Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Årets första tredjedel är till ända. 21 V75-omgångar har avgjorts, precis som ifjol vid den här tiden. Omsättningen:
2016                    1 716,9 miljoner
2017                    1 617,1 miljoner
Det motsvarar ett tapp om sex procent. I år har dock fyra av omgångarna varit ”Extra V75”, sådana omsätter alltid lite lägre. Ifjol var det bara tre sådana. Mer rättvisande är att titta på snittomsättningarna:
Ordinarie V75:                             88,5 --> 87,1 (-1,6 procent)
Extra V75:         41,4 --> 33,9 (-18 procent)
Så småningom kommer man att flytta tillbaka V75 till 14:30. Frågan är hur mycket pengar som ska förloras innan, och om det går att vinna tillbaka gamla spelare som vant sig av vid att spela på trav?
Totalomsättningen för Åbys olympiatravdag stannade vid 158 miljoner, att jämföra med 170 miljoner ifjol. Procentuellt tappar övriga spelformer mer på tidsflytten än vad V75 gör.
En spelform har dock ökat sedan V75 bytte starttid: Stryktipset. 2015 startade V75 16:20 under de sista fem månaderna, så Stryktipset ökade med blygsamma 2,6 procent på årsbasis. Ifjol, när travet började 16:20 hela året, ökade Stryktipset med nio procent!


V75-1: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Sådana här lopp är vi vana att se på V86. Från den statistiken vet vi, att spetshästen håller till mål i 50 procent av loppen, medan favoriterna segrar till 39 procent. Spårstatistiken, som är lite speciell, publicerade jag under söndagkvällen på Twitter.
Efter söndagsspelet är 7 Son of God omgångens största favorit. Han har aldrig förlorat och kommer från formstall, så det kan man förstå. Statistiken pekar mot att skrällrisken är låg: 92 procent av vinnarna rankas 1-4 och resten 5-6. En-eller-några!


V75-2: Stolopp, spårtrappa, medeldistans

24 sådana här lopp har avgjorts. Åtta gånger har favoriten segrat. Loppen förväntas generera skrällar, och så har det blivit också. Bland de 24 vinnarna finner man hästar rankade 5, 6, 8, 8, 10, 11, 11, 13. Och det har varit rejäla skrällar: Alla åtta har varit spelade inom 1-5 procent.
Spåren 4-6 är gynnsamma vid spårtrappa, och 7-8 kan också bli riktigt bra, speciellt när det blir strykningar!
6 Tanya Gel är spetsfavorit och rätt favorit till segern. Typiskt en-eller-många-lopp!


V75-3: Jippolopp, autostart, medeldistans

Med en maxgräns vid 125 000 är detta som gamla tiders Klass III. De loppen hade en tydlig favorit-eller-skräll-profil.
Här sticker 4 Ural ut: Bra häst, bra spår och spetsfavorit. Normalt håller det hela vägen, det är i alla fall en chans inom 40-50 procent. När detta skrivs söndag kväll är bara 1,8 miljoner omsatt så procenten ändras säkert, men till 15 procent är hästen i alla fall ett fynd!


V75-4: Kallblod, ett tillägg, lång distans

Norgetävlande kallblod äger överlägsen fördel när de kommer hit och tävlar. Motståndet är så mycket enklare i Sverige! Detta har 2 Spydo ÖK fördel av. Då han är ensam norsk säger första tanken ”Spik!”, men det finns faktorer som talar för gardering. Han gick inte speciellt bra i Norge och visade svag form senast. Nu har han fått vila tre månader. Och han är bara fem år, det är en baby i kallblodssammanhang. Det är stentufft att gå ut mot äldre på V75, inte minst över lång distans. Men spelarna älskar unghästar: Här rankas fältets tre yngsta etta-trea!

Kallblodslopp körs sällan över lång distans så statistiken är tunn, men jag publicerade en sammanfattning på Twitter (@StatistikJens) under söndagkvällen. Hittills har det gått riktigt dåligt för hästarna på startvolten.

9 Blås Undan är rikast i fältet, och bäst också. Dessutom i toppform och distansgynnad. Jag brukar inte tippa svenska kallblod när det finns någon norsk med, men den här gången gör jag ett undantag.


