Statistikbloggen V86

Publicerad 10 augusti av Jens Sjödén statistik, V86, Solvalla, årgångslopp

Förra veckan fanns sex årgångslopp på kupongen. Fem av dem vanns av favoriten. Det var inte jättespännande löpningar att titta på: Fem segrar togs från spets och den sjätte från dödens.

Trots överlägsna prispengar gick årgångsloppen inte att fylla. I V86-6 fick de som kom sist och näst sist (båda från Stefan Melanders stall, han är smart som anmäler till sådana lopp!) 9 100 respektive 6 400 kronor. I lopp med få och ojämna motståndare får favoriterna enkla vägar till seger.
Den här paradoxen, att de lopp på Solvalla med högst prispengar får lägst antal anmälda, har vi kunnat följa hela året. Årgångshästarna räcker inte på långa vägar till för att fylla alla dessa lopp som skrivs ut. Ändå ska det satsas ännu mer på dessa lopp nästa år, för en ännu något mindre kull. Att travet får tillskott av pengar är naturligtvis jättepositivt, men en storsatsning på just unghästlopp medför i alla fall två potentiella risker:
- Tränare kan pressas att ta ut hästar för tidigt, utvecklingen kan komma att bli som USA:s.
- Spelare lessnar av alla dessa ojämna lopp som slutar med att favoriten segrar.
Och hästar som bara tävlar en-två säsonger hinner inte bli folkkära, man bygger inte sporten på det viset. Man tappar spel också långsiktigt, då publiken inte hinner få några favorithästar när de potentiella snabbt går i pension.

Jag inser att det finns en målkonflikt, mellan hästägare som vill se snabb avkastning på investerat kapital, och ”vi vid sidan av” som tycker om att följa fin sport och att spela en slant.
Jag tittar gärna på TV-pucken, men sportsligt är SHL vassare. Gothia Cup är roligt att titta på, men fotbolls-VM är bättre. Och spelet blir intressantare då matcherna inte slutar 8-0.
Det här borde gå att lösa genom att placera årgångslopp utanför de stora streckspelen V75 och V86. Då får hästägarna sina pengar och spelarna sitt spel!
Så har man dock inte tänkt den här veckan. Fem årgångslopp gör att vi sannolikt får löpningsförlopp och resultatprofil ungefär som senast.

Alla sidhänvisningar i analysen avser Statistikbibeln V86.
 


V86-1: Autostart, kort distans, femåringslopp

Den här omgången lär sälla sig till den majoritet av V86:or som inleds med en favoritseger. 2 Roses Glory blir omgångens största favorit och vinner om hon är frisk.
 


V86-2: Autostart, medeldistans, treåringslopp. Strukna: 2, 10

8 Undine gjorde sju starter som tvååring. Alla motståndare gjorde tillsammans två… I de två senaste starterna har hon förlorat som storfavorit. Senast gav hon sig från ledningen. De som ”slapp” starta som tvååringar börjar komma ifatt henne nu.

Statistik för de här loppen finns på sidan 82. Man ser att det ”aldrig” skräller: Vinnaren finns rankad 1-4. Vad gäller spår 8 behöver man inte använda citationstecken. Det har aldrig hänt att någon segrat därifrån. Favoriten gynnas klart av att ha blivit nedstruken.

6 Violet Hill är också gynnsamt nedstruken samt favorit att ta ledningen. Givet tips, då 52 procent av loppen vinns från den positionen. Fint spelvärde!
 


V86-3: Autostart, kort distans, fyraåringslopp

Det är inte lätt att spetsa från innern, men 1 Faye Bros har visat att hon klarat det. Alla fyra gånger hon startat från spår 1 bakom bil har hon tagit ledningen. Alla karriärens sju segrar är från den positionen. En bra storfavorit!
 


V86-4: Autostart, lång distans, fyraåringslopp

Fyraåriga har sällan tävlat över lång distans på Solvalla. Med en maxgräns vid 270’ sorterar loppet in under lägsta klassen, och man kan snegla en hel del på statistiken på sidan 122. Man finner en favoritfrekvens marginellt över snittet och en skrällfrekvens långt under. Någon rankad 1-5 segrar. Då man även väger in faktorn årgångslopp förstärks båda dessa mönster.

Loppet är väldigt jämnspelat. Jag litar på att spelarna löser det här, så som man gör minst nio gånger av tio. Det bör räcka att strecka de fem som till slut rankas högst!
 


V86-5: Autostart, kort distans, mellanklass

I år har sex sådana här lopp avgjorts. Två av dem har vunnits från femtespåret till ett sammanlagt odds om 12,88. Därmed har den rekordhöga återbäring man kan läsa om på sidan 67 putsats ytterligare uppåt!
5 Damzel Eson som vann spårlotten är spelad till 1,5 procent. Man kan räknas med att chansen är högre än så, men också med att den i absoluta tal är liten. Vid strykning får favoriten 6 Mellby Collector drömläget och blir ett spikbud!
Innan dess går tipset till likaledes spårgynnade 4 Västerbo Arthur.
 


V86-6: Ett tillägg, medeldistans, hög klass. Struken: 11

Intressant statistik som många saknar koll på finns på sidan 151. Där ser man bland annat att startvoltens hästar är gynnade, samt att skrällrisken är tämligen hög vid aktuell proposition. Hälften av vinnarna rankas 4 eller lägre.
Spetshästen håller undan i 43 procent av loppen och tilläggshästarnas chanser övervärderas grovt. Här är det givet att i första hand gå på de tre hetaste spetsbuden: 3, 6 och 7. 3 Regent Zet är mest spelintressant: Han underspelas för att han är finsk.
 


V86-7: Medeldistans, två tillägg, stolopp

2 Fika höll senast undan 40 meter för en kanon som Jetset. 15 Bethel Hanover är också bra, men inte lika. Och Jetset hade 2640 meter på sig att hinna ifatt. När distansen bara är 2140 är det i princip omöjligt att plocka 40 meter, men det känner inte spelarna till. Minns att On Track Piraten blev omgångens största V75-favorit under likadana förutsättningar i februari… Den utförliga statistiken hittas på sidan 164!

15 Bethel Hanover blir med rätta inte favorit. Chansen bör taxeras inom 1-2 procent. Hon vann loppet ifjol, men då hade hon bara ett tillägg, och då bara en enda häst stod på start kunde hon nå ledningen. Helt annorlunda nu. Ifjol spikade jag, i år är hon överspelad och streckas inte alls.
 


V86-8: Autostart, lång distans, treåringslopp

Resultatprofilen på sidan 124 skvallrar om en föga spelstimulerande lopptyp. De flesta lopp vinns av favoriten, och när den förlorar segrar med en sannolikhet om 2/3 någon rankad 2-3. Skrällar är sällsynta och lågrankade överspelas. ”En genomsnittlig chans om 1/136” för hästar på nedre rankinghalvan (7-12) kan man läsa.

2 Super Nice är en bra favorit som är underspelad i förhållande till chans. Senast löste han en likadan uppgift hur lätt som helst – trots en resa i andraspår, som är så missgynnsamt över lång distans. Med tanke på den prestationen kan hästen denna gång komma att släppas till ledningen, men annars löser han det ju ändå.

5 Gareth Boko var ute i samma lopp som favoriten. Från rygg ledaren var han trött halvvarvet kvar, distansen var väl ovant lång. Hästen var ute som tvååring och kommer då sannolikt att få det tufft nu under andra halvan av treåringssäsongen.
 


Mitt spel

Min standardstrategi, att låta spelarnas rank och min egen samarbeta i Jokersystemet, fungerar utmärkt. I normalfallet får jag bort 90-99 procent av inlämningskostnaden, utan att reducera vinstchansen nämnvärt.
Förra veckan fick jag bort 94 procent och betalade bara för 5,6 procent av ramens rader. Alla krav var uppfyllda redan efter sju avdelningar, vilket innebar att samtliga åtta hästar på systemramen fick vinna i sista loppet. Tyvärr spetsvann då favoriten (det var ju ett årgångslopp)… med bästa utfall hade vinsten blivit över 100 000 kronor, nu fick jag bara 3 050 kronor för en åtta och 31 sjuor.
För de 290 sexorna fick jag ingenting. Det hade räckt med 7 kronor i utdelning, för att sexorna skulle gett mer än vad åttan betalade! Idag borde det egentligen inte behövas någon utbetalningsgräns, och dessutom borde man kunna betala ut ören också. Allt sker ju digitalt!
Men givetvis vill ATG behålla avrundningspengarna, samt kunna erbjuda jackpot emellanåt.

Den här veckan är det ”bara” fem årgångslopp på kupongen. Det är ändå tillräckligt många för att sexrättsjackpot åter ska bli u-tipset.
En vanlig omgång går 65 procent av insatserna tillbaka till spelarna, fördelade som 26-13-26 till 8-7-6 rätt. En omgång som idag blir återbetalningsprocenten nästan normal (på grund av jackpotten), men fördelningen lite annorlunda: Ungefär 50-13-0. En sådan här gång kan man sakna V8!

Systemet:
2 Roses Glory (7)
6, 5, 7, 4, 8
1 Faye Bros (6)
Rank 1-5
4 Västerbo Arthur (6)
6, 3, 7, 8
2, 7, 3, 1, 8, 12, 13, 14
2 Super Nice (7)
200 kronor

Lycka till med spelbesluten!