Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Något av ett antiklimax i lördags, då Åby levererade en favoritparad. Omsättningen sjönk gentemot fjolåret, fastän man mötte en Mantorp-omgång och storbanorna normalt drar några extra miljoner. Med tanke på hur omsättningarna i övrigt sett ut senaste halvåret, var noteringen cirka sju miljoner under förväntan. Det hände något i månadsskiftet november/december: Alla tre decemberomgångar har tappat massor, ett tydligt trendbrott från väldigt starka siffror i oktober-november.
I övrigt noteras:
• I Guld dominerade som vanligt de äldsta hästarna. Två elvaåringar var etta och tvåa, medan fältets yngsta häst (denna gång Volstead) i vanlig ordning spelades till favorit – och slutade oplacerad.
• I Klass II gavs Alorac Mathbell årets svagaste favoritskap, 17 procent, och det infriades. På sidan 44 kan man se att de svagaste favoriterna segrar väldigt mycket oftare än sina procent.
• Tre lopp var voltstartade. I det första blev det omstart - och skräll. I de andra segrade en favorit och en andrahandare.
• Inom V4:an som föregick V75, blåstes omstart för ”tekniskt fel” – och en skräll vann. I föregående lopp blev det ingen omstart, och favoriten vann (trots tidernas avslag i TV). Det här är en spelsäkerhetsfråga att ta tag i: Med tanke på i hur hög grad omstarter påverkar utgången av loppen [sidan 94], kan det i speciella situationer uppstå starka incitament (läs tiotals miljoner kronor) att muta någon att blåsa omstart för ”tekniskt fel” om man spelat mot favoriten. Eller en kusk att tjuvstarta. Tänk om ett voltstartat lopp ligger som V75-7 på nyårsafton med typ hundra miljoner i potten?
• Åby har på senare år fått sin andel V75-omgångar halverad, från 15,4 till 7,7 procent. Jag gjorde en omröstning på Twitter (@StatistikJens) som visade att 82 procent ville att Åby skulle få fler omgångar, och bara fyra procent tycker att det är för många som det är idag.

Så här trodde spelarna på Top 7-vinnaren Alorac Mathbell:
V75-spelarna                               17,06 procent
Top 7-spelarna                            14,51 procent
V5-spelarna                                 13,88 procent
Vinnarspelarna                            12,61 procent
För första gången slog spelet inte bottenrekord i omsättning. Kanske kan det stabilisera sig kring fem miljoner. En rejäl missräkning, då man räknat med åtminstone det dubbla och hoppats på ännu mer. Man har meddelat, dock utan att ange varför, att man avsiktligt håller nere omsättningen genom att utesluta skicklighetsspelarna.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75 om ej annat anges.


V75-1: Jippolopp, autostart, kort distans

2005 infördes på Jägersro vinklad startbilsvinge. Man tyckte att det var för svårt att vinna från ytterspåren och att de lägsta spårnumren hade för stor fördel. Nuförtiden vet vi att den vinklade vingen inte fick den effekt det var tänkt; i stället vinner spår 1 oftare än tidigare och spår 8 ännu mer sällan än förr. Statistik kring detta finns på sidorna 31-38, med en jämförande tabell på sidan 41.
Örebro tyckte man tvärtom. Här ansågs innerspårshästen vinna alltför sällan, och för att råda bot på det kortade man distanserna. 1 640 meter blev till 1 609.
Med den här förändingen nådde man önskad effekt. Andelen segrare från innerspåret nästan fördubblades, till 18 procent. Nu är innerspåret det allra bästa. Spår 5, som är så överlägset över 1 640 meter, förpassas till andraplatsen med en notering om 13 procent.

Klassen på loppet är ungefär som Klass I, om än några (4, 5, 9, 10, 11) är knappt överkvalificerade. 4-5 får ses som spårlottvinnare, fastän de inte är lika gynnade som de skulle varit över 1640. Dubbelplus för dessa i alla fall! Från statistiken (sidan 149) vet vi att spårfaktorn är speciellt betydelsefull i aktuell klass.

Jag har en känsla, men faktiskt inte statistik, som säger att hästar med meriter från Färjestad och Åmål brukar ha svårt på V75. Det är på dessa banor favoriten 10 Monfalcone tagit lejonparten av sina segrar. Nu är det V75, livets tuffaste uppgift, och bakspår, och sannolikt fel distans. Ett av flera svårbegripliga favoritskap i omgången.

