Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Tre favoriter vann förra onsdagen, däribland omgångens två största. Jag hade föreslagit just tre favoritspikar. Två av dem vann, men en galopperade. I det loppet vann en enprocentare och när sådant händer på V86 vet man en sak: Det blir miljonutdelning direkt!

Spelformen tål både en, två och tre storfavoriter.

 Av de 1469 vinnare som förekommit inom V86-spelet har 27 varit mindre spelade än T.Dorsey, som stannade vid 1,06 procent.

 Hur kunde då enprocentaren vinna!? Same old, han fick bestämma i ledningen förstås. Det är så sällan man ser lågprocentare göra detta, men då det händer har de nästan samma infriandefrekvens som hårdare spelade hästar.

I loppet därpå släppte andrahandaren Debra Boko (15 procent) till storfavoriten Seattle Zet (55 procent). Sedan blev Debra fast i rygg med vinnarkrafter kvar. Det är lätt att gissa vad som hade hänt om favoriten fått harva i dödens i stället (ston är extra känsliga för det dessutom), men i detta lopp körde kuskarna enligt den oskrivna regelboken.



Dagens dubbel gav 67 gånger, trots att raden ”borde” gett 115 gånger med hänsyn taget till vinnaroddsen (och 183 gånger utifrån spelfördelningen på V86). Att båda hade samma nummer på vojlocken är en bidragande orsak och ett känt upphov till överspel.

Men det är inte enda anledningen. Båda var också skrällrankade (om än av mildaste slaget; femtehandare). Det är kanske mindre väl känt att även skrällrader överspelas. På DD-spelet går 75 procent av omsättningen tillbaks till spelarna, men de som spelar på skrällrader får bara 42 procent tillbaka på grund av ständiga underodds. I Statistikbibeln V75 finns ett kapitel om dagensdubbelspel och på sidan 318 finns en sammanställning över siffrorna för olika strategier. Bara sex procent av omgångarna slutar med två skrällvinnare och de flesta innehåller minst en favoritseger.



27 augusti 2014. Det var senaste gången två skrällvinnare vann DD-loppen en V86-omgång. Ja, innan i onsdags då. Det kan vara värt att tänka på hur sällan sådana rader slår in, innan man börjar skrällspela på DD. Men så fungerar spelarnas psyke: I slutet av tävlingsdagen vill man vinna tillbaka mycket pengar till liten insats och jagar höga odds, som inte är så höga när man sätter dem i relation till vinstchansen.

 En anmärkningsvärd detalj är, att fem av sju kvarvarande system hade streck för femtehandaren Traveling Man (tio procent) i sista. Han var storfavorit på dessa kuponger. En av vinnarna var från USA, som därmed tog minst 12 procent av vinstpotten. Undrar hur stor del av omsättningen de står för? 

18,6 miljoner var den bästa omsättningen någonsin på Visby-travet, 28 procent bättre än ifjol.

 Solänget och Skellefteå turas om att få arrangera V75. Det förlorande året får de en V86:a i kompensation. I år är det Solängets tur.






V86-1: Lopp med ett tillägg, stayerdistans. Struken: 4


De här loppen har en intressant resultatprofil. När det finns storfavoriter vinner de ibland, men inte lika ofta som i andra typer av lopp. När det är ”normalstreckat” vinner favoriterna nästan aldrig. Spelarna har svårt att värdera chanserna i den här typen av lopp. Statistiken visar också, att start- och tilläggshästar har jämngoda chanser, men de förra underskattas på spelet.

 Insikter i spelarkollektivets psyke är lika viktiga som kunskaper om de tävlande ekipagen. Här finns en parallell mellan travspel och poker. Själv tycker jag, att en häst som fått stort förtroende en gång, men inte kunnat leva upp till det, borde få justerat förtroende till nästa gång. En del spelare håller med mig, men många gör det inte. Tvärtom ser man att vissa individer blir spelarnas favoriter och spelas hårt gång på gång, oavsett om de presterar eller inte. 

