Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

29 949 548 kronor. Där går gränsen denna vecka. Stannar omsättningen under, så får deltagande spelare mer än alla sina insatser i retur. Detta eftersom så mycket som 10 482 342 kronor gick vidare från förra veckan, då för första gången åtta favoriter segrade.

Tillsammans infördes på V86 16 november ifjol.
Sedan dess är snittomsättningen per omgång 23,9 miljoner.
Innan låg den på 19,1 miljoner (2016).
En ökning med 25 procent!
Effekten på V75 är rimligen inte lika stor; det skulle i så fall innebära att runt 20 miljoner per omgång genereras via Tillsammans. Men kanske är det fem, tio miljoner? Det märks inte speciellt på omsättningen, då fördelen ”äts upp” av den uppmärksammade flytten av starttid.
Chockeffekten de första fem veckorna med 16:20 var ett minus på 12,4 procent, eller i runda slängar tio miljoner per lördag. Med hjälp av framför allt Tillsammans, lyckades omsättningen så småningom återhämta sig och till och med visa ett litet plus. Men man ser mönstret fortfarande:
■ I december visade tre 16:20-omgångar alla minus. De som startade 14:30 respektive 19:30 visade båda plus.
■ Nu i januari har bara två omgångar avgjorts. Båda 16:20, båda visar minusomsättning.
Experimentet har pågått i 17 månader.


V86-1: Autostart, kort distans, ston i mellanklass

1 Volontary Simplcty ville jag se vinna senast. Då hade året inletts med en sexsiffrig vinst. Men det gick inte så bra att jobba in en målgalopp för favoriten, Valentino Strix var för bra den dagen.
Då var hon spelad till 0,77 procent, idag är hon jättefavorit. Hon har också omgångens bästa segerchans, och jag spikar.
Peter Ingves har satt dit 57 procent av sina V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 43.


V86-2: Autostart, lång distans, låg klass

Öppet och lågklassigt. Det blev inte fullt anmält och i botten av såväl turordning som spelarrank finner man en kvartett utfyllnadshästar som normalt inte kommit med.
1 Axel Wadd och 7 Falco di Quattro utmärker sig positivt, och de blir också mer spelade. Jag tar med alla sju som kan vinna.
 


V86-3: Autostart, kort distans, låg klass

Femtespåret är klart bäst i sådana här lopp, även på Åby. 18 procent av loppen vinns därifrån, och att chansen skulle vara under den genomsnittliga för 5 Miss Montechristo (tre procent) finns inte skäl att tro. Ett spelfynd!
4 Dynamite Light är omgångens största favorit bland de tidiga spelarna. Det ändrar sig säkert innan spelstopp. Det var ett svagt lunchlopp han vann senast.
Adrian Kolgjini har satt dit 24 procent av sina V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 45.


V86-4: Autostart, kort distans, lärlingslopp

I morse publicerade jag intressant statistik över sådana här lopp på Twitter (@StatistikJens). Man hittar samma på sidan 71 i Statistikbibeln V86. Något som sticker ut, är att 53 procent av loppen vunnits av spetshästen. Det är ungefär tio procentenheter högre än för ”vanliga” 1640a-lopp.
Att bästa spåren är 4-5 är känt även från icke-lärlingslopp.

12 Mr Perfection är bästa hästen och blir favorit på det. Det är faktiskt unikt. Titta på sidan 59! Det har avgjorts 518 lopp över 1640a på Solvalla under 2000-talet, men ingen gång tidigare har en häst favoritspelats från spår 12. I specialjämförelsen längst ned på samma sida ser man, att bakspårsfavoriter överlag inte är missgynnade. Bäst är förstås 4-5, men bakspåren är sedan bättre än övriga spår.


V86-5: Autostart, medeldistans, ston i låg klass

9 Port Ellen Broline sticker ut som bästa hästen för dagen och får bli plushäst trots minusläget. Hon borde vara favorit men är i skrivande stund bara tredjehandare på 14 procent.
Liksom flera lopp i omgången är detta ojämnt. Halva fältet ses med chans och halva inte.
Christoffer Eriksson har satt dit 70 procent av sina V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 40.


V86-6: Autostart, medeldistans, stolopp

Här finner man omgångens näst bästa segerchans i 9 Withma. Visst oroar det att 4 Cayenne Ovel spelas till stor favorit. Just det stora favoritskapet i sig kan göra att hon får mycket gratis i loppet (läs: Gratisledning och bestämma i lustempo). Om så blir fallet, och tipsettan blir kvar bland de sista hela vägen, kan förstås den överspelade favoriten rinna undan. Därför blir Withma utgångshäst och inte spik på systemförslaget.
Robert Bergh har satt dit 31 procent av sina V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 43.


V86-7: Autostart, lång distans, mellanklass

7 Mellby Duke har provat lång distans nio gånger utan att vinna. Däremot har han vunnit fem av åtta över kortare distanser. Ändå anser tränaren att hästen är bäst över lång. Senast gavs intrycket av att man ”hittat rätt” på honom med ny utrustning. Stämmer det, så är det rätt favorit i ett öppet lopp.

25 lopp har avgjorts över 2640a på Åby inom V86. Inget av dem har vunnits från innerspåret. Det kan verka paradoxalt, då det är så avgörande att få springa på innern då distansen är lång. Men över lång distans blir det många ledarbyten, som en följd av att banan har open stretch. Då brukar ”ettan” till slut hamna väldigt långt bak. Trots det räknar jag 1 Pokemon Ås tidigt.
Peter Untersteiner har satt dit 37 procent av sina V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 39.


V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass

1 Make It Quick och 9 Vernin Starlight möttes så sent som i onsdags. Den förre var då mycket mer betrodd och gick bra i loppet också. Tyvärr blev det galopp i slutfasen av loppet då, det hade varit intressant att se hur det gått annars.
Den här gången är 9 Vernin Starlight mycket mer spelad trots bakspår. Jätte-konstigt tycker jag. Till låga fyra procent är istället 1 Make It Quick en av omgångens mest spelvärda hästar.

Loppet är svagt och två ston är mest spelade. Många är chanslösa. Jag går på 1 som utgångshäst och tar med de som kan vinna.
Björn Goop har satt dit 50 procent av sina V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 43.


Mitt spel

Jag har hittat 15 av årets 16 V86-vinnare. Den jag missat är ironiskt nog förra onsdagens största favorit, Narold Vox. Hur kunde det gå till? Jo, jag räknade med att Narold skulle få en tung löpning i andraspår, och att det skulle fälla avgörandet över den långa distansen. Istället kom han att omedelbart släppas till ledningen… Att läsa spetsstrider rätt är avgörande för framgång i travspel, ingen enskild detalj är betyder så mycket för segerchansen.

Jokersystemet:
1 Volontary Simplcty
7, 1, 11, 8, 3, 4, 5
5, 4, 3, 6, 7
Alla (12)
9, 3, 1, 5, 7, 6
9, 4
7, 3, 1, 10, 2, 5, 6, 9
1, 9, 3, 4, 12

På en kupong skulle det där kosta 50 400 kronor, men jag får ned det med följande enkla krav:
- Minst tre av spelarnas favoriter (spiken inkluderad) ska vinna.
- Max tre av spelarnas skrällar (rank 5 och nedåt) får vinna.
- Minst två av ”mina” hästar (fetmarkerade) ska vinna:
- Max en av de jag tror minst på (kursiva) får vinna.
Nu är kostanden nere i lämpliga 2 795,75 kronor. 94,4 procent av inlämningskostnaden är borta utan att vinstchansen alls reducerats på samma vis.
Lycka till med spelbesluten!
 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.