närheten, är det rimligt att räkna på 30 minuter från dörr till dörr. En timme tur och retur. Det blir alltså fyra timmar och 20 minuter för att ta del av omgången på plats på banan. Ska även det sista loppet för dagens ses blir det ytterligare 20 minuter.

Förra veckan startade V86 Xpress igen efter sommaruppehållet. En spelform helt anpassad för att sändas på tv och det är just det som skapat debatt. I och med att den är tv-anpassad blir det de facto sämre för den som är på plats på banan. Ett lopp går att se på banan, men när det är klart måste blicken vändas mot en skärm samtidigt som nya hästar kommer ut för att värmas. Att vara på plats på banan under en V86 Xpress är inte optimalt för den som vill följa spelformen. Det blir svårt att hänga med även för den mest rutinerade banbesökaren. Upplevelsen i sig blir inte bra, men spelformen är inte heller utformad för att upplevas på plats.

Den stora andelen av befolkningen har inte alla dessa timmar över under veckodagarna. Sanningen är nog snarare att många har svårt att få ihop tiden redan som det är. Vardagen med arbete, träning och matlagning slukar tid och lämnar lite över till annat. Sedan fattas det något till den tilltänkta middagen vilket tvingar fram ett kort stopp i matbutiken. Tiden rinner iväg, det kan vi nog alla känna igen oss i.

Fundera sedan över barnfamiljer, som ska hämta från skola, lämna på träning, hämta från träning och till sist natta tillsammans med allt där emellan. Hur ska någon med barn ha tid över att ta sig till en travbana för att följa en tävlingsdag?

V86 Xpress är inte en optimal produkt för att locka besökare till banan, men den fyller en funktion. För den som följer spelformen via teven krävs två timmar för att få allt med uppsnack och få loppen serverade. Sent på kvällen när många bestyr sannolikt är avslutade. Två timmar och 20 minuter mindre än vid ett besök på plats, två timmar och 20 minuter att ägna åt något annat.

Många menar att nya traventusiaster värvas från bankanten och det är svårt att argumentera mot det som går att uppleva på banan. Hovarna som möter marken, hästarnas fokus bakom startbilen och farten när fältet ska göra upp över upploppet. Men – det tar sin tid att uppleva allt och frågan är om det verkligen är en sanning? Eller en förlegad sanning med modifikation?

Framför allt är frågan om det gäller i dagens samhälle? I den situation vi lever i för dagen och som kommer att påverka oss även framöver? Är det via åtskilliga timmar på en travbana, vilket kräver andra uppoffringar, som nya travintresserade värvas?

Eller – ligger det något i upplägget med V86 Xpress som faktiskt går att ta till vara på? Att loppen avverkas på kortare tid, något senare under kvällen? Inte nödvändigtvis att loppen ska saxas mellan två banor. Inte nödvändigtvis att spelformen ska börja 20.30. Inte nödvändigtvis att något ska ses som en försämring för någon part från det som är i dag. Det kan däremot ligga något i att se över vardagstravets upplägg för att sedan utvärdera vad som går att förändra för att det ska passa in i fler personers vardag.

Undersökningarna är enhälliga: tiden som människor tillbringar framför sina olika skärmar ökar och att samhällsutvecklingen skulle stanna av är knappast troligt.

Travsporten måste anpassa sig för att passa in i människors vardag. Motsatsen – att människor anpassar sig efter travsporten är inte trolig. Att stå fast i gamla hjulspår av ren princip kommer inte att öka intresset, speciellt inte när det kommer till att värva nya entusiaster.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.