Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Alla sidhänvisningar i analysen avser Statistikbibeln V86.


V86-1: Ett tillägg, lång distans

Omgångens enda voltstartade lopp ligger först, i hopp om omsättningshöjande omstarter.
Det första jag tittar efter när sådana här lopp dyker upp, är vilken volt som är gynnad. Det varierar en hel del med propositioner, distanser och antal tillägg. I det här fallet finns den intressantaste tabellen mitt på sidan 159. Den visar att det här är en ganska ”rättvis” proposition, det är ganska lagom med tjugo meters tillägg vid aktuella prissummor. De på tillägg är en aning gynnade, men det intressantaste är kanske att de underspelas. Spelarna tror nämligen att det är tvärtom.

Fastän tilläggshästarna gynnas, är förstås spetshästen ändå den med enskilt bästa chansen. 41 procent av de här loppen vinns från ledningen (sidan 158). 3 Hypnotist är spetsfavorit och blir därför även favorit på spelet – rimligt.

8 Peridot är en skrällhäst som slår till då han är mindre betrodd. Han har segrat vid fyra av 23 starter 2015-16. Oddsen då: 5,70 – 36,10 -  41,50 – 75,40. Hans fans har gjort ett fint netto!
 


V86-2: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass. Struken: 8

Vi är inne i augusti, och ännu går det inte att fylla årgångsloppen – trots fantastiska prispengar. Att man inte ens kan fylla den här låga klassen är ett nytt fenomen, av någon anledning blir årgångsloppen allt mindre populära trots att det satsas mer och mer på dem.
Statistiken finner man på uppslaget 80-81. Två noteringar sticker ut: Favoriterna segrar i 76 procent av loppen och spetshästen i 67 procent.

Christoffer Eriksson har fin statistik bakom V86-favoriter: Sex gånger av nio har det blivit vinst.
 


V86-3: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass. Struken: 9

Ytterst snarlikt föregående lopp. Ännu lägre klass, men samma statistik gäller. Här blev det i alla fall nästan fullt anmält, trots bara hälften så mycket prispengar.
En maxgräns vid 80’ är faktiskt tangerat lägsta-rekord. Två gånger tidigare har likadana lopp körts. En favorit och en storskräll (rank 7) har segrat. Alla tidigare resultat går att följa på sidan 80.
Många är orutinerade och svårbedömda. Jag tror man kommer att finna en favorit-eller-skräll-profil även då underlaget är betydligt större än två lopp. Här blir det att massgardera och hålla tummarna!

De flesta toppkuskar överspelas och några få underspelas. För Peter Untersteiner gäller varken eller, utan han infriar i precis den utsträckning som spelarna tror. Spelprocenten på den här favoriten bör ligga nära den riktiga chansen.
 


V86-4: Autostart, medeldistans, fyraåriga i öppen klass

Ännu värre – inte ens de fyraåriga räcker till. Här kan det tunna fältet bero på att 4 Uncle Lasse aviserat start. Nu springer övriga sju om ett ”förstapris” om 50 000 – inte så illa det heller. Förmodligen räcker det att hålla sig i trav hela vägen för att få ta emot fina pengar.
Statistik för lopptypen finns på sidan 76. Där finner man att Lasse även vunnit spårlotten, som att det skulle behövas.
 


V86-5: Autostart, medeldistans, treåriga ston i låg klass. Struken: 4

Första fullt anmälda loppet! Statistiken för dessa lopp finns på sidorna 108-109 – här kan man jämföra vad det betyder med ett par extra startande.
Att favoriten segrar mer sällan när antalet motståndare blir fler är inte så konstigt, men skillnaden är påfallande stor.
Med 50’ som maxgräns, och bara ston, håller loppet ännu lägre klass än V86-3. Här finns än större skäl att tro på favorit-eller-skrällprofil, om än statistikunderlaget för den här ytterst låga klassen är för litet än. Stolopp generarar rent generellt både fler favoritsegrar och fler storskrällar än andra lopp.