Till exempel Iceland, vars Elitloppsseger spelarna aldrig glömde. Efter den var han betrodd gång på gång, även de sista åren, då han på 29 starter vann två lopp till sammanlagt 4,60. Det sista året var resultaten 16: 0-0-0.

 Molle C.D. är ett skolexempel. Han var en spelarfavorit redan innan debuten, efter ett fantomjobb som tvååring. Han spelades till 1,20 men förlorade. Trots det var han favorit även i loppet därpå – och sedan nästan varenda gång i karriären. Ifjol startade han fem gånger, blev favorit fyra, vann ett lopp – till 1,42.



6 Part Nan Angelen tog en spetsseger för tre starter sedan, efter att hotet galopperat i slutstriden. På den ”ettan” blev han sedan storfavorit mot något tuffare Klass II-motstånd på V75. Han fick ledningen igen, men förmådde inte hålla undan. Det märkliga inträffar i starten efter. Han provar V75 igen – men mot tuffare motstånd. Hans baneman från föregående start finns med, men också ytterligare bättre hästar. Ändå blir han favorit igen, både på V75 och på vinnarspelet. Trots att han hade tillägg dessutom, och försumbar spetschans.

 Prestationen var i nivå med vad som var rimligt att förvänta; från en position långt bak slutade han femma (efter att en framförvarande diskats). Det märkliga var spelarnas benägenhet att ge förnyat förtroende. Det här är en individ man tycker om! 

Nu blir han jättefavorit igen. Det finns dubbla anledningar att anta, att chansen är lägre än spelprocenten. Samtidigt tänker jag inte tippa mot. Motståndet nu är klassen sämre, och detta i kombination med det stora favoritskapet i sig, gör det sannolikt att den offensive kusken tidigt kan köra sig till ledningen. Och därifrån bör chansen vara i alla fall 50/50. Dock är det generellt bara 23 procent av de här loppen som vinns från ledningen.

 V86:ans näst största favorit infriar ”bara” i 45 procent av omgångarna, trots att den – precis som här – i regel är mer spelad än så.







V86-2: Autostart, medeldistans, treåringslopp i låg klass


Sådana här lopp är typiska för V86. I statistiken finner man några tydliga mönster:
 - Favoriten har oftast spår 2-5, och infriar då till 46 procent – annars hälften så ofta! 
- Rank 1-3 vinner sju gånger av tio, men de andra tre gångerna är det lurigt. Det är relativt jämna chanser mellan de som rankas 4-10. Treåriga i låg klass kan ibland vara plötsligt förbättrade, men riktigt lågt rankade på grund av svaga tidigare prestationer.
 - Spetshästen håller till mål i 43 procent av loppen.

 ”Stallets bästa häst!” säger tränaren till 4 Lacquer and Lace och det kanske är därför hon är favorit. Hon har tio stallkamrater som tjänat över 400’ och sådana borde räcka en bit i treåringslopp stängda vid 75’. 
Kusken verkar inte lika övertygad i tipsen. Han körde hästen senast och tar pliktskyldigt med sig själv som fjärde och sista häst, efter de tre B-hästarna (spelarnas rank 2-4).






V86-3: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp i låg klass


Snarlikt föregående, men ett år äldre hästar. Vad ger den faktorn för utslag i statistiken?
 - Favoriterna infriar till 45 procent och spår är mindre viktiga.
 - Skrällrisken är mindre; nio gånger av tio är vinnaren rankad 1-5.
 - 41 procent vinner från ledningen.





V86-4: Autostart, kort distans, niohästarslopp. Struken: 6


9 Ed You brukar inte galoppera två gånger i rad, det har inte hänt på flera år. Tvärtom brukar han prestera väl i starten efter ett galoppmisslyckande: 1-1-1-1-1-1-1 de sju senaste gångerna. Japp, varje gång han galopperat har han följt upp med en seger. Med något undantag tidigt i karriären då han faktiskt galopperat två gånger i rad, så har han följt upp med seger 10/10.