Kuriosa: När man kortar distansen från 1640 till 1609 meter, ökar segerfrekvensen från spår 12 från sex till 13 procent. Det är inte bara därför, men en formtoppad 12 Igucci (3,6 procent spel) lär inte ha en chans under den genomsnittliga i alla fall och får ett streck.

Tom Horpestad har inte haft någon V75-favorit under den senaste fyraårsperioden.


V75-2: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Över medel förefaller man inte ha fått samma effekt av att korta distansen; man ser inte att innerspåret vunnit fördel. Å andra sidan är underlaget ännu svagt, då Örebro arrangerar V75 så sällan, och därtill haft påfallande få lopp över auto-medel. Över 1609 meter är underlaget mycket större, då även andra banor tävlar över den distansen ibland.
Jag publicerade uppdaterad statistik på Twitter (@StatistikJens) under torsdagen och man kan titta på sidan 309 för fler detaljer.

Stall Stig H hade en rejäl toppform under barfotaförbudet ifjol. I år började december inte alls bra, man har haft virus i stallet under hösten, men nu börjar det se mer normalt ut igen. 15: 3-2-2 är facit den senaste veckan. Snart är det dags för seger på V75 också! Den senaste togs av Seedorf OMF för tio försök sedan, i september. Seedorf är för övrigt den enda häst från stallet som segrat på V75 så långt tillbaka som ST redovisar (1 juli).

Stallets 2 Han Herred blir favorit på gamla meriter, men jag tycker inte han varit speciellt bra efter comebacken. Visst, i kraft av favoritskapet kanske han kan nå ledningen och då vågar jag inte såga honom helt, men fel favorit är det nog ändå.
5 Rafiki Fri har bättre, och underspelat, spår, sannolikt bättre spetschans samt hemmaplan. Det är min tipsetta!

Statistik för de här loppen finns på uppslaget 108-109 i Statistikbibeln V86. Man ser att någon topp-tre-rankad vinner.

Kenneth Haugstad (som jobbar som lärling med en av loppets hårdaste konkurrenter, 7 Ioana Hanover, men ändå tillåts köra för Stig H) har infriandeindex 0,60 bakom V75-favoriter.


V75-3: Jippolopp, ett tillägg, lång distans

Även för detta lopp lade jag upp intressant statistik på Twitter under torsdagen. Man hittar den även, tillsammans med massa andra intressanta siffror, på uppslaget 160-161 i Statistikbibeln V86.

Favoriterna segrar påfallande ofta i sådana här lopp, mer än varannan gång och lite extra ofta om de står på startvolten. 1 Porthos Face är sannolikt en bra favorit, men samtidigt svårbedömd. Det är loppets mest orutinerade och han står inför sitt livs, överlägset, tuffaste uppgift.
Här sågar jag inte favoriten, men spelarranken är konstig igen. 14 Je t’Aime Ruinart tredjehandsfavorit. Va? Det märks att folk spelar på kusken.

Sedan barfotaförbudets införande har stall Heiskanen segrat i ett av 22 travlopp, det senaste.

Åke Lindblom har vunnit med 53 procent av sina V75-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 43.


V75-4: Jippolopp, autostart, medeldistans

Klassen på loppet är lägre än man normalt ser på V75, lägre än Klass III som sedan många år inte längre körs. Samtliga hästar provar V75 för första gången!
Spelarna håller detta som omgångens öppnaste lopp, och tyvärr är det bara att hålla med. Kollektivet har inte alltid fel.

Fyra hästar är mer spelade än resten. Av dessa har en två fördelar som ingen av de andra har. 5 Adriana Pro har både bra spår och hemmaplan.
Reservettan i min helgardering går ändå till 8 Flashing Boko. Det ser ut som att han är bästa hästen, och han underspelas för att han är utländsk. Skulle det dessutom bli en strykning, blir han sannolikt fördelaktigt nedstruken – och jag får dubbla sjuor.

Håll koll på vem spelarna utser till slutlig favorit. Denna häst lär ha en chans avsevärt högre än sin spelprocent – kika på sidan 44!


V75-5: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

11 Diva Deo gick ut i ett lopp med 10’ i förstapris senast och spelades till gigantisk favorit, 1,10. Hon fick ledningen, men gav sig. På detta blir hon nu favorit på V75 – från bakspår. Visst, hon segrade på V75 näst senast, men det var två månader sedan och formen är inte precis lika bra nu. Därtill är spetschansen denna gång mycket mindre.
Spelarna lägger hälften av alla V75-insatser på henne! Snacka om skattebetalare, alla vi andra får plötsligt positivt väntevärde på våra kuponger :-)

Fyraåriga ston och låg klass. Det finns inte jättemycket statistik, ens från V86. Man anar den förväntade favorit-eller-skräll-profilen [sidan 114 i Statistikbibeln V86]. En sak som sticker ut, är en förhöjd andel spetsvinnare. Vem tar ledningen då? Då startsnabba 3 och 6 är ”ospelade” och nog borde släppa, ligger det för att 7 Merles Simone (sju procent men i stigande) blir loppets spetshäst. Hon får tipset oavsett, av ungefär samma skäl som tipsettan i föregående lopp: Hon är bäst, samt underspelas därför att hon är utländsk!

Jag hajar till av 0,3 procent12 Vildapel. Hon lär inte gå lottlös ur loppet i alla fall; värt att tänka på för Top 7-spelare.

Erik Adielsson har ett favoritinfriandeindex om 1,16. Det är det högsta tal någon toppkusk har. Indextalet är det tal man ska multiplicera spelprocenten med för att få fram segerchansen. Eriks favoriter har alltså i schablonfallet en bättre segerchans än spelet antyder. Och så har det varit hela tiden sedan ATG började redovisa spelprocent.


V75-6: Jippolopp, autostart, kort distans

Raderna om spårstatistik under V75-1 gäller även här. Startsnabbe 1 Aron the Baron gynnas och ska inte ha några problem att infria omgångens största favoritskap. ”Dagens största” har för övrigt segrat vid 12 av de 13 senaste V75:orna.


V75-7: Stolopp, spårtrappa, medeldistans

Det är konstigt det där med spelare och unghästar. Det finns ett treårigt sto med som möter 14 äldre – och då blir hon givetvis favorit. Visst, 5 UF Andover Again fick drömläget som är ett extra stort plus då det är spårtrappa, och hon har spetschans, men – nä. Hon kommer från två segrar i blufflopp, och så kan det bli igen: Att hon i kraft av det stora favoritskapet (52 procent!) släpps till ledningen och tillåts husera där. Men snälla kuskar, låt det inte bli så? Det här är knappast en favorit som vinner från annan position än spets.

1 Mantoqueen har chans att svara ledningen, hoppas! Då har hon också finfin vinstchans. Sex procent är på tok för lite. Men tipsettan går ändå till bästa hästen, 15 Donatella Center (15 procent).

6 Fideli Star är en av omgångens mest spelintressanta. Hur kan hon ligga på 1,1 procent? Hon är ju riktigt bra. Och tänk om Åke har form för dagen, och har vunnit V75-3 som alla tror? Då ökar faktiskt spelvärdet på denna, då stallform är en faktor värd att ta med i beräkningen. Det är ofta ”allt-eller-inget”. Tänk om hon kunde bli nedstruken också…

Nio sådana här lopp, 15 bakom bilen för ston, har körts tidigare i år. Tre gånger har favoriten vunnit – och fyra gånger har det blivit en jätteskräll inom 1-3 procent! Man kan förvänta sig att se en favorit-eller-skräll-profil även då statistiken vuxit sig större.

Utöver Erik Adielsson (se under V75-4) finns en toppkusk med positivt infriandeindex. Det är Peter Untersteiner, och hans lyder 1,09.


Mitt spel

Spelarranken är ovanligt konstig idag. Jag känner igen mönstret från tidigare års uppesittarkvällar. Det är säkert så, att andelen Harry Boy-spel en dag som denna är mycket högre än normalt. Dessutom slår det igenom, att även ”vanliga” spelare är mer stressade och mindre pålästa. Man kanske går mer efter strecklistan än vanligt, och då förstärks Harry Boy-mönstret ytterligare. Flera favoritskap är alldeles för stora.

Systemet:
2, 5, 4, 1, 12
5 Rafiki Fri (7)
1 Porthos Face (2)
Alla (8)
7 Merles Simone (1)
1 Aron the Baron (12)
15, 1, 6, 11, 14, 13
180 kronor

Jag önskar alla läsare en riktigt god jul, och lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.