Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den här omgången har haft V75-status i tre år. Så här har det gått:
2014                    2 favoriter        0 skrällar             6 000 kr
2015                    3 favoriter        1 skräll                 2 000 kr
2016                    3 favoriter        1 skräll               20 000 kr
Omgångar som innehåller uttagningslopp blir generellt lättlösta.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75.


V75-1: Jippolopp, autostart, medeldistans

Det är bara i tre procent av loppen, som spelarna väljer att göra spår 8-hästen till favorit [sidan 34]. Infriandeindex 0,97 visar att läget inte sätter ned chansen så mycket. Det beror säkert på att det ska väldigt mycket till innan spelarkåren gör någon med skräpläget till favorit: Den måste ha rejäl överkapacitet för sin klass. Favoriter med spåren 6-7 lyckas sämst, de har infriandeindex 0,8.

Spelarna tycker det här är omgångens öppnaste lopp, och tyvärr är det lätt att hålla med. Favoriten var toppfin i debuten senast, men det var samtidigt ett billigt 25’-lopp där hälften av motståndarna galopperade bort sig, och distansen var kortare.
Peter Untersteiner har satt dit tre av 13 V75-favoriter i år.


V75-2: Fyraåringslopp, autostart, kort distans

De tre senaste åren har uttagningsloppen till Sprintermästaren funnits med på V75. Totalt tio lopp har vunnits från spåren 1, 1, 2, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 5. Hälften av segrarna har tagits från toppspåren 4-5.
Det har aldrig skrällt. En vinnare var fjärderankad och en var tredjehandare. Övriga åtta har spelarna rankat 1-2.

När man kortar distansen från 1640 till 1609 meter är det innerspåret som gynnas mest. Segerfrekvensen ökar från 11 till 18 procent. Ytterspåren 7-8 är sämst, men ligger på 4-5 procents segerandel på båda distanserna.

Läget talar förstås mot storfavoriten 7 Diamanten. Men han är så överlägsen motståndet att det inte går att tippa någon annan. Med en stallkamrat på bricka 1 finns dessutom en möjlighet att nå ledningen.

Loppets bortglömda är 2 Rekord Rune (2,7 procent!). Han har matchats på V75 mot äldre – och till och med vunnit. Han har fått en hårdhet andra saknar. Diamanten är fruktansvärt bra, men har vingelläge (från samma näst senast blev han ”bara” tvåa), och kommer han bort så…

Jag tycker stallets hästar presterar bättre när chefen sätter upp någon annan i sulkyn. I årets starter har stallet vunnit 14,6 procent då Robert Bergh kört själv, och 22,4 procent då någon annan kört. Han sitter själv upp i hälften av starterna.
På V75 har det blivit seger med nio av 33 favoriter 2016-17, 27 procent. Genomsnittlig spelprocent har varit 40.


V75-3: Fyraåringslopp, autostart, kort distans

5 Rajesh Face har galopperat i fem av 18 starter i karriären (28 procent), men gått felfritt i de sju senaste. Han är mer osäker än Diamanten, men drog å andra sidan toppläge. Även hans favoritskap är befogat. Bakom finns en stark andrahandare i 6 Gandhi Boko – som dock också har en hög galopprocent: 38.

Lutfi Kolgjini sätter inte upp sig själv lika ofta som förr. Under 2016-17 har han rattat elva V75-favoriter varav fem vunnit, 45 procent. Det ligger nära den genomsnittliga spelprocenten, 42.


V75-4: Fyraåringslopp, autostart, kort distans

6 Sliding Home har inte vunnit på sju starter sedan han kom till Sverige. För fyra starter sedan visade han dock toppkapacitet som tvåa bakom Västerbo Highflyer – och klart före Nuncio. Senast blev han bara femma men var ute mot guldhästar igen och sådana ska fyraåringar inte kunna matcha. Läget emot, men mot bara jämnåriga kanske han är ”bara bäst”?
Tipset går ändå till avsevärt mer spårgynnade 5 Muscle Hustle. Hästen vinner oftare och har visat sig duga bra mot årgångseliten.
Favoriten 3 Makethemark har bäst meriter, men är så starttrög och missgynnas nog av distansen, så han får stå tillbaka lite i ranken den här gången.


V75-5: Stolopp, autostart, medeldistans

Fyraåriga mot femåriga, säger propositionen. Då kan man tycka att femåriga borde stå på tillägg, men så är det inte och spelarna föredrar som vanligt att spela på de yngre.
6 Kash Brodda är säkert bästa hästen och tippas på det. Men givetvis måste man gardera en häst som kommer från fem raka galopper och har vingelläge.
2 Mon Etoile och 3 Southwind Feji sticker ut bland övriga, trots att de bara är fyra. Låset på de tre mest betrodda är stabilt.


V75-6: Jippolopp, tre tillägg, stayerdistans

Observera att favoriten 12 Alfas da Vinci startar med TRE tillägg. Sådana lopp är inte helt vanliga, i år har bara ett avgjorts. Det var den 14:e april och det var just Alfas da Vinci som vann det från trippla tillägg. Statistiken [sidan 254 och på min Twitter i morse, @StatistikJens] visar tydligt att de bästa hästarna är mycket gynnade och brukar hinna fram trots ett tillägg extra. Den här gången gynnas Alfas av att det inte blev fullt anmält samt att det är helt tomt på volten framför. Det blir enklare att komma ifatt. Han bör ha en av omgångens bättre segerchanser.

Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. Statistiken visar också att det är på startvolten vinnaren brukar stå de gånger som de bästa inte hinner fram. Ett lås med 1 Ready Ribb är stabilt. Just spår 1 visar för övrigt toppstatistik.

Joakim Lövgren har satt dit nio av 22 V75-favoriter, 41 procent. Genomsnittlig spelprocent har varit 33 – fina siffror alltså!


V75-7: Femåringslopp, autostart, medeldistans

Senaste segern var intetsägande. En konkurrent galopperade, 7 In Toto Sund släpptes till ledningen och inget hände. Prestationen innan var mer talande, då hon krossade hingstarna från dödens. Nu är det enklare motstånd igen och formen framflyttad. U-tipset måste vara att hon vinner även med en utvändig löpning.

Men det är lätt att underskatta svårigheterna för favoriter som inte når ledningen att infria (se bara gårdagens V86…). Ett lås med spetshästen 3 Galactica är stabilt. Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen.


Mitt spel

Jokersystemet:
8, 5, 1, 7, 4, 2, 12, 10
7, 2, 4, 1
5, 6, 4
5, 6, 3, 2, 7, 4
6, 3, 2
12, 1
7, 3

Jag kräver att minst två av de ”bra” favoriterna (fetmarkerade) ska segra, och vips är inlämningskostnaden 1 800 kronor. På Tillsammans spelar jag större system och enkupongare, där kan jag i princip lämna in hela systemramen. Och där hoppas jag förstås att det inte vinner någon favorit alls!

Imorgon kväll, fredag, återkommer statistikbloggen med en analys till lördagens tävlingar. Söndagens V75:a på Jarlsberg står jag dock över.
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.