 9 Ed You är med marginal bästa hästen. Bara ifjol segrade han i två miljonlopp. 5 Shaq Is Back har som bäst segrat i lopp med 150’ i förstapris och 68 procent av karriärens insprungna pengar kom i 2-3-åringsloppen, det har gått trögare efter. Men han är spetshästen, och statistiken visar att denne har chansfördel med proportionerna 4:3 ungefär. 

Ifall Ed You tävlar på topp (för första gången i år) så slutar trion 9-5-2. 2 Knows Nothing kan inte undgå att slå statisterna oavsett löpningsförlopp. Ett av tidernas lägsta trioodds är att vänta, men till fyra gånger och uppåt tycker jag det är värt att kliva in.

 5 Shaq Is Back må ha den bättre vinstchansen, men om Ed You gör bort sig är trion inte alls lika given.






V86-5: Autostart, medeldistans, treåringslopp i låg klass. Struken: 6


Samma proposition som V86-2 och samma statistik gäller förstås. Men här finns omgångens största favorit. Sådana infriar till 63 procent inom V86-spelet.

 Även efter nedstrykning är favoritens startspår ett minus som bäddar för strul. Man deklarerar att 4 Musical Man ska köras i ledningen, vilket öppnar upp loppet lite. Spelproportionerna i skrivande stund är 8-70; så stort underläge har spetshästen knappast, även när det verkar finnas tydlig kapacitetsskillnad. Intressantast är ändå 3 Les Vacances när den bara har en procent. Han är faktiskt obesegrad felfri och kanske jättebra!






V86-6: Kallblod, ett tillägg, medeldistans


8 Tangen Haap är ett travsäkert kallblod. En galopp de tio senaste, och bara 1/10 innan det också. Han sticker ut som tydligt bäst, och jag ”chansar” på att han går felfritt igen. Vinstchansen bör vara högre än de 40 procent han har av spelet.






V86-7: Stolopp, hög klass, medeldistans


Som tidigare har ATG lagt ”V75-loppen” inom Dagens Dubbel.

 Det här ser ojämnt och lättlöst ut. 9 Unique Julia blir favorit för att hon är bästa hästen. Som spelobjekt är ”bästa hästar” ofta överspelade; det gäller inte minst när de har aktuellt startspår, som är det allra mest överskattade. Man hamnar i regel bland de sista och får sedan en krånglig löpning, men spelarna tror att det brukar lösa sig fint från ”det fina smygläget”.

 3 Ninepoints Lucy är inte mest startsnabb, men ofta räcker det att läsa spelarranken och se vem som är den högst rankade framspårshästen, för att räkna ut vem som sitter i spets. Det är kutym att övriga släpper. Vanligt är, att det strular lite för den favorit som har bakspår, och att spetshästen rinner undan.

 2 Nikita Broline minns man från i vintras, då hon plockade ned Amazon Am (3,2 miljoner) från dödens och vann på V75. Hon var en kulltopp, men i vanlig ordning har övergången från 4- till 5-åringssäsongen varit lite tuff. Loppet är ihåligt, och till fem procent är hon en intressant tredjehäst.






V86-8: Klass I, autostart, medeldistans


6 Razor Kronos är bästa hästen. Stallet visar ruggig form, individen också. En nedstrykning vore optimalt, men med ganska starttröga invändigt ligger vägen till ledning öppen. En bra spik, särskilt då det finns minus kring de högst rankade motbuden.




En snabbsammanfattning:

 Bästa favoritspikarna finns i V86-6, V86-8 och V86-5 (i den ordningen). Övriga favoriter är också rätt bra, minst en lär vinna i resterande fem lopp. V86-4 och V86-7 täcks på två-tre streck. Rätt V86-rad innehåller ofta en skräll, och den bör då komma i något av de tre inledande loppen. 
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.