Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Se upp ST – så vi inte halkar efter i drivningsfrågan"

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Ännu en vecka med svarta rubriker gällande drivning. Den här gången skedde återigen en enhandsdrivning i samband med lopp och kusken fick 4 000 kronor i böter och 28 dagars avstängning.

Drivning med körspöet är en ständigt aktuell fråga och en fråga som man aldrig kan sitta nöjd gällande. Den svenska travsporten har i många år hävdat sig ha världens tuffaste reglemente gällande användandet av körspöet, men nu börjar vi halka efter.

Från och med den 1 september kommer vi nämligen inte längre kunna säga att vi har världens tuffaste reglemente för spödrivningar. Det kommer nämligen Australien att ha.

Landet, där drivningarna tidigare har varit allt annat än snygga, väljer att skärpa drivningsreglementet kraftigt. Man får inte längre involvera armbågen vid drivning av körspöet, drivningen får inte längre ske med uppenbar kraft och handleden får inte böjas i mer än 45 grader.

Därutöver finns utrymme i reglementet för att diskvalificera, alternativt byta ordningsföljd på ekipage, om man anser att en regelvidrig drivning har påverkat resultatet.

Denna förändring vill man tro gynnar de fyrbenta. Denna förändring vill man inte minst tro gynnar travsporten i stort.

Det australiska förbundets vd, Andrew Kelly, förklarade anledningen till förändringen i en podcast. Där fick han frågan: "Hur bemöter du de aktiva och andra som anser att sporten har andra, viktigare saker att hantera, än förändring av drivningsreglementet?"

Andrew Kelly svarar: "Jag vet faktiskt inte om det finns så mycket viktigare saker än att ha allmänhetens tillåtelse att bedriva vår verksamhet."

Det sammanfattar det hela bra. Inom sporten måste vi ha allmänhetens acceptans för att vår sport ska fortsätta att överleva, och förhoppningsvis blomstra. Vi kan inte tro att vi ska kunna bedriva vår sport enligt de premisser som fanns i samhället för 30-40 år sedan. Precis som övriga samhället pågår travet i nuet. Och med det kommer ett stort ansvar – att följa med i samhällsutvecklingen.

Vidare fortsätter Andrew Kelly: "Det är viktigt att vi inom sporten själva förekommer samhällets premisser för att vi ska kunna ha kvar körspöet överhuvudtaget. Och som sport anser vi att körspöet är viktigt för dess grundsyfte – nämligen att kunna kommunicera med hästen."

Även här säger han någonting viktigt. Allting är inte enkelt, och det är inte vi som alla gånger kan sätta regler som vi anser är rimliga. Samhällets syn måste tas med i beräkning. Och just djurskydd och djurens rättigheter är någonting som värderas mer och mer.

Därför är frågan hur svensk travsport vill ha det. Är det dags för hårdare drivningsregler, eller vill vi att samhället ska ge sin dom? För mig är svaret tämligen givet.

I en fördjupning som Travronden gjorde för en tid sedan intervjuades David Slottner på Djurvälfärdsenheten på Jordbruksverket. Han sade: "I djurskyddslagen tar man det generellt. Där står det, om man förenklar det, att om man använder körspöet som en hjälp, för att ”peta till” hästen och få den fokuserad, kan det knappast ses som ett lidande för djuret. Däremot är det inte okej att rappa en häst, om man får uttrycka sig så."

Körspöet bör finnas kvar som ett kommunikationsverktyg. Att använda körspöet utan uppenbar kraft finns det stöd för i djurskyddslagen. Men för att körspöet ska accepteras av samhället, lär vi behöva begränsa användningsområdet till enbart kommunikation, utan uppenbar kraft, även i slutstrider. Annars kommer körspöet vara ett minne blott. Jag ger det på sin höjd tio år.

Är det petningar som sker på upploppen i Sverige i dag?

Svensk Travsports sportchef Petter Johanssons något undflyende svar är: "Ordet rapp är för mig ett hårt slag, vilket inte är tillåtet enligt 60§ i tävlingsreglementet", säger Petter Johansson i samma fördjupningsserie.

Hade du gett samma svar?

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.