Statistikbloggen V75

Publicerad 24 september av Jens Sjödén V75, statistik, Solvalla, Kriteriet

Det blev jackpot på fem rätt för femte gången i rad! ATG har ingen tur med det där. Precis som förra året kommer jackpotomgångarna i klump. Till slut blir det så att man inte märker av någon omsättningshöjande effekt. Det blir naturligtvis helt annorlunda med jackpotomgångarna jämnt utspridda!

23 840 586 kronor går vidare till nästa lördag, och i megapotten som delas ut vid nyår ligger nu 6 050 768 kronor! Jag tror vi kommer att spela om hundra miljoner när det är dags. Pax!

Vid lördagens omgång delades 68,6 procent av omsättningen ut till spelarna. Det är marginellt mer än normalt, men fördelningen skiljer sig: 55,6 – 13 – 0 till 7-6-5 rätt, istället för 26-13-26 som är standard!

Kriteriesöndagen har haft V75-tävlingar under fem år. Så här har det gått:
2011*                 2 favoriter        4 skrällar           JACKPOT!
2012*                 4 favoriter        1 skräll                 16 000 kr
2013                    4 favoriter        3 skrällar           239 000 kr
2014                    2 favoriter        4 skrällar           JACKPOT!
2015                    2 favoriter        1 skräll                   9 000 kr
*) Jackpotförstärkt omgång


V75-1: Stofinal, tillägg, medeldistans

Starthästarna är mycket gynnade” kan man läsa på sidan 217 i Statistikbibeln V75 där den här typen av moderna stofinaler avhandlas. Inte så konstigt; de på tillägg har bara tjänat dubbelt så mycket. Legio är en skillnad på 3 X startprissumman. Dessutom är alla formtoppade, och en del där framme på väg upp genom klasserna, vilket gör tilläggshästarnas uppgift närmast hopplös.

Ändå finns en på tillägg jag inte kan gå ifrån: 13 Nancy America är så överlägset bäst i fältet. Hon verkar redan platsa i stoeliten. Man har inte sett någon botten i henne på slutet; tre segrar och två galopper. Vid en av segrarna besegrade hon världsstjärnan (?) Some Summit. Känslan säger, att hon är så bra att tillägget inte ska vara något hinder. Samma känsla som förra lördagen (17 sep) sa detsamma om Rondine d’Asolo i ett snarlikt lopp. Hon gjorde en fin prestation och slutade femma. Tippa bör man göra med förnuft istället för känsla.

Förnuftet, och erfarenheterna, säger att en starthäst vinner. Bäst av dessa är den som vann spårlotten: 1 Dirty Dancing In. Tränaren/kusken låg lägre än en ubåt inför senaste starten, men hästen svarade för loppets överlägset vassaste prestation. Hon är bättre nu och har bättre läge. Jag tippar stora system, men för den som tippar mindre är hon en utmärkt spik!
Då detta skriva på lördag kväll har bara 2,5 miljoner omsatts och spellistorna (jag vet att det låter Spotify) är inte pålitliga. Jag kan inte föreställa mig att hon ligger kvar vid fem procent då starten går. Men även om hon blir favorit är spelvärdet ok.


V75-2: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Pålitlig statistik finner man på sidorna 111-112 i Statistikbibeln V86. Sådana här lopp har varit väldigt vanliga under Solvallas onsdagstävlingar. Skrällrisken är liten, favoriterna vinner nästan varannan gång och spetshästen håller undan i 44 procent av loppen. Spåren som gäller är 3-4-5.

1 Caddie Lisieux är omgångens största favorit och säkert också den som är mest överlägsen motståndet i sitt lopp. Men… två galopper i de tre senaste, och så innerspår bakom bil som verkligen inte är optimalt för en osäker häst. Under lördagen hade två storfavoriter samma läge. Delicious blev av med ledningen och Seedorf OMF var nära att galoppera. Båda vann, men ska det verkligen gå en tredje gång…? Kanske det, men hoppas inte.

Omgångens största favorit har segrat fem gånger i rad. Fem gånger i rad har det också blivit femrättsjackpot. Det blir det bara sällan de gånger som ”dagens största” förlorar. Jag tror och hoppas att det är dags för en sådan omgång nu!

Loppet är inte öppet bakom. Vid favoritgalopp finns bara två som ”kan vinna”. Det är fint spelvärde, åtminstone lördag kväll, i såväl 3 Rhyme Broline som 5 Remember Rivner.


V75-3: Treåringslopp, autostart, lång distans. Struken: 4

Även sådana här lopp finns det bra statistik över i Statistikbibeln V86. Titta på sidan 124!
Favoriterna segrar i en majoritet av loppen, och då de inte vinner har de som rankas 2-3 bättre chanser än alla resterande tillsammans.

2 Rajesh Face och 1 Mellby Emeralds sticker ut, men ingen av dem är pålitlig och jag kostar på mig att ”helgardera” med några lyxstreck. Flera individer är under svårbedömd, kanske mycket rask, utveckling. Hoppas!


V75-4: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Oaks har bara funnits på kupongen de fem senaste åren. Vinnarna har då rankats 8, 2, 1, 3, 7 (se sidan 236 i Statistikbibeln V75).

