Statistikbloggen V86

Publicerad 27 juli av Jens Sjödén V86, statistik, Östersund

V86-1: Två tillägg, stayerdistans

De längst bak brukar hinna fram. Det har vi sett massor med gånger i sommar, senast igår i den extrainsatta V75:an under Hugo Åbergs-kvällen. Att mönstret varit detsamma i alla år bekräftas i statistiken på uppslaget 166-167 i Statistikbibeln V86. Här gynnas de lite extra av att det blev få anmälda till loppet.Susanne H Osterling är en duktig och underskattad lånekusk. I år har hon anlitats 120 gånger och vunnit 21 lopp – det gör en segerfrekvens om fina 17,5 procent. Den som spelat en slant på henne varje gång har fått 160,15 slantar tillbaks, det innebär en nettoförtjänst om 33 procent samt att hon underskattas ännu mer (det finns ju ett spelavdrag att ta hänsyn till också).Hästarna på mellanvolten är missgynnade, men favoriter infriar därifrån med rimlig frekvens (sidan 167 igen) och det är svårt att gå ifrån 7 Källna Orlando. Det är inte bara kusken, hästen har presterat två topplopp på slutet och förefaller vara snäppet bättre än motståndarna för dagen. Dessutom: Det ligger för att han tidigt når ledningen. Majoriteten av V86-omgångarna inleds med favoritseger, och dagens ser ut är sälla sig till dessa!11 Fredrik Laday ska gå barfota. På den balansen har han 11: 2-1-1, medan han på annan balans uppnått 21: 1-1-4 under 2014-16. Balansen förefaller fördubbla såväl plats- som segerchans. Hans facit i trekilometerslopp lyder 5: 0-0-1. Han är rikast i fältet och möter enklare motstånd än han är van. Ingen toppchans, men tre procent är för lite. De längst bak brukar hinna fram…9 Razor Kronos svarade för en topprestation senast, men nu slår man på skor igen och han kanske agerar mer normalt den här gången. Tidig vid gardering ändå.

 V86-2: Autostart, medeldistans, kallblod. Struken: 8

Kallblodslopp för fyraåringar förekommer sällan på de stora spelformerna. Men det finns flera faktorer som talar för att favoritchansen ska vara hög och skrällchansen låg:

Kallblod

• Autostart

• Medeldistans

Finallopp

Årgångslopp

Sedan kan man också lägga till att favoriten har spår 4, ett toppspår som ökar chansen att infria.

”Allt” talar för favoritseger. Hon är också rikast i loppet och etta i turordningen samt har den bästa individuella statistiken. Favoritchansen är maxad – man ska också komma ihåg att storfavoriter i kallblodslopp har en annan nivå av infriande än motsvarande varmblodsfavoriter.

I år har två V86-favoriter nått upp i 80 procent spel, båda har segrat. Elva favoriter har spelats inom 70-79 procent, av dessa har åtta – 73 procent – vunnit.

Att jättefavoriter på V86 har chanser väl i nivå med sina höga spelprocent bekräftas i kapitlet ”Spelprocentanalys” i Statistikbibeln V86. Följande citat hämtas från sidan 42:

I intervallet 76-87 spelprocent har favoriterna haft en grym infriandegrad: 35/38 = 92%. På V86 är det bara att spika när sådana dyker upp.

 V86-3: Autostart, medeldistans, fyraåriga i låg klass. Strukna: 2, 4, 11

Statistiken finns på sidan 114. Där ser man bland annat att favoriten vinner 4/10 och skrällar rankade 6 och nedåt 1/10. Följaktligen vinns vartannat lopp av någon rankad 2-5, och dessa har jämna chanser. Låga spårnummer är aningen mer gynnsamma än i andra typer av lopp.

Spetshästen håller till mål fyra gånger av tio. Från Statistikbibeln V75 (sidan 292) vet vi att Östersund är en genomsnittlig bana vad spetssegrar beträffar.

 V86-4: Autostart, medeldistans, kallblod

11 Månprinsen AM är förstås en ännu säkrare spik än den i V86-2. Här ligger spänningen i att se om han kan bli tidernas största V86-favorit? Rekordet innehas av ett annat kallblod, Hallsta Lotus, och lyder 91,18 procent. Om inte, kanske han kan slå sitt eget personliga rekord om 89,60 procent, satt för två år och en vecka sedan.

