Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Uppesittarkvällens V75:a i fredags var den första i december som visade plusomsättning, tre procent närmare bestämt. Det var också den första som inte hade starttid 16:20…

Så här trodde spelarna på Top 7-vinnaren Diva Deo:
V75-spelarna                               40,96 procent
V5-spelarna                                 29,13 procent
Vinnarspelarna                            28,78 procent
Top 7-spelarna                            26,86 procent
Det är alltid lägre spelprocent på vinnande häst på Top 7 än på V75, säkert för att det är högre andel slumpspel (Harry) på den förra spelformen. Omsättningen var positiv: Den högsta sedan premiären! Och för första gången gav spelet miljonutdelning.

V75 har funnits i 23 år, och 1 307 omgångar har avgjorts. Enligt tidningsuppgifter skulle det idag vara första gången man tävlar på vinterbana, men det är ”bara” elva år sedan sist. Det var vinterbana på Bergsåker 21 januari 2006.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75.


V75-1: Jippolopp, autostart, kort distans

Det här motsvarar ungefär bronsdivisionen. Det är en av V75:s jämnaste klasser, där spår är särskilt viktiga – inte minst över kort distans. 2 och 5 är det främst som gäller, kan man utläsa i statistiken på sidorna 127-128.

Dagens största favorit har vunnit 13 gånger av 14 på slutet. Ändå har det som bekant blivit fantastiska utdelningar flera gånger. Det är skrällarna som styr utdelningen, inte spikarna. Det är ingen idé att krångla till det för sig och spika en två-tre-procentare. Även om man lycka sätta en sådan spik, får man inte mer betalt för sin sjua, än den får som istället spikade omgångens klaring.
Jag krånglar inte till det för mig idag heller utan inleder med spik för 2 Magnifik Brodde.


V75-2: Kallblod, autostart, medeldistans

De flesta autostartade kallblodslopp som dykt upp på V75 har varit för högsta klassen. Det här är mer som kallblodens Klass I. Det gör förmodligen loppet jämnare, än den bild man får från kallblodsstatistiken på sidan 266.

Det är jättelätt, och fint spelläge, då det i ett svenskt V75-lopp bara dyker upp ETT norskt kallblod.
Så skrev jag i bloggen efter det senaste kallblodsloppet, på Färjestad för två veckor sedan. Detta apropå att, som vanligt, ett norgetävlande kallblod storskrällt (Finnskog Fokus, 0,65 procent). Det svåra den gången var att det fanns FEM norska kallblod att välja bland, och vinnaren var rankad först på fjärde plats av dessa.

Den här gången finner man bara ett Norge-tävlande kallblod i startlistan. 10 Ros Svarten har startat i Sverige två gånger tidigare, och givetvis vunnit båda. Bakspår, bara fyra år och stenhårt inne på pengar är en faktorkombination som normalt gör att man inte streckar, men klasskillnaden mellan norska och svenska kallblod är så pass stor, att han ändå får plats. Spelarna brukar tappa bort norrmännen till ensiffriga procent, men det har man tyvärr inte gjort den här gången.

9 Blås Undan har varit nära att vinna V75 två gånger på slutet. Nu är motståndet mycket enklare. Han har till och med besegrat en del norrmän bättre än Ros Svarten, till exempel senast på Färjestad.


V75-3: Jippolopp, autostart, lång distans

Det här motsvarar ungefär Klass III, som inte körts de senaste sju åren.
11 Vic de Luxe var en ny häst senast, och det får man ta till sig. Att det var hästens första seger spelar då mindre roll. I förra loppet mötte han hästar med upp till 225’, här får motståndarna max ha tjänat 140’. Senast var första gången Sandra körde – samma igen. Och hästen visade sig trivas utmärkt på vinterbana. U-tipset lyder ”klassblandning igen”.


V75-4: Kallblod, två tillägg, kort distans

Bara tolv sådana här lopp har avgjorts. För den som är intresserad, har jag lagt ut statistiken på Twitter (@StatistikJens). Man kan även följa resultaten på sidan 269.
Tolv lopp utgör naturligtvis inte underlag för tillförlitlig statistik. Men det mönster som sticker ut, är något som känns igen: Mellanvoltens hästar är tydligt missgynnade. Detta ser man genomgående i lopp med dubbla tilläggsvolter, oavsett om det är varmblod eller kallblod, och oavsett om distansen är lång eller kort eller mittemellan. Endera så hinner de bästa (och de står ju längst bak) ifatt, eller så är det någon där framme som rinner undan. Det är förtvivlat svårt att starta i mitten.

Den här gången är hästarna på start knappast bra nog att hålla undan. Då letar man efter vinnaren längst bak – och ser direkt 12 Myr Faksen. Det är inte konstigt att han blir stor favorit!
Det blir tredje försöket för Krister Söderholm bakom en V75-favorit, och det är dags för första segern.


