Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Ta vara på chansen – vi har ett gyllene läge"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Spelet på svensk travsport går bra för dagen, väldigt bra, vilket har undgått få. Anledningen till det har också undgått få.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I en intervju med Sveriges Radio berättade Hans Lord Skarplöth att omsättningen sedan mitten av mars, jämfört med samma period förra året, ökat med runt 40 procent. Omsättningen har varit enorm och sedan den 21 mars har vi till de ordinarie V75-omgångarna inte sett omsättningen understiga 100 miljoner kronor.

Förra veckan startade sydkoreanska högstadivisionen i fotboll, K-League, åter. Under kommande vecka kommer vi att se fler fotbollsligor återuppta sina matcher, bland annat planerar tyska Bundesliga att starta till helgen. Fler och fler fotbollsligor och andra sporter kommer så sakteliga att återstarta, vilket gör att utbudet av spel återigen kommer att breddas.

Den enskilt största anledningen till travets uppgång har varit att dessa spelobjekt inte har funnits, men nu återkommer konkurrensen.

Många människor har under de senaste veckorna fått uppleva spänningen och tjusningen som travsporten har ett erbjuda. Där vi är just i dag har sedan länge varit en dröm och vision, men nu är vi som sagt där.

Den fråga som nu bör ställas är – hur går vi vidare härifrån?

Från och med mars ska tränarna vid startanmälan också ange vilken balans och vagn den aktuella hästen ska tävla med. Efterfrågan för denna information har funnits sedan lång tid tillbaka och nu är den på plats.

Informationen finns där för att skapa transparens, något som tidigare inte har funnits. Trovärdighet och transparens går hand i hand med varandra. Finns trovärdighet stärks sporten vilket i sin tur bidrar till att spelare vågar investera pengar på den aktuella marknaden. Brister det i transparens och trovärdighet är det sporten som kommer att få betala för det i slutänden.

Av den anledningen är det grundläggande att informationen som nu redovisas är korrekt, men tyvärr har fallet inte varit så. Det enklaste att se av det som nu anmäls är vagnen, balansen är inte lika enkel att se från en sändning. Här har vi flera gånger sett hur hästar som anmälts med jänkarvagn kommit ut till loppet i vanlig vagn och vice versa. Det skapar också följdfrågan – har hästen tävlat med anmäld balans?

Är det verkligen rimligt att felaktig utrustning ska få fördröja loppen?

Informationen ska vara spelarna till godo, inte vara desinformation där konsekvenserna kan bli ödesdigra för travsporten. Att denna information och regeländring kom ett par veckor innan det att andra sporter stängde ned kan enbart ses som positivt. Personer som kom från andra marknader där informationen och förutsättningarna inför spelet varit nästintill glasklara, behövde nu inte få känslan av att de kom in i ett starkt underläge gentemot de redan insatta travspelarna.

Grundförutsättningen för att detta ska fungera är att förståelsen för hur detta gynnar travsporten i ett större perspektiv finns. Att för egen del negligera detta utifrån egna anledningar, kommer inte bara att slå tillbaka mot den enskilda tränaren utan det kommer att slå tillbaka på trovärdigheten och intresset för den svenska travsporten.

Ansvaret ligger hos de aktiva, men även ST behöver börja agera när hästar selas ut med fel utrustning för att vi ska få ordning på problemet.

Något annat som bör ses över är hur materialfel ska behandlas. Följande finns att läsa i reglementet: "Vid materialfel har ekipaget cirka fem minuter på sig att åtgärda felet. Tar det längre tid eller bedömer ekipagekontrollanten att det kommer att ta längre tid äger måldomarnämnden rätt att utesluta ekipaget".

I dagsläget tillåts ekipage att åka av banan och fördröja starten av ett lopp om det går att åberopa materialfel. Som synes i reglementet är det sedan godtyckligt hur lång tid det ska få ta att korrigera materialfelet. "Cirka fem minuter" kan tolkas på flera sätt eftersom det faktiskt saknas en exakt definition.

Att andra hästar i loppet påverkas av detta går inte att komma ifrån. Vissa hästar kommer att stressa upp sig på grund av att starten skjuts upp och ges därmed inte samma rättvisa förutsättningar för att prestera.

Förutom att påverka andra hästar i loppet är också materialfel något som skapar en helt onödig frustration inför loppet för den som har tänkt att se det, eller framförallt spelat till loppet. Är det verkligen rimligt att en häst vars utrustning inte är korrekt vid tillfället att hästen selas ut, ska leda till att loppet fördröjs och på olika vis påverka såväl andra hästar som publik?

Nu är det levande djur som utgör vår sport och mycket kan hända mellan det att hästen lämnar stallet till det att starten går. Uppenbart felaktig utrustning däremot, kan inte leda till något annat än att hästen stryks från loppet, då starttiden för loppet är utsatt. Loppet startar på utsatt starttid.

Att göra spel på trav så attraktivt som möjligt och behålla den nu ökade omsättningen kommer leda till en enda sak – mer pengar till travsporten.

Jag är försiktigt optimistisk

Hans Lord Skarplöth meddelar att ATG har inkommit med sitt remissvar till den tillfälliga insättningsgräns som regeringen lagt fram förslag på. En insättningsgräns som skulle riskera den svenska hästnäringen.

Nya spelobjekt

I söndags meddelade ATG att man kommer erbjuda spel till galoppsporten i Hongkong. Världens största totalisatorpooler där enloppsspelen omsätter mångmiljonbelopp. Ett spännande tillskott med tanke på den höga omsättningen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.