På sidan 237 finns intressant statistik över sådana här finallopp. Spårstatistiken ser speciell ut, eftersom ekipagen fått välja spår efter resultat i försöken. Spår 4 är bäst och spåren 1-2 har gått häpnadsväckande svagt. Dessa går ju åt först.
De fem senaste oaksupplagorna har vunnits från spår 2, 3, 5, 5, 6.

6 Darling Mearas blir favorit och det har jag inte mycket emot, jag tippar henne också. Men favoriterna segrar inte lika ofta i Oaks som i andra årgångsfinaler och spåret är inte det bästa. Det får bli gardering!


V75-5: Jippolopp, tillägg, medeldistans

Ett typiskt ”onsdagslopp” igen, som många spelare har dålig koll på! Unik statistik finns på sidorna 136 och 148-149 i Statistikbibeln V86.
På sidan 148 kan man utläsa att det är ganska jämna chanser mellan volterna; de på tillägg är lite gynnade. Spetshästar segrar relativt sällan, 34 procent. Men för favoriter är det viktigt att nå ledningen: 57 procent av favoritskapen infrias därifrån, att jämföra med elva procent bakifrån.

Favoritchansen för en häst med spår 3 på tilläggsvolten är svag, det kan man se i den överskådliga jämförelsen på sidan 136. Klart handikappande, 19 procent är svagt!


V75-6: Treåringslopp, autostart, lång distans

Specialstatistik för Kriteriet finns på sidan 238 i Statistikbibeln V75. En kuriosadetalj som sticker ut, är att ingen blivit struken ur Kriteriet på hela 2000-talet. Inte ens från spåren 8 och 12, som i vanliga lopp orsakar så många sjukdomsfall. Man ser det generellt, att höga prispengar är bra för hälsan!

Segergivande spår har varit 2, 2, 2, 2, 3, 3, 4, 4, 4, 4, 5, 5, 6, 9, 10, 12. Av de 16 upplagorna har sju, 44 procent, vunnits av favoriten. Övriga vinnare har rankats 3, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 6, 9. Inga andrahandare och inga vinnare från innerspår alltså.

I år finns en obesegrad undantagshäst i 3 Global Trustworthy. I skrivande stund ”bara” spelad till 55 procent, och inte omgångens största favorit. Han bör i alla fall ha omgångens bästa segerchans.


V75-7: Jippolopp, tre tillägg, stayerdistans. Struken: 6

12 Bravo Navarone har jag ett gott öga till. Så gott, att jag spikade honom i hans senaste start. 15 procent var han bara spelad till, och tyvärr satt han fast hela vägen. Såklart han vunnit med lucka, han var överlägsen det sällskapet. Som många säkert vet, önskar jag open stretch på alla banor. Det blir mer rättvist, än när bästa hästen inte får visa att han är bäst!
Jag minns det här loppet särskilt väl, eftersom det var senaste gången jag missade en spik. Sedan dess har jag haft nio spikar på ATG Tillsammans, och samtliga har vunnit. Jag missade båda spikarna den där V75:an 3 september, och båda bara för att det inte fanns open stretch…

Statistiken (sidorna 253-254) talar väldigt tydligt för hästarna längst bak. De har helt enkelt överlägsna chanser. Och 14 Reckless har överlägsna meriter. I en statistikblogg kan inte detta negligeras!

De här två är så överlägsna, att jag hittar ett intressant sidospel. En trio: 12, 14 / 12, 14 / 3, 7. Fyra rader á 100 kr som kan ge hyfsat, då spelare generellt undviker att spela favoritbetonat i slutet av en tävlingsdag.


Mitt spel

3 869 kronor fick de som följde systemet i lördagsanalysen. En vinst, men trist att det aldrig skräller. Fem gånger i rad har det blivit femrättsjackpot, men söndags-75:an brukar i alla fall av tradition bli svårare. Snittet är 2,6 skrällar per omgång.
På Tillsammans har jag satt nio (!) spikar, och två sjuor, i rad. Det ger nettovinster, men det kunde ju blivit riktigt, riktigt bra ifall det hänt något i garderingsloppen.

Jokersystemet:
1, 13, 7, 8, 2
1, 5, 3
2, 1, 3, 9, 10, 12
6, 2, 4, 3, 5, 1, 12, 7, 9, 10
9, 12, 7, 1, 14, 15, 3, 2
3 Global Trustworthy (4)
14, 12

Det skulle kosta 7 200 kronor på en kupong, men jag testar några enkla krav:
- Minst två av spelarnas favoriter (spiken inkluderad) måste vinna
- Minst en av de jag tror mest på (fetmarkerade) måste vinna
- Max en av de jag tror mindre på (kursiva) får vinna
Nu har inlämningskostnaden mer än halverats, till 3 255 kronor, utan att vinstchansen påverkats nämnvärt.

Jag finns på Twitter, @StatistikJens, och kommer under söndagen att lägga ut lite exklusiv statistik inför omgången! Mer detaljerade siffror kring första och sista avdelningarna bland annat.

Lycka till med spelbesluten!