V75-5: Stolopp, tillägg, medeldistans

Tidernas med marginal svåraste Top 7-lopp. 15 startande höjer svårighetsgraden avsevärt – samtidigt kan man förvänta sig låg omsättning och så kallad rollerpot på sju rätt. Spelformen är knappast värd att kliva in på idag, då man inte kan få betalt i paritet med svårighetsgraden ifall man skulle sätta alla sju rätt. Klart bättre imorgon!

Även för detta lopp har jag lagt ut statistik på Twitter. Sådana här lopp har varit vanliga, ett par hundra har vi sett, och resultaten är pålitliga! Man kan läsa om dem och följa resultat på sidorna 191 samt 210-214.

Att skrällrisken är hög är välbekant för de flesta, i alla fall om man följt den här bloggen. 10 Orkide CD blir stor favorit, men det var maxflyt vid storsegern senast, och då stod hon på start. Då gick hon barfota fram, nu är det vinterbana. Från aktuellt spår har ingen favorit lyckats infria [sidan 213] och kusken är orutinerad i V75-sammanhang. Nä, den här favoriten köper jag inte alls. Tvärtom är det sannolikt att omgångens skräll kommer här.


V75-6: Jippolopp, autostart, medeldistans

Det här ligger närmast Klass I.
Favoriten 6 Falco di Quattro kommer från formstall och har visat fin form själv också. Vid nedstrykning seglar han upp som spikbud, men tipsettan får han oavsett.
2 Just Wait and See är ensam treåring mot äldre, då blir man överspelad – vilket inte innebär att vinstchans saknas.
3 Emil B Boko har inte visat tillräckligt för att ses som V75-vinnare, men han är loppets spetshäst och vid ett par galopper för de betrodda blir loppet billigt.

Ulf Ohlsson har satt dit 30 procent av sina V75-favoriter i år. Genomsnittlig spelprocent har varit 36.


V75-7: Jippolopp, två tillägg, lång distans

Den här typen av lopp är sällsynt på V75. Det är den på V86 också, men från den spelformen kan man i alla fall göra lite statistik. Man finner den på sidan 164 i Statistikbibeln V86. Man ser det vanliga mönstret: I lopp med två tilläggsvolter är mellanvolten missgynnad. Man ser också att det inte skräller: 95 procent av vinnarna rankas 1-5.
Liknande lopp över 3 140 är mycket vanligare, och från dessa vet vi att de längst bak är massa mycket gynnade och ”alltid” vinner.

14 Narold Vox är fältets överlägset bästa häst, det är klassblandning. Dessutom i toppslag: Senast plockade han in meter på världsstjärnorna On Track Piraten och Anna Mix över upploppet. Det kan röra sig om omgångens bästa segerchans: Det hade det i alla fall varit, om distansen varit ett halvvarv längre.

Favoriten har de bästa meriterna, och 3 Importedfrmdetroit är minst meriterad. Jag läser i Expressen att Ulf Ohlsson spikar sig själv med den här, och tror sig kunna leda runtom. Om detta uppmärksammas under dagen, vilket jag tror, blir det säkert omgångens raket på spelet.
Normalt ska det bara inte kunna gå, Narold är för bra. Å andra sidan, att spetshästen blir andrahandare bakom ”bästa hästen” är svårt för en statistikspelare att invända mot.

Mellanvoltens hästar har det svårt. Samtidigt, ska man ”helgardera” ett sådant här lopp tar man den bästa från varje volt och täcker upp för flera olika scenarior. 5 Höwings Star är näst bäst i loppet och står på så vis bra inne ändå. Samtidigt borgar läget för att han får gå en stor del av loppet på innerspår, något som är avgörande om man ska kunna segra som mindre betrodd över aktuell distans.
Spik eller tre hästar, beroende på plånbokstjocklek!

Ulf Eriksson har tidigare satt dit två av tio V75-favoriter.


Mitt spel

I fredags började det bra, med en ”femma” som segrare i kortloppet. Sedan galopperade ”alla” mina hästar den dagen. Jag tycker det överhuvudtaget varit många galopper och ovanliga resultat sedan skotvånget infördes i december. Nya tag!

Systemet:
2 Magnifik Brodde (4)
9, 2, 10, 5, 1, 11, 3
11 Vic de Luxe (3)
12 Myr Faksen (4)
Alla
6, 2, 3, 1
14, 5, 3
630 kronor

Favoriterna i de avslutande DD-loppen är starka. Man kan skriva ut ovanstående på två kuponger, med krav för att någon av dem ska vinna. Då halveras inlämningskostnaden till 315 kronor.
Jag önskar alla en fortsatt god jul, och lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.