Nedstrykningen förbättrar favoritens chans mycket. På sidan 108 kan man läsa att ”favoriter med spåren 2-5 infriar till 46 procent, övriga till 23 procent”. Att byta från 6 till 5 innebär en fördubbling av chansen och till låg favoritprocent finns fint spelvärde i 6 Global Trustful. En-eller-många!
 


V86-6: Autostart, medeldistans, femåringslopp. Struken: 4

Efter dagens start har 1 Nuncio fyra platser på tio-i-topp-listan över V86-spelets största favoritskap. Kommer han att slå Hallsta Lotus rekordnotering 91,18 procent från 2012?
I alla fall gör han att vi, liksom de flesta veckor, spelar V75 med 25 öres radpris (men högre utdelning!) på onsdagen.
 


V86-7: Autostart, kort distans, stolopp

4 I Am Unique tippas etta och 1 Ski to the Max tvåa – av den enkla anledningen att de är favorit respektive andrahandsfavorit att nå ledningen. Statistik för lopptypen finns på sidan 70 och där ser man vad positionerna betyder – samt att spår 4 är klart bäst.

9 My Gliding Angel och 11 Unique Julia möttes 18 maj – och båda vann. Dött lopp alltså. Nu har den senare det avsevärt bättre bakspåret (sidan 70 igen!). Visst, de respektive formkurvorna förefaller ha gått åt olika håll sedan dess, men spelprocentdifferensen 28-2 i den förras favör är knappast rimlig.

På sidan 59 finns pålitlig statistik över Solvallas 1640a-lopp. Underlaget är över 500 lopp. Där ser man att spår 11 har ett positivt indextal, faktiskt är det bara toppspåren 4-5 som är bättre. Samtidigt är spår 9 sämst av alla, och dessutom överspelas det kolossalt.
 


V86-8: Autostart, medeldistans, treåriga ston i låg klass

Samma som V86-2, men bara ston och fullt anmält. Den relevanta statistiken finns på uppslaget 108-109. Spårfaktorn är viktigare i årgångslopp än i andra lopp och det är de låga 1-5 som gäller. Man kör ogärna offensivt från tråkiga lägen med orutinerade treåringar.

Att obesegrade 6 Genta blir favorit kan man förstå, men hon har vingelläge och favoritskapet är i största laget. Hon är omgångens största efter de två självskrivna. Därför är hon lite av omgångens nyckelhäst. Vid seger finns uppenbar risk att det blir lite för lätt och sexrättsjackpot.
 


Mitt spel

Sex årgångslopp – det måste vara rekord även för Solvalla. Många årgångslopp på kupongen resulterar i reducerad spelbarhet. De är mer lättippade för spelarna, genererar fler favoritsegrar och färre skrällar. Sedan blir de ju sällan fyllda också, så antalet kombinationer spelarna har att ta hänsyn till blir färre. Ju färre det finns, desto färre möjligheter till felbedömningar för kollektivet, sådana man som spelare vill kunna utnyttja.
I skrivande stund finns 73 miljoner tänkbara rätta V86-rader (det blir färre av ytterligare strykningar). Det är en låg notering för V86-spelet, bara 22 gånger tidigare har det varit under 100 miljoner. Medianutdelningen dessa gånger ligger på 49 662 kronor. Det är i och för sig inte så dåligt för en sådan här omgång där svårighetsgraden inte är så hög.

Jokersystemet:
3, 6, 5, 1, 8, 9
6, 3, 7, 1, 9
3, 4, 11, 5, 7, 8, 2, 1, 6
4 Uncle Lasse (5)
6, 3, 5, 9, 11, 12, 8
4 Nuncio (5)
4, 1, 3, 9, 8, 11, 7, 6
6, 1, 4, 9, 12, 5, 8, 7

Det där skulle kosta 30 240 kronor att spela på en kupong, men jag får ned kostnaden med hjälp av följande krav:
- Minst två av spelarnas favoriter (utöver spikarna) ska vinna
- Max två av spelarnas skrällrankade (4 och nedåt) ska vinna
- Minst en av ”mina” hästar (fetmarkerade) ska vinna
Där försvann 94 procent av kostnaden men inte så mycket av vinstchansen. 1680,25 kronor kostar det nu. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.