Statistikbloggen V75

Publicerad 7 juli av Jens Sjödén statistik, V75, Halmstad

Det här är tredje gången som sprintermästartorsdagen ges V75-status. Så här har det gått förut:

2014                    2 favoriter        0 skrällar           6 000 kr
2015                    3 favoriter        1 skräll               2 000 kr

Många årgångslopp och små fält gör det hela lättlöst för spelarna.
 


V75-1: Femåringslopp, autostart, medeldistans

När startlistorna släpptes trodde man att 4 Some Summit skulle bli omgångens största favorit, rentav en av årets största. Det är ju en riktig stjärna, som eventuellt startar i Prix d’Amerique i januari. Här möter hon bara jämnåriga ston, mestadels av brons- och silverklass.

Nu finns två andra favoriter i omgången som blir mer betrodda. 54 procent ligger på Some Summit och då är nog spelvärdet ganska fint. Chansen är svårbedömd; det man ska bedöma är sannolikheten att hon presterar på normal nivå efter lång vila. Gör hon så är chansen hundra procent.

5 Coco de Vie var ute i den yppersta eliten i Örebro Int’nl och Harper Hanovers. Senast var det Silverdivisionen på V75 mot topphingstar. Helt annorlunda uppgift nu, hon har en enkel uppgift framför sig om favoriten kommer bort.
 


V75-2: Fyraåringslopp, autostart, kort distans

Sju sådana här uttagningslopp har funnits på V75-kupongen tidigare. Det har slutat med tre favoritsegrar, tre andrahandare och en fjärdehandsfavorit. Det högsta spårnummer man lyckats segra från är 5.

Det ser ut som att det kommer att sluta med favoriter och andrahandare idag också, då på förhand alla tre uttagningsloppen utgörs av starka tvåhästarslås.

5 Uncle Lasse är i skrivande stund omgångens största favorit. Det tycker jag är lite märkligt, då det finns flera andra starka favoriter i omgången och det ändå finns några frågetecken kring Lasse.
Han inledden sverigevistelsen med två fina spetssegrar i enklare sällskap, men sedan…
För tre starter sedan (enda gången han haft toppspår, som nu) blev det galopp direkt.
Näst sist gick han bra bakifrån i ett lopp där flera andra hade otur, men han vann inte.
Senast gav han sig som 11-för-10-favorit från ledningen i ett vardagslopp på hemmaplan.

Visst kan det vara så enkelt att favoriten bara vinner från dödens, det vore inte överraskande, men jag tycker inte han är omgångens säkraste vinnare. Det finns trots allt frågetecken.

2 Telecomando OK var senast ute i det där konstiga loppet där det blev omstart bakom bilen och fyra kuskar fick böta för dålig anslutning. Sedan var han inte alls bra i loppet, Uncle Lasse var mycket bättre, men man ska minnas att omstarter påverkar prestationerna mycket. Vissa gynnas, andra missgynnas.
Den här gången kan han nå ledningen. Om han släpper till favoriten ger han bort både segern och ett bra startspår/en framskjuten plats i finalen, så det bör man rimligen inte göra. Chansen att besegra favoriten ligger ju i att denne får trava utvändigt. Dessutom finns en risk att Lasse underpresterar så att Telecomando OK inte når final alls om ledningen släpps.
 


V75-3: Fyraåringslopp, autostart, kort distans

1 Poet Broline gav bort segern senast för att optimera chansen att vinna det här loppet. Peter Untersteiner berättar att han inte förberett någon häst så noga inför någon start i hela sin karriär. U-tipset är att det slår rätt, och jag tycker han ska vara omgångens största favorit, men med flera förändringar på en gång finns en risk att det slår fel, och loppet är så lättgarderat.

Jag tror inte 5 Cruzado dela Noche är så bra att han kan ta ned favoriten från dödens, men kanske? Oavsett lär han slå resten i alla fall, om favoriten skulle underprestera. Ett stabilt tvåhästarslås!
 


V75-4: Fyraåringslopp, autostart, kort distans

Även den tredje uttagningen ser ut som en tvåhästarsuppgörelse. Spetshästen eller bästa hästen? 2 French Laundry eller 3 Southwind Mozart? Statistikspelare vet att det är fördel den förstnämnde, men oavsett är det heltäckt med båda.
5 Dragster kan vara ett spetsbud initialt, men då skillnaderna i meriter är så gigantiska så brukar man släppa.
 


