Statistikbloggen V86

Publicerad 29 april 2015 av Jens Sjödén V86, statistik, Solvalla, Bergsåker

Förra veckan gick 79 procent av omsättningen tillbaka till spelarna, fördelat så att de med 8 rätt fick 66 procent och de med 7 rätt 13 procent. Om sexorna gett utdelning hade spelarkollektivet fått 105 procent av sina insatser tillbaks.
Den här veckan får åttorna ungefär 55 procent, sjuorna 13 igen och sexorna mest troligt ingenting. Alla spikar i första, och om den favoriten vinner blir det V75 idag, men med 25 öres radpris. Då är det låg sannolikhet för utdelning på ”femmorna”.
Den här nya fördelningen, som uppstår då det återkommande inte blir utdelning på sex rätt, gör att effekten blir som att gamla V8-varianten återuppstått. Valde man det, gick 65 procent av omsättningen till 8 rätt och ingenting till 6-7. Idag alltså 55 procent till åttorna och så får man några kronor på sina sjuor också.
 


V86-1: Kallblod, autostart, medeldistans

Tidernas starkaste favoritskap förärades Hallsta Lotus 18 juli 2012 med 91 procent av spelarnas förtroende. Vann loppet gjorde 2 Lomar.
Stora favoriter brukar infria på V86 annars. Av de 40 starkaste favoritskapen har 36 infriats. Det gör 90 procent och är i nivå med hur 4 Månprinsen AM spelas.
 

V86-2: Autostart, medeldistans, treåriga i öppen klass. Struken: 4

Favoriterna vinner varannan gång när de har spåren 2-5, var tredje gång annars. Den genomsnittliga favoritchansen ligger på 37 procent. Spår 11 är det minst dåliga av bakspåren och generellt underspelas favoriterna en aning, men det gäller främst de spårgynnade. Kusken visar jättebra siffror på Solvalla. Sammantaget en favoritchans i närheten av spelprocenten.
Lopptypen är svårspelad. De allra lägst rankade vinner i sex procent av loppen, det är mycket mer än hur de är spelade. 0-1-procentare kan vinna i sådana här lopp. Treåringar kan ibland växla hastigt i form och ställa spelarna offside.
Om favoriten vinner blir det sjunde raka favoritsegern – förra onsdagen avslutades ju med fem favoriter.
 


V86-3: Autostart, kort distans, mellanklass

4 Bella Donna har toppspår och tar ledningen. Klar tipsetta.
Att 6 Oops Trot vunnit tre lopp men varit tvåa-trea 20 gånger är förstås inte bara slump. Men hon har gått som fortast över mål flera gånger, en del otur har det varit. Nu är motståndet enklare än vanligt. Hon är en utmärkt första reserv; om motståndaren försvinner får hon också bästa läget. Startar båda är tvillingen intressant.
9 Askö Q är bra, men det är hopplöst att få ett vettigt lopp från bricka 9. Av 131 som försökt har bara två lyckats få till ett vinstgivande löpningsförlopp därifrån. Det krävs en rejäl kuskinsats och en portion tur! Det är faktiskt lättare att lyckas från 8 och 12.
 

V86-4: Autostart, medeldistans, 5-åringslopp. Struken: 4

För bara några år sedan skrev man knappt ut några 5-åringslopp, nu ser man dem varenda vecka på de stora streckspelen. De har blivit så vanliga, att de likt andra årgångslopp inte går att fylla. Det är tur för Solvalla att ”Tarzan” finns, annars hade det bara blivit fem hästar här.
Det är en del bra hästar med ändå, men spelmässigt är det en trist historia. Jag hittar ett betydligt mer spelintressant lopp som lopp 2, utanför kupongen. De kunde kanske bytt plats.
Kuskarna avgör hur det ska gå. Som det verkar, sitter 2 Charrua Forlan tidigt i ledningen och då ska favoritsegern vara i hamn! Men hur är det med stallformen..? En enda seger på 91 starter sedan oktober.
 


