Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Varför kör vi travlopp i Sverige?"

Foto: TR BILD
"Trav är inte bara sport. Trav är inte bara spel. Trav är inte bara vackra djur och mysig lukt i stallet. Trav är allt det, på en och samma gång", skriver Niclas Andersson i veckans ledare. Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Tävlingsplanering pågår. Nytt upplägg är ute på remiss, lite varstans.

Svensk travsport anser sig ha råd att även nästkommande år köra drygt 8 000 lopp, fördelade på nästan 900 olika tävlingsdagar. Mycket tyder på att det mestadels blir ”lagt kort ligger” över schemat för 2022, jämfört med i år. Bara ytterst små förändringar.

Är det bra? Har vi ett optimalt tävlingsschema? Är kalendern nära nog perfekt? Eller finns det missförhållanden som borde korrigeras? Har tiderna förändrats? Hur påverkar corona?

Allt utgår egentligen från frågan:

Varför kör vi travlopp i Sverige?

Det finns fler svar, än man spontant kan tro, på det. Sen gäller det att reda ut vilket, eller vilka, av orsakerna som är primära och vilka som är sekundära.

Hästkapplöpningar är – eller ska i vart fall helst vara:

 • Underhållande och spännande. 
 • Trevliga event som kan locka publik till stimulerande socialt umgänge på banorna.
 • Ett attraktivt nöje för en publik via tv och digitala kanaler.
 • Ett objekt som folk kan ingå vadhållning kring, och eventuellt (drömma om att) bli rika på.
 • Rolig tävlingsidrott, om fina titlar samt ära och berömmelse.
 • Djurvård, såtillvida att alla hästar som ingår i tävlingssystemet ska skötas om optimalt, för att må så bra som möjligt.
 •  Ett tillfredsställande intresse för många människor som älskar djur och hästar.
 • En ekonomisk motor för hela näringsgrenen, som i förlängningen (inklusive alla bieffekter och underleverantörer, med mera) håller runt 10 000 personer i Sverige med jobb och försörjning.
 • En kulturell och geografisk garant, som ser till att ”hela Sverige lever”, att det verkligen finns hästar, hästhållning, välskötta hagar, öppna landskap, veterinärer, uppfödare, spannmålsodlare, spelombud, med mera, och allt vad det drar med sig i form av sysselsättning i alla hörn av landet.

Tillsammans utgör allt det ovanstående ett ekosystem, där var och en av punkterna hänger ihop med varandra, påverkar varandra och är beroende av varandra. I botten ligger den gamla klassiska och eviga frågan ”travet: sport eller spel?” – vilken aldrig KAN slutgiltigt besvaras, eftersom de sitter så intimt ihop.

Traditionellt sett har ST, via ATG, av regeringen fått koncession för spel på hästar, just på villkor att man förbinder sig att se till att hela Sverige lever – att man inte bara maximerar intäkterna på några få ställen och på kort sikt, utan tar på sig ansvaret att upprätthålla en social, kulturell, politisk och geografisk spridning över hela landet, av allt som hästnäringen innefattar.

Samtidigt är spelet oerhört viktigt. Det är själva motorn för hela branschen. Spelarna och hästägarna (och en del sponsorer) är de som försörjer en majoritet av all hästsport, och utan dem skulle vi inte ha något tävlande över huvud taget. Och den absolut största sudden av prispengar, löner och all annan fakturabetalning… kommer från spelarnas förlorade kronor.

När ST gör tävlingsprogrammet, måste de ha alla de här hattarna på sig.

ATG också.

Samma sak för tränare och uppfödare och ägare och kuskar och även allt annat branschfolk.

Precis som vi i medierna.

Alla måste se helheten, även medan man röjer runt bland detaljerna och slåss för sin egen sak.

Det är, vid en första anblick, lätt att hitta fel i propositionshäftena och startlistorna över ett år:

 • För många ihåliga femhästarslopp med höga prispengar på Jägersro, där alla radar upp sig på ett led, och ingen verkar vilja tävla. 
 • För mycket stålar till unghästar så att det ibland räcker med att anmäla sig, för att få bra betalt. 
 • För många hästar från samma stall i vissa lopp. För lite tävlingstillfällen och för svårt att komma med i loppen i vissa regioner. 
 • För låga prispengar i breddloppen. 
 • För mycket pengar till de redan rika. 
 • För lite eller för mycket resurser till kallbloden.

Och så vidare, i all oändlighet.

Men ingen av dessa synpunkter är något absolut facit. Hela systemet är beroende av lite av varje. Det handlar om att upprätthålla en hög motivation i alla led, på alla fronter.

Det behövs försörjning och snabb payback till uppfödare. Stimulans för unghästsatsningar. Vettiga startmöjligheter även för små amatörer och icke stjärnhästar. Rimliga pengar över tid, även för de som vill välja ett mer långsiktigt och utdraget tävlande för sin häst. Flirt med nya hästägare. Stjärnglans och storkovan i potten för de som storsatsar och gör succé. Regionalt proportionerlig rättvisa så att ingen del av landet blir bortglömd eller undanskuffad.

Samtidigt är det av oerhörd vikt att inte alla lopp blir ”travpolitiska” och utgår enbart från en tanke om balanserad fördelning. Konkurrensen och försörjningen kräver också att vi får många lopp, varje dag, som är breda, attraktiva och spetsas till ordentligt, för att maximera underhållningen, bettingtrycket och drar in publiken och deras pengar till branschen.

Trav är inte bara sport. Trav är inte bara spel. Trav är inte bara vackra djur och mysig lukt i stallet.

Trav är allt det, på en och samma gång. Det är vad alla de som nu är med och petar i tävlingskalendern, har att tänka på.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.