Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Travet kan bidra till en ljusare vardag"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det vore så lätt att bara vika ner och knäppa igen i ett par månader nu. Som alla andra. Svepas med av samhällstrycket. Ge upp.

Men det svenska travet visar en stor kollektiv styrka för tillfället. Man följer restriktioner, man tar till sig myndigheternas direktiv – men man tänker också själv.

Sverige har stannat upp, men bara n-ä-s-t-a-n lika tvärt som de flesta andra nationer. Vårt land har under Corona-pandemin spår av vanligt vardagsliv igång trots allt.

Ibland kan man bli trött på ”Landet Lagom”, och att vi svenskar ofta har nära till ”å ena sidan, å andra sidan”-resonemang till oändlig förståelse och till nyansering och kompromisser och mellanmjölkslösningar.

Fast ibland imponerar just precis det också. Och gör oss starka.

Som travet nu då. Vissa beskyller ST och ATG för att vara giriga, illojala mot omvärlden och svika alla andra när man envist fortsätter att tävla och erbjuda spel fastän närapå ingen annan sport eller samhällssektor agerar så.

Men travet gör det på goda och enkla grunder.

  • Smittspridning bekämpas via bland annat publikstopp och stängda inomhusytor som restauranger, omklädningsrum med mera.
  • Man beaktar faktorn att vid en travtävling behövs bara ett fåtal funktionärer och aktiva människor – och de befinner sig dessutom nästan uteslutande utomhus och spridda över stora ytor.

Slaget mot Corona står inte bara på en, utan två, fronter.

  1. Dels handlar det om hälsan och den direkta livsfaran – att begränsa smittan.
  2. Dels handlar det om de ekonomiska följdkatastrofer som väntar i pandemins kölvatten – och som redan börjat visa sig här och där.

Många näringar och nästan all idrott har i ren skräck, panik eller av socialt tryck valt att ansluta sig till totalstoppet. Man prioriterar då ensidigt det ena Coronahotet – men blundar för det andra. De flesta kanske helt enkelt måste göra så.

Men inte riktigt alla. Det svenska travet har, med myndigheternas indirekta hjälp, funnit ett sätt att genomföra b-å-d-a Coronabekämpningarna parallellt.

Travsportens ledning har hittat ett argumentations- och åtgärdspaket som faktiskt inte på något sätt går emot direktiven för att begränsa smittspridning.

S-a-m-t-i-d-i-g-t som man också tar kampen för hela vår branschs fortlevnad och står upp och gör allt för att förebygga ekonomiska problem, konkurser eller rent av undergång.

Loppen fortsätter att köras.

Visst, många delar av travet drabbas ändå; Bredd- och ungdomstävlandet ställs in, storloppsdagar görs om och tonas ned, publikintäkter uteblir, folklivet runt banorna är inte så som vi skulle vilja.

Dessutom finns det betydande ekonomiska faror runt hörnet; Uppfödarna står inför en problematisk situation när både auktioner skjuts upp och köpkraften sannolikt försämras. Om-eller-när hästägare måste spara pengar kan också många aktiva (egna tränare likväl som anställda) drabbas i nästa led. En del av travets sponsorföretag riskerar att få bekymmer. Även trycket i spelet kan i värsta fall minska, på sikt – med eventuellt ännu tunnare hästunderlag till loppen och med möjligen försämrad privatekonomi hos somliga spelare.

Vi inom travet kommer inte att gå oskadda genom Coronakrisen, vi heller. ST och i princip alla parter inom travskrået gör ändå ett skickligt och viktigt jobb just nu när de fortsätter att betona travbanornas status som slutna och kontrollerade arbetsplatser och därför håller tävlingarna igång.

För hästarnas skull, m-å-s-t-e ju vardagen fortsätta att fungera. Corona eller inte – djuren behöver förstås lika mycket omhändertagande nu varje dag, som alltid.

Med icke-tävlingsstopp ser man till att de livsnödvändiga spelintäkterna i alla fall fortsätter att rulla in och att de lika livsnödvändiga prispengarna kan fortsätta att delas ut.

Detta är av OERHÖRD vikt för hela näringen, det vill säga för tiotusentals människor – och i förlängningen för djurens välbefinnande.

Allt det här dessutom med den trevliga bieffekten att vi rent av kan få in nya intressenter kring travet just nu. När travet är den i stort sett enda sportliknande verksamheten som är igång, dag efter dag, så lockas även en och annan ”outsider” – både i Sverige och från andra länder – att sticka in näsan i just vår värld, och kolla om det vi håller på med kanske-kan-vara-nåt-för-mig.

ATG märker det. De aktiva märker det. Till och med vi på Travronden märker det. Intresset, suget, fokuset och nyfikenheten på svensk travsport är större än på länge.

Att köra lopp, är också en typ av god gärning gentemot vanligt folk.

Självklart ska var och en i vårt land följa myndigheternas råd med självisolering, hygien, hänsyn mmm. Men man k-a-n trots allt ha två tankar i huvudet samtidigt. Även under en kris.

Sverige visar det. Och travet.

Vi måste inte deppa och oroas 24 timmar om dygnet. Tvärtom. Ingen orkar det. Människor behöver också tänka lite mer glada och lättsamma tankar, ibland.

Travet kan på så sätt faktiskt bidra till en liten gnutta ljusare vardag för hundratusentals svenskar, som annars sitter ensamma och tyngda där hemma bakom sina nerdragna persienner.

NICLAS ANDERSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.