V86-5: Två tillägg, lång distans, stolopp. Struken: 14

Stolopp med tillägg visar upp en hög andel skrällvinnare – över kort och medeldistans. Den långa distansen hämmar skrällrisken tydligt.
Siffrorna visar också, att det är förvånansvärt enkelt att plocka in tillägg över 2640. Extra enkelt har det varit för tilläggshästarna i stoloppen. De bästa vinner helt enkelt; därav också att det blir lättlöst för spelarna.
15 Ariel Boko är förstås bäst. Nu ska hon ta 20 meter på 11 Geisha Sund som hon nyligen besegrade från lika start. Då var det 2140… u-tipset blir att hon faktiskt är tjugo meter bättre över aktuell distans. Att hon startar ensam längst bak, och kan gå en bit på innerspår för att hinna ifatt fältet, är gynnsamt.
De här två sticker ut. Men det händer förstås att lägesgynnade vinner. 1 Lina Liv är ingen skräll, hon är fjärdehandare, men har bara fyra procent av spelet på sig. Hög kapacitet, formstark och lägesgynnad… Det behövs faktiskt inte så mycket för att två motståndare ska komma bort.
 


V86-6: Autostart, lång distans, mellanklass. Struken: 2

Andra storfavoriten i rad från ett stall som bara vunnit ett lopp på ett halvår, 91 starter, hmm…
Andraspåret är ett minus, men i alla fall bättre än tredje, som favoriten hade innan strykning. Och favoritskapet bygger ju på att hästen ska ta ledningen: Därifrån vinns 45 procent av de här loppen!
12 Dooleys är säkert bästa hästen, men läget… Som ofta är han ändå spelintressant, då det är ett underskattat ekipage. På 45 starter i karriären har man fått 65 insatser tillbaks om man följt honom på toton. Bara tre procent på spelet i skrivande stund.
Resultatprofilen är speciell. I 2/3 av loppen är vinnaren rankad 1-2, men den tredje gången kan den finnas varsomhelst från 3 och nedåt, med relativt jämna chanser. Det här är en kandidat till ”omgångens skrällopp”.
 


V86-7: Stolopp låg klass, autostart, medeldistans

Ett ”V75-lopp” med speciell resultatprofil. Favoritchansen är normal kring 1/3, men att 16 procent av loppen vinns av någon av de tre lägst rankade är anmärkningsvärt. De drar tillsammans åt sig två procent av spelet. Helgardera och håll tummarna…

 

V86-8: Två tillägg, medeldistans

12 Seabiscuit har bara gjort 24 starter. Vid segern för tre starter sedan var han ”mil” före sådana som Digital Ink, El Mago Pellini och Nahar. Sedan blev det galopp i två starter på bortaplan och därefter sju månaders vila. Jag tycker han har bäst kapacitet i loppet och spontant ser ut som ett spikbud. Hittills har han vunnit hälften av sina starter och det här är väl inte det tuffaste gäng han mött. Stall Nurmos har visat kanonform under april.


Vad säger statistiken då?

1) Kan hästar med 720’ ta 20 meter på hästar med 240’?
Jadå. Det blir jämna chanser hästarna emellan under sådana förutsättningar.
2) Kan hästar med 2160’  ta 20 meter på hästar med 720’?
Nej. Det är i regel en omöjlig uppgift.
3) Hur ser det då ut i lopp med dubbla tillägg, som så att säga är två lopp i ett?
Föga oväntat är de längst bak mest missgynnade, de spelas hårt men vinner sällan. 40 m över medeldistans är tuffare än både propositionsskrivare och spelare tror. Mest gynnsamt är att stå på startvolten.
Nu blev loppet lite speciellt. Bara tre hästar finns på mellanvolten. Dessa har inte presterat på åratal och har låga startpoäng. Att propositionen är gynnsam lär inte hjälpa.
Spetshästen håller till mål i 37 procent av de här speciella loppen. Bästa spetschansen har 6 Comte du Pommeau, som är spelad till två procent… Hästen vinner ofta: 2/3 från ledningen och 3/13 från andra positioner. Omgångens högsta spelvärde.

Sammanfattning:
Bästa spiken förstås i V86-1.
V86-3, V86-4 och V86-5 är tydliga sparlopp med bara enstaka segerkandidater.
Främsta skrällrisker i V86-7 och V86-6.
Lycka till med spelbesluten!