Statistikbloggen V75

Publicerad 22 oktober av Jens Sjödén V75, statistik, Solvalla

Igår tog jag upp att man för närvarande ofta hittar vinnarna högt upp i rankinglistorna. Det är ojämnare lopp den här årstiden.
Om man tagit rank 1-3 i varje lopp under lördagens omgång hade man fått sex rätt och 1 138 kronor tillbaks. Insatsen hade varit 1 093 kronor, eller 364 kronor om man spikat omgångens största favorit.
Att man faktiskt kan gå plus genom att bara spela på de mest betrodda, visar att dessa faktiskt ofta underspelas i förhållande till sina chanser. Till exempel Fossens Bonus 59 procent, Volstead 38 procent (!) och Get a Winner 14 procent – riktigt fint spelvärde i dessa!
I onsdags fick man in hela V8:an på rank 1-3. Idag är frågan om den taktiken ger sex eller sju rätt?

I tävlingsdagar med uttagningslopp, som denna, är det ofta lönsamt att spela spår 5-hästen i alla lopp, både på vinnare och plats. Det ska bli intressant att följa den här gången också! Totalt 12 lopp avgörs. Och på V75 vinner minst två ”femmor”? Att ha dem som utgångshästar på tvillingspel kan också ge bra.


V75-1: Treåringslopp, autostart, medeldistans. Struken: 11

I Kriteriet möttes de bästa treåringarna och det visade sig att 5 Policy of Truth är klar kulletta. Han vann inte, men jag håller honom högst ändå. I det här loppet är motståndet enklare och startspåret det bästa. Precis som vid lördagstävlingarna kan man inleda med spik för omgångens största favorit.

Vid eventuell strykning kommer ”allt” spel att ligga på 8 Super Nice. Därför vill man inte ha den som förstareserv.


V75-2: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

9 Heavy Sound tycker jag är en underskattad häst. I mina ögon är han lika klar kulltvåa som Readly Express är etta. Synd på det praktusla läget (sämst index av bakspåren i den pålitliga tabellen på sidan 32 i Statistikbibeln V75). Det är svårt att få till vinstgivande styrningar därifrån, 93 procent misslyckas. Ändå ser jag honom som ett intressant spikförslag på ren kapacitet, då han inte ser ut att bli favorit ens!

Av övriga är 8 In Vain Sund bäst, men har ju ännu sämre läge (sidan 32 igen). Dessutom finns kanske frågetecken kring stallformen? Eftersom man ”bara” vunnit ett av 13 lopp senaste veckan…


V75-3: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

4 Galactica är rätt favorit. Hon är bästa hästen, och i kombination med fint läge och stort favoritskap lär hon tidigt sitta i ledningen. Chansen är väl i paritet med hög spelprocent. Att motbudet 1 Pasithea Face ska gå med skor är också gynnsamt för segerchansen.
Det behövs dock inte så mycket för att en favorit ska komma bort och bakom är det fint spelvärde i flera, då det bara är den nämnda duon som är spelad.


V75-4: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Överlag skräller det mer sällan i uttagningslopp, men treåriga och ston är i alla fall faktorer som höjer skrällrisken. Som statistikspelare är det här och i V75-6 som man garderar!
Spårlottvinnaren 5 Fantasy River ska gå barfota för första gången, och med ett sådant dubbelplus är hon svår att frångå som tipsetta.


V75-5: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

Många bra hästar har vunnit spårlotten i den här omgången. 5 El Diablo BR är en av dem – rätt favorit. Prestationen 6 Tobin Kronos svarade för senast duger väl, men han var toppad inför den uppgiften och kanske inte presterar lika bra igen bara en vecka senare. Skulle favoriten svika kan det mycket väl gå utanför topp-tre, och av övriga nio är ingen spelad till mer än 4,8 procent. Klart rimlig chans att den här avdelningen genererar en fin värdehöjning.


V75-6: Treåringslopp, autostart, medeldistans

6 Undine, 10 Rhyme Broline och 11 Inga in Heaven är de som gjort flest starter som tvååringar. Sådant brukar man kunna se följderna av så här i slutet av treåringssäsongen. De två förstnämnda har ändå icke-försumbara vinstchanser, men alla tre överspelas.
3 Darling Mearas startade inte som tvååring och blir fortfarande bättre och bättre. Storseger senast och lättare uppgift nu. Helrätt favorit. I skrivande stund är hon spelad till 57 procent vilket innebär ganska fint spelvärde i henne. Garderas ändå, eftersom det trots allt är treåriga ston. Näst efter V75-4 ska omgångens bästa skrällchanser finnas här.


V75-7: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Jag tror V75:an avslutas som den inleddes: Med seger för en Reijo Liljendahl-tränad från spår 5. 5 Grant Boko ser ut att ha en mycket lämplig uppgift. 10 Deimos Racing kommer att leva länge hos spelarna på kriteriesegern. Visst var han duktig, men det var ju också mycket tur med i bilden. Han är nog varken bäst eller näst bäst i kullen. Bakspåret är extra missgynnsamt i ett lopp av den här typen.


Mitt spel

4 MT King of Cash rankas tvåa på spetschansen. Favoriten 6 Tellmeastory vinner jättesällan och galopperar säkert den här gången.
Så skrev jag igår, och det blev precis tvärtom. Trist att åka redan i andra loppet, på en favorit dessutom. I övrigt gick analysen bra.

Lilla systemet:
5 Policy of Truth (6)
9 Heavy Sound (6)
4 Galactica (6)
5, 7, 1, 2, 4, 10, 3, 9
5, 6, 8, 4, 1, 3
3 Darling Mearas (7)
5 Grant Boko (3)
24 kronor

Stora systemet:
5 Policy of Truth (6)
9 Heavy Sound (6)
4, 1, 6, 3, 10, 8, 5
5, 7, 1, 2, 4, 10, 3, 9
5, 6, 8, 4, 1, 3
3, 7, 4, 6, 10, 2, 5, 1
5 Grant Boko (3)
1 344 kronor

Lycka till med spelbesluten!