V75-5: Jippolopp, två tillägg, stayerdistans

Det har varit många sådana här lopp de senaste månaderna, både på V75 och V86, så det ligger färskt i minnet inte bara hos statistikspelare hur det slutar: Någon längst bak vinner. För två veckor sedan fick vi se ett undantag, då både On Hold och Tomorrowland galopperade – mycket sällsynt! Det loppet kunde då vinnas av 5 Västerbo Arthur från startvolten.

Favoriten 12 Reckless är det givna tipset. Han var fruktansvärt bra för tre starter sedan. En snarlik prestation räcker och blir över i detta enklare sällskap. På sidan 252 i Statistikbibeln V75 ser man att favoriter från dubbla tillägg infriar varannan gång och underspelas i förhållande till chans!

Skulle favoriten galoppera som senast (det blev två omstarter, vilket påverkade loppet rejält), blir det knepigare att hitta vinnaren. Intressanta resultatprofiler kan studeras på sidan 251!
 


V75-6: Jippolopp, voltstart, medeldistans. Struken: 2

Mycket sällsynta förutsättningar på en V75-kupong! På sidan 260 kan man följa resultaten från de enstaka lopp som avgjorts. Betydligt bättre statistik finns från onsdagstävlingarna, och den statistiken återfinns på sidan 129 i Statistikbibeln V86.
Ett par hundra lopp ger tillförlitlig statistik. Man vill gärna hitta sådant som andra inte vet om, men den här statistiken stärker de allmänna uppfattningarna: Innerspåret är tydligt bäst, och där bakom är springspåren 6-7 gynnsamma. Spår 12 är sämst. Favoriterna segrar i 32 procent av loppen och spetshästen i 42.

7 Sevilla blir klar favorit och det kan man köpa i ljuset av att förutsättningarna nu är bättre än senast. Hon var jättefin då, men man ska också komma ihåg av att hon blev hjälpt av världens tur: Tredje inner blev till rygg ledaren och luckan kom perfekt 200 kvar…
Tvåan 12 Erik Sting är med igen, men i övrigt är motståndet en halvklass tuffare.

Om loppet går iväg i första försöket är det sannolikt att 7 Sevilla i kraft av favoritskapet hamnar i ledningen och då kan man vara nöjd om man spikat. Men en omstart halverar favoritchansen (sidan 92 i Statistikbibeln V75) och speciellt drabbas framspårsfavoriter.
Jag tycker det finns skäl att gardera upp det här loppet, och notera att den som vann spårlotten, och ses som en av spetsfavoriterna, rankas allra sist. 1 Flo Rida Sea alltså.
 


V75-7: Stolopp, autostart, medeldistans

Statistik finns på sidan 198. Att spåren 4-5 utmärker sig som bäst förvånar inte, men notera att även 10 är en tydlig vinstlott. Alla bakspåren 10-12 är fina, vinstgivande spelobjekt. Det går mycket bättre för dessa än spelarkollektivet tror!

Loppet håller tydlig favorit-eller-skräll-profil. 32 procent favoritsegrar är bara marginellt under snittet, men skrällarna…! 16 procent av loppen genererar dunderskrällar rankade 10-11. Det hoppas jag på i en annars lättlöst omgång, och garderar rejält. Statistiska trippelplus finner jag hos den som i nuläget rankas allra sist, 11 Avenue Boulevard.
Tipsettan går dock till 6 Pioneer Face som nog är bästa hästen, och skulle hon bli nedstruken glider hon fram som ett spikbud. I nuläget är det läget och strullopp som är hennes främsta motståndare.
 


Mitt spel

4, 5
2, 5
1, 5
3, 2
12 Reckless (13)
7, 3, 8, 5, 12, 1, 10
6, 4, 10, 11, 12, 9
336 kronor

Hur kan Reckless vara enda spiken, då såväl Some Summit som Poet Broline har bättre chanser, kan man fråga sig? Det finns två goda skäl:
- Både Some Summits och Poet Brolines lopp är ”heltäckta” på två streck. Vid gardering av Reckless krävs flera hästar.
- Spelvärdet i Reckless är så högt! I skrivande stund ligger spelet vid 26 procent, medan chansen bör bedömas som minst det dubbla. Det blir bra betalt med honom!

Jag ser även Some Summit som underspelad, men naturligtvis har hon inte chans som dubbla spelprocenten…

Fredag kväll återkommer statistikbloggen med en analys till lördagens tävlingar. Söndagens V75:a på Jarlsberg står jag dock över.
Lycka till med spelbesluten!