 V86-5: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass

Loppet blev inte fyllt, men så är det ofta i treåringslopp. Statistik hittar man på uppslaget 80-81 i Statistikbibeln V86 och man slås direkt av en hög andel favoritsegrar: 76 procent. Den noteringen straffar till och med andelen spetsvinnare, som ”bara” är 67 procent.

Åttondespåret är förstås inte bra, men i sådana här lopp brukar det spela mindre roll. Klassblandningen är för stor. 8 Bungle Rain är omgångens bästa varmblodiga spik – rentav lite underspelad.

 V86-6: Sto låg klass, autostart, medeldistans. Strukna: 7, 12

Rikstoto, och applicerbar statistik finns i Statistikbibeln V75, sidan 198 närmare bestämt. Siffrorna där bekräftar det man kanske hade på känn: Skrällrisken är riktigt hög.  Det här är omgångens öppnaste lopp. I 16 procent av loppen vinner någon av de två lägst rankade – jag hoppas det är en sådan gång idag och helgarderar. Det behöver skrälla i de lopp där det kan skrälla!

 V86-7: Autostart, medeldistans, kallblod

Fyraåriga kallblod igen, och det som står under V86-2 gäller även här. Skillnaden är att favoritskapet inte är lika gigantiskt. Ändå är 2 Galileo en bra favorit som sannolikt har ännu högre chans än sin spelprocent. Det blir så när det finns två ännu säkrare spikar: Då garderar många här bara för att de har råd. Om övriga lopp istället varit vidöppna, hade Galileo fått en mycket högre procent!

Visst, vill man vara säker tar man alla tre som kan vinna. Skrällrisken ska vara försumbar under rådande förutsättningar.

 V86-8: Klass II, autostart, medeldistans. Struken: 1

”V75” igen och den tjockare bibeln åker fram. På sidorna 175-176 finns pålitlig statistik över denna vanliga lopptyp. Specialjämförelsen visar att skrällrisken reducerats på senare år, även i lopp där favoritskapet är så svagt som här. Någon på övre rankinghalvan segrar med 92 procents sannolikhet.

 Mitt spel

Att två kallblodslopp bjuder på två av årets, och rentav tidernas, bästa V86-spikar gör att vi denna vecka spelar V64 med 25 öres radpris. Att alla rätt kan ge bra betalt på V86 även med några jättefavoriter i den rätta raden vet vi sedan gammalt, däremot är det inte sannolikt att sexorna kommer att ge något. Många kommer att klara av att få fyra rätt i de sex återstående loppen, där man har råd att slösa med strecken.Systemet

7 Källna Orlando (11)

4 Aase (1)

Rank 1-5

11 Månprinsen AM (6)

8 Bungle Rain (1)

Alla

2, 1, 3

Rank 1-6

225 kronorJag går alltså på statistiken i V86-3 och V86-8; det är den slutliga spelarranken som avses. Det där systemet är ett av de mest favoritdominerade jag någonsin gjort och utdelningspotentialen är låg, men jag gör verklighetsanpassade system och går inte efter miljonerna varje gång. Dagens omgång är uppenbart favoritbetonad, och fastän alla fyra spikarna är favoriter är de i skrivande stund spelade till lägre procent än sina verkliga chanser. Spelvärde alltså!Det finns en liten chans, på grund av jackpotten, att V86-spelarna idag får tillbaks mer pengar än de satsar. Det har inträffat fyra gånger tidigare i V86-historien.  I så fall måste omsättningen stanna under 18,2 miljoner och det bli utdelning i alla vinstgrupper.Dagens omgång är jackpotförstärkt, vilket kompenserar för lättlöstheten. Normalt går 65 procent tillbaks till spelarna, fördelat 26-13-26 procent till 8-7-6 rätt. Idag går också ungefär 65 procent tillbaks till spelarna, men fördelat 52-13-0 procent. Själva åttan kan nog ge vettigt betalt i förhållande till svårighetsgraden, då många nog väljer att övergardera favoriter när det finns så många bra spikar att välja bland. Det säger i alla fall min prognos.Lycka till med spelbesluten!