Statistikbloggen V86

Publicerad 27 april av Jens Sjödén V86, Jägersro, Solvalla, statistik

Förra veckan inleddes bloggen med följande rader:

Två huvudsaker var lättlösta i onsdags.
Först av allt ska man hitta spiken, den som gör att man spelar V75 med 25 öres radpris.
Sedan ska man hitta omgångens skrällopp.


Det kom att bli en repris! Hawk Cliff infriade till 76 procent, och på det var han inte bara omgångens största favorit utan den fjärde största på hela året.
Och under V86-8 hade jag skrivit så här:
Det här loppet är omgångens skrällopp nummer ett!
Där kom också omgångens största skräll: En sjätterankad femprocentare (Enge Lincoln).

Åter fick man såväl favoriten som skrällen serverad på silverfat, det är faktiskt legio på V86. Övriga vinnare rankades 1, 2, 3, 3, 3, 6. De sju som lyckades finna denna sextett belönades med 704 812 kronor på 25-öresspelet. Jag har sagt det förr: Det är naturligtvis inte lätt att bli rik på något spel, men det är mindre svårt på V86 än på något annat.
Det tuffa denna gång var att det blev TVÅ skrällar. Det är inte legio på V86, men när det händer hamnar utdelningarna genast på denna attraktiva nivå. Veckan innan blev det tre, och då genererade spelet en ensam vinnare.
Båda skrällarna kom inom DD-spelet. Detta leder in på…

DD-strategi
Det är sällsynt att det vinner två skrällar inom DD. I år var det första gången, ifjol inträffade det vid två tillfällen.
Det var också två ganska tuffa skrällar. Den som har Statistikbibeln V75 kan på sidan 318 utläsa att det bara är i 2,2 procent av de rätta raderna som båda vinnarna rankas sex eller lägre.
Ändå finns det många sådana rader. Med tolv startande per lopp utgör de 34 procent av det totala antalet kombinationer. Med elva startande, vilket efter strykningar är mer vanligt, blir det 30 procent.
170 gånger, som man fick senast, kan vid första anblicken tyckas vara ett högt odds. Men sätter man det i relation till hur ofta man faktiskt vinner på sådana rader så är det inte så bra.
Snittoddset på sådana skrällrader behöver ligga på runt 1700 gånger för att spel ska gå jämnt upp. DD ska spelas med en favorit mot en skräll!

Lärdom: Spelarmiss med doft av nostalgi
Duellen mellan Seedorf OMF och King Sir Kir minns man fortfarande en vecka senare. Så här skrev jag innan loppet:
Då funkar det inte om 10 King Sir Kir är lika bra, han vinner inte ändå. Han segrar inte om han är lite bättre heller. Han måste vara mycket bättre.
Nu vet vi att inte ens detta hjälpte! Förr i tiden var detta det ständigt återkommande misstaget i tidningstips, det pågick i decennier: Man tippade hästarna efter kapacitet, bästa hästen rankades etta även om den hade bakspår. Och tänkte inte alls på att spetshästen var den som skulle komma att hålla undan.
Tipsters har blivit mycket bättre på att ta in detta, men spelarbeteendet lever kvar (i minskad omfattning) vilket det här loppet är ett skolexempel på. Seedorf OMF gav fina 2,51 i vinnarodds – medan King Sir Kir bara skulle gett 1,91…!
 


V86-1: Autostart, kort distans, niohästarslopp

Sju sådana här lopp har avgjorts. Utfallen har varit två: Antingen har favoriten segrat eller så har det blivit spår 5-hästen.
Den här gången lutar det förstås åt favoriten. 7 Jairo är en undantagshäst med elva segrar på 17 starter och fem raka. Andrahandaren är nybliven fyraåring och ensamt yngst i fältet… och är därtill inget spetsbud.
Finfin favorit och litet fält till trots, är detta (den favoritbetonade) omgångens skrällopp nummer två.


V86-2: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass

Stig H lämnar klartecken (nåja, på sitt sätt) och det gör statistiken också. Spåret optimerar såväl spets- som segerchans för 5 Enjoy Boko. Senast hon vann var senast hon gick i ledningen: För fem starter sedan. Efter det har man missat en seger på att släppa spets och det misstaget gör nog kusken inte om! Det här är ett ”V75-lopp” med 100 000 i förstapris. Bästa statistiken finns på sidan 198 i Statistikbibeln V75.


V86-3: Autostart, medeldistans, låg klass. Struken: 2

Det har avgjorts 26 sådana här V86-lopp på Jägersro. Det har skrällt vid tre av dessa. Det är alltså naturligt att fokusera på de som rankas 1-3.
Att favoriten 3 Eldrick Boko får 2/3 av spelet på sig kan spontant tyckas vara väl mycket, men storfavoriter brukar infria på V86 och han har statistiken på sin sida: Seger i 8/10 och tydlig spetsfavorit. Jättefavoriter i spets lägger sällan.
Mer spelad än Nuncio är ändå orimligt, och jag garderar med de andra två som kan vinna.


V86-4: Autostart, medeldistans, sjuhästarslopp för treåriga

Varje vecka blir det uppenbart, att man inte kan skriva ut treåringslopp så här tidigt på året. Nästa år är kullarna ännu något mindre, då får man se till att börja skriva ut treåringslopp efter att första halvåret passerat. 100 000 kronor är mer än vad Nuncio kan vinna, men inga pengar i världen kan locka fram hästar som inte finns. Sedan kan man ju fråga sig om det är rätt att tränare/ägare ska ”piskas” att starta sina hästar i tidig ålder, innan de kanske är riktigt redo. Lockelsen blir stark, med så fina prispengar…

Spelmässigt ointressant. Två kan vinna, jag tar båda. Statistiken på sidan 75 i Statistikbibeln V86 visar att hästarna överlag spelas i nivå med sina verkliga chanser i sådana här lopp.


V86-5: Autostart, kort distans, stolopp i mellanklass. Struken: 2

Det här har varit skrällförutsättningar på Jägersro. Fyra gånger av elva har det skrällt, bara tre gånger har favoriten vunnit.
1 Morgana Bi var senast en av de fyra skrällarna, nu blir hon favorit med all rätt. Med den vinklade vingen har det blivit lättare både att hålla upp ledningen och att vinna från innerspåret. U-tipset är att hon håller ledningen och vinner. Annars kan hon hitta ut och vinna. Solklar tipsetta.

Samtidigt kan man inte blunda för att det här är omgångens skrällopp nummer ett. Det ser väl ut att kunna bli ungefär lika favoritbetonat som på V75 i lördags, men ska det komma någon skräll är möjligheterna bäst här!


V86-6: Autostart, kort distans, hög klass

Inte så många klarar att hålla upp ett innerspår, men 1 Linslusen AU har visat tillräcklig startsnabbhet. Därför är han befogad favorit.
Vinner inte spetshästen, så vinner bästa hästen. Denna är nog 2 Ski to the Max. Åtminstone lär tränaren tro det, som ser detta som sin bästa chans (man har Nuncio i V75-8 också…). Den chansbedömningen kanske jag inte delar, men nog är chansen större än de åtta procent spelet visar.
7 Global Option satte en straff till fint odds senast han var på besök. Annan uppgift nu, men som utländsk blir han bortglömd igen. Bara sex procent!


V86-7: Autostart, lång distans, hög klass

Fem sådana här V86-lopp tidigare – tre favoritsegrar, ingen skräll. Det är inget underlag att tala om, men lång distans är överlag skrällhämmande.
Det lär inte skrälla den här gången heller, då några hästar sticker ut. En av dem är 3 Ni Talar Bra Latin. Eftersom han är den sannolika spetshästen är han också ett fint spikförslag. Väl i ledningen är chansen minst 50/50 att han håller till mål på spetsbanan Jägersro. Spelet ligger bara vid 22 procent, finfint!


V86-8: Autostart, kort distans, tiohästarslopp

Tombolan gjorde sitt för att göra det här loppet spännande. Inte ens Nuncio vinner om han sitter fast. Statistiken på sidan 58 visar att det bara är två procents chans att det löser sig från tredje invändigt.
Men örat bokar ögat i det här fallet. Stallet är övertygat (se tisdagens Travronden) om att 1 Nuncio håller upp ledningen, och då vinner han såklart.
 


Mitt spel:

Förra veckan missade jag en spik (Al’s Winnermede) och på ett utgångskrav (Cash Victory hade hållit undan i sista om det varit 1609 i stället för 1640…?). Fem sexor betalade i alla fall tillräckligt för att ge ungefär dubbla insatsen tillbaks.

Som vanligt var det också lönsamt att spela vinnare på mina tipsettor. 12,68 insatser fick man tillbaks den här gången, plus 58 procent. Men visst är siktet inställt högre än så! Inte minst sedan man vant sig vid mer.

Den här gången kan det bli svårt att göra stora pengar på tipsettorna, då omgången ser favoritbetonad ut. Men många rätt på V86 ska det kunna bli:

Flerkupongen:
7 Jairo
5 Enjoy Boko
3, 4, 6
5, 4
1 Morgana Bi
1, 8, 2, 7
3 Ni Talar Bra Latin
1 Nuncio
6 kronor

Stora systemet:
Alla
5 Enjoy Boko
3, 4, 6
5, 4
Alla
1, 8, 2, 7
3 Ni Talar Bra Latin
1 Nuncio
594 kronor

Lycka till med spelbesluten!