Statistikbloggen V86

Publicerad 8 april 2015 av Jens Sjödén statistik, V86, Solvalla, Bergsåker

V86-1: Stoeliten, autostart, kort distans

Jag invänder inte mot att 4 Windy Ways tippas etta – men 81 procent? Det är ett favoritskap av historiska proportioner och att det skulle vara en av tidernas bästa vinstchanser är inte rimligt att tro. Det är Redén-fenomenet igen: Spelarna älskar att gå all-in på stallets hästar! Nästan aldrig är någon av dem ett bra spelobjekt.
WW är dagens nyckelhäst. Eftersom ”alla spikar”, blir resten som en V75:a med 25 öres radpris. Det säger sig självt att det inte blir mycket på ”femmorna” då. Man törs räkna med jackpot nästa vecka om Windy gör vad som förväntas av henne.
 

V86-2: Autostart, kort distans, låg klass

Som statistikspelare spikar man en sådan som 5 Volstead. Storfavoriter över 5/1640a är jättefina spelobjekt då de vinner ännu oftare än spelarna tror. I schablonfallet kan man multiplicera med en faktor 1,45 vilket är oerhört mycket i de här sammanhangen. Man når nästan inte högre segerchanser i varmblodslopp.
Men det kanske finns detaljer som talar för att det är en sämre grundchans än i normalfallet? Jo, det är förstås årsdebut av en nybliven fyraåring. Å andra sidan har Stefan Melander satt upp sig själv, och om annan information från det hållet kan verka kryptisk så är i alla fall detta något att ta fasta på.
Tarzan kör knappt hälften av stallets starter själv, och genom alla år har det varit bättre vinstfrekvens i dessa. I år är segerprocenten 17 med chefen i vagnen och 13 med andra kuskar.
Missa inte att markera reserv! Vid favoritstrykning blir inte bara 6 Robin Hood Bi av med sin värsta motståndare – han får själv Toppläget också! Dessutom är han inte etta i turordningen så det blir bra rens.
 

V86-3: Lopp med ett tillägg, stayerdistans. Struken: 7

De här loppen har en intressant statistikprofil. Favoriterna vinner bara i tio procent av loppen. En närmare koll visar, att det är de allra starkaste favoriterna som segrar. Dessa har en chans större än tio procent.
11 Mockingbird Face är spelad till 50 procent och det är inte rimligt att anta att chansen ligger på samma nivå. Spelarna brukar hamna jätte-fel i sådana här lopp. Andrahandarna segrar oftast, var fjärde gång, men sedan är det ganska jämna chanser mellan samtliga återstående. Loppet är ett helgarderingsobjekt.
4 Lotus Khan är andrahandare och spelad i nivå med sin segerchans. På det får han tipset, och kan vara en chansspik för den som inte har råd att helgardera. Statistiken visar också, att hästarna på start är de klart bättre spelobjekten.
 

V86-4: Autostart, lång distans, låg klass

Andra solvallaloppet – och andra favoritskapet för ”Tarzan”. Han är en av få storkuskar som undervärderas av spelarna. Inte mycket, men ändå. I schablonfallet kan man multiplicera en tarzanfavorits spelprocent med 1,06 för att få fram den verkliga chansen.
2 Devs Darling gav sig från ledningen senast och nu är det längre distans. Då det ändå är så tydlig fördel spetshästen gentemot bästa hästen, speciellt över lång distans, ska hon räknas ändå – kanske allra först. De favoriter som infriar gör det från ledningen och dit kan det bli svårt för 3 Nose Gear att nå. Dessutom visar tredjespåret usel statistik över 2640a, det blir ofta strullopp därifrån.
Statistiken visar att det inte skräller i de här loppen, vinnarna rankas 1-5 av spelarna. På femteplats hittar vi den mest spårgynnade, 5 Betel Am, och kanske är det bästa hästen också? Fint spelvärde till fem procent i alla fall.
 

V86-5: Autostart, lång distans, lärlingslopp i låg klass

Lärlingslopp över lång distans finns det inte mycket statistik över, speciellt inte i så här ultralåg klass. Men lärlingslopp och riktigt lågklassiga lopp har något gemensamt: En favorit-eller-skräll-profil. Favoriten brukar ha normalchans, men det skräller oftare än i andra typer av lopp. Till skillnad från flertalet lopp i omgången är det öppet med en reell skrällchans, så det är bara att måla på och hålla tummarna!
 

V86-6: Autostart, kort distans, tiohästarslopp. Struken: 7

Starten avgör som så ofta. 2 Beer Summit och 4 Democrat är snabba och har mer gynnsamma lägen, men 1 Kash’s Cantab är ändå mer av ”riktig” guldhäst och jag tror han håller upp innerspåret fastän det är en knepig uppgift. Och då är saken klar.
Erik Adielsson är en av landets allra säkraste favoritinfriare, statistiken är i topp. Men som flera andra toppkuskar överspelas han hemma på Solvalla. Till skillnad från Tarzan (se under V86-4) får man multiplicera en Erik-körd favorits spelprocent med ett negativt indextal, 0,89 närmare bestämt, för att få fram den verkliga chansen.
 

V86-7: Autostart, kort distans, åttahästarslopp

2 Utility Bus är en märklig favorit. Travronden rankar honom trea – från slutet – vilket förefaller vara en betydligt mer nykter bedömning.
6 Chip Dealer är i alla fall en halv klass bättre än övriga och får tipset på det. Fältet är litet och han lär inte hamna sämre än sist.
Ok, det kan strula även i små fält och det kan bli galopp. 3 Leo On Line står perfekt inne i loppet, har rätt distans, ska gå barfota och med jänkarvagn och tar ledningen. Problemet är att han bara vill bli tvåa – men nu har man löst tvillingen i alla fall till vettigt odds.
Även i små fält betyder spåren en del. 5 Cao Dai är dessutom i toppslag, spurten på V86 för tre starter sedan sitter på näthinnan än. Här får han en fin löpning och är en av tre som ses med chans.
 

V86-8: Autostart, medeldistans, stolopp i mellanklass. Struken: 11

Favoriter med spår 5 är bra spelobjekt över medeldistans också. De vinner även de ännu oftare än spelarna tror. Man kan multiplicera med en faktor 1,26. Finfint, om än inte lika bra som i V86-2.
4 Rub It Out har varit svag tre gånger av fem på slutet. Men de andra två har hon varit bra och vunnit. Hur ska man kunna räkna på en så ojämn häst?
Det kan ju vara så enkelt som att det var kort distans vid segrarna och medeldistans de gånger hon inte orkade. Nu är det medel igen vilket säkert inte är fördelaktigt, men som spetsfavorit räknas hon ändå tidigt. En-av-två, och ungefär så är det spelat också.


En snabbsammanfattning:

Bästa favoriten: 5 Volstead i V86-2
Näst bästa favoriten: 1 Kash’s Cantab i V86-6
Bästa ickefavoriten: 6 Chip Dealer i V86-7

Loppen med skrällpotential: V86-3 och V86-5

Lycka till med spelbesluten!