V75-5: Jippolopp, autostart, medeldistans

Igår gick 94,2 procent av Top 7-spelarnas pengar tillbaka till spelarna i form av vinster. Trots den höga återbetalningsgraden (orsakad av rollerpot) vill omsättningen inte lyfta. Idag kan det bli så att den för första gången understiger en miljon.

9 Seedorf OMF har visserligen fått tuffa lopp, men hade han haft samma form som ifjol hade han vunnit båda ändå. Nu är motståndet enklare och han är klassen bättre. Men utan form vinner man inga lopp, fråga Nuncio. Klart svårbedömd chans.
11 Origo Tilly är i dokumenterad toppform. Att båda favoriterna har bakspår gör mindre när loppet är så ojämnt.


V75-6: Jippolopp, två tillägg, stayerdistans

Under söndagkvällen lade jag ut statistik över sådana här lopp på Twitter (@StatistikJens). Mönstret är känt: Det är missgynnsamt att starta på mellanvolten och de längst bak segrar oftast.
Bästa hästen brukar hinna fram. 12 Above All Ås (elva procent) är meritmässigt överlägsen, de andra längst bak står ovanligt hårt inne. Han brukar dock inte prestera på topp direkt efter vila och garderas därför. 13 Fred Cobra (fyra procent) och 14 Wizard Simoni (sex procent) har däremot visat färsk form. 10 Importedfrmdetroit (13 procent) räknas trots att han står på mellanvolten. Kanske lite chans att han kan köra sig till ledningen? 4 Pikachu Face (15 procent) räknas i egenskap av spetsfavorit.


V75-7: Jippolopp, autostart, kort distans

Klassen är ungefär som Brons, man kan titta på den statistiken i Statistikbibeln. Här är hästarna jämna och spårlottningen avgör mycket. När bästa hästen får bästa spåret seglar den givetvis upp som spikidé!
5 Blue Star Champion är till 21 procent omgångens bästa speldrag, men det där kan ju ändra sig under måndagen. De gånger bästa hästen inte vinner brukar det vara spetshästen som rinner undan. Favoriten 1 Önas Igor räknas trots att visad form saknas.


Mitt spel

Statistiken för spår 2 på Åby försämrades ytterligare i lördags, då ingen lyckades vinna därifrån den här gången heller.

3 Trot Kronos vann ett lopp av tio ifjol. Ett bredlopp/P21-lopp för ungdomar. I år har han redan vunnit sitt lopp, ett lunchlopp med hela 30 000 i förstapris, tre gånger mer än loppet ifjol. Det här är den konstigaste favoriten sedan V75-mästaren, där också en chanslös blev mest spelad. Streckas under pistolhot.
Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. 2 US Male EP har överlägsen individuell segerprocent, 64. Uppgiften är ytterst passande om tipsettan kommer bort. Som utländsk blir han bortglömd: Två procent!”
– hur kunde en meritlös lunchloppshäst som Trot Kronos bli favorit i så stentufft gäng? Kanske V75-historiens mest obefogade favoritskap, om än minnet kan vara kort ibland.

2 Run Ceasar Run är ytterligare en konstig favorit.”

3 Wild Honey har omgångens bästa favoritchans” – hon blev den enda favorit som vann.

”När är 7 Lionel spelad till en procent nästa gång…? Som Prix d’Amerique-trea var han spelad till fem gånger mot Bold Eagle. Inte omöjligt att han besegrar Nuncio utvändigt!”hur kunde han INTE vara andrahandare!?

Det där var höjdpunkterna ur lördagens analys (varför hamnar spelarna alltid så snett just på Åby!?) viket ledde fram till fyra sexor, 84 femmor och 36 072 kronor på Tillsammans-systemet. Grattis alla som hade en andel!

7 Son of God
6 Tanya Gel
4 Ural
9 Blås Undan
9, 11
Alla
5 Blue Star Champion
15 kronor

Fem spikförslag, varav bara två är favoriter! Jag räknar med stora förändringar under måndagen, såväl strykningar som rörelser i spelprocent. Jag kommer givetvis att väga in all sista-stund-info innan jag lämnar in Tillsammans-systemet!
Närmast till hands att gardera är V75-2 och V75-3, det är lopp favorit-eller-skräll-profil. Såväl första som fjärde ska man klara på enstaka streck vid gardering.
Lycka till med spelbesluten!

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.