Statistikbloggen V86

Publicerad 24 augusti av Jens Sjödén V86, statistik, derbyuttagningar

Tabellen visar resultaten från motsvarande tävlingsdag de senaste fem åren. 2011-2012 var spelformen V65, 2013 V64 och 2014-2015 var det V75. I år är det för första gången V86.

2011                    4 favoriter        1 skräll                    3 000 kr
2012*                 5 favoriter        0 skrällar                     167 kr
2013                    5 favoriter        1 skräll                        145 kr
2014                    5 favoriter        0 skrällar               2 000 kr
2015                    1 favorit            1 skräll               398 000 kr
*) Jackpotförstärkt omgång

20 favoritsegrar i 32 lopp gör 62 procent. Underlaget må vara litet, men så har det varit i alla år: Omgångar med uttagningslopp blir favoritbetonade. Starkt bidragande till detta är att hästarna är seedade så att de bästa ska slippa slå ut varandra redan i försöken. Där blir det i stället ofta så, att en eller två hästar får möta ett gäng som tävlar på en lägre nivå.
Sportsligt blir det rättvisast så, men för spelet är det mindre bra.
 


V86-1: Autostart, lång distans, fyraåringslopp. Struken: 6

1 Breidabliks Nubbe är bäst här. Han lär se till att denna V86:a inleds som de flesta andra, och som de flesta derbyuttagningar: Med favoritseger! Mer sannolikt än inte.
 


V86-2: Autostart, lång distans, fyraåringslopp

Jag såg i Aftonbladet att Nybrink bedömde chansen att 3 Readly Express vinner Derbyt till 80 procent. Jag uppskattar chansvärderingar i procent, det är märkligt att de är så sällsynta. Och ofta, då de dyker upp, är de helt orealistiska. Det har blivit bättre på senare år i alla fall, och så vitt jag vet var jag först en gång i tiden. Hursomhelst, med 80 procent chans i finalen måste chansen här vara än högre.

Chanser som denna ”känns” som hundra procent, men risken att hästen är sjuk eller blir påkörd är större än vad som upplevs. Så mycket mer än 80 procent chans kan ett travekipage inte ha.
Tidernas största favorit på V86-spelet heter Hallsta Lotus och rekordnoteringen lyder 91,18 procent. Här kan rekordet slås.

Tänk på att markera reserv här. Skulle favoriten bli sent struken får 2 Pampalo sådär 90 procent av spelet på sig. Visst kan han vinna i ett sådant läge, men några 90 procents chans är det ju inte tal om.
 


V86-3: Autostart, lång distans, fyraåringslopp

1 In Vain Sund spikade jag senast – i en bronsfinal. Den här gången går han rejält ned i klass. Dels möter han bara jämnåriga nu, dels har samtliga sprungit in mindre pengar än han själv. En bronsfinal är väldigt högt upp i seriesystemet för en fyraårig häst. Det är givet att tro hårt på honom igen – spåret emot. Men Kihlström är duktig och över 2640 brukar det gå att hitta ut.
 


V86-4: Autostart, lång distans, fyraåringslopp. Struken: 11

1 Conny Sisu är ett i raden av Veijo Heiskanens förvandlingsnummer. Av intrycket senast att döma är den här uppgiften mycket lämplig åt honom. Dessutom är han förmodligen ännu bättre nu – och spetsfavorit.
Han är spelfavorit också, det är bara positivt. Spelfavoriterna vinner ungefär 2/3 av de här loppen men får inte motsvarande andel spel på sig. Fina spelobjekt alltså!
 


V86-5: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp

Två faktorer talar för att det här är ett av två lopp i omgången med förhöjd skrällchans (relativt övriga, alltså…):
- Kortare distans
- Bara ston
Den senare faktorn förhöjer förvisso även favoritchansen.

11 Spoil Me är överlägset bäst. Hon är långt inne i gulddivisionen, medan nio av tio motståndare hör hemma i Klass I och Klass II. Dessutom kommer hon i dokumenterad toppform. Given att tippa trots läget.
1 Otrobanda är bättre än resten men innerspåret är inte alls lika bra som i de tidigare loppen. Över aktuell distans är det inte säkert att hon får fritt i tid. Och oavsett så har hon nog ändå inte riktigt samma spurtförmåga som Spoil Me.
 


V86-6: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp. Struken: 8

Om 11 Galactica är lika bra som i senaste starten för en månad sedan blir det inte ens hårt. Det här är en mycket enklare uppgift för henne. Hon vann en miljon senast, men även om man räknar bort de pengarna är hon rikast i fältet. Viss klasskillnad.
 


V86-7: Autostart, lång distans, fyraåringslopp

ATG har i vanlig ordning placerat de lopp man tycker verkar öppnast och spelvänligast som dagens dubbel. Jag tycker denna är den med marginal öppnaste av derbyuttagningarna.
8 Ceasar Sisu blir klar favorit och jag tror också på honom, men spåret är dåligt och kusken blir överspelad (faktiskt). Någon favorit ska garderas, och jag provar här! Håll tummarna…
 


V86-8: Autostart, lång distans, fyraåringslopp

Ni missade väl inte raderna i tisdagens Travronden? ”Han är riktigt bra och jag tror inte någon har bättre häst än vad jag har. Jag står fast vid att jag tror att vi kommer att vinna Derbyt.”
Så sade Veijo Heiskanen om 4 Tellmeastory.
För en statistikspelare som mig rankas tränarutlåtanden en bit ner. De flesta tränare är mycket bättre på att träna än på att tippa. Det där sticker ändå ut och Veijo brukar vara sansad. Hästen ska alltså vara bättre än Readly Express. Om det uttalandet ens är nära att tangera sanningen så är vinstchansen lika god som den Readly har i sitt lopp. Hästen har haft tur i spårlottningen också och har goda möjligheter att få en gynnsam löpning.

 


Mitt spel

Om favoritfrekvensen håller sig på tidigare nivå slutar dagens omgång med fem favoritsegrar. Sedan är det 50/50 om det skräller i något av de återstående loppen, eller om alla tre vinns av någon rankad 2-4.

Mångkupongen:
1 Breidabliks Nubbe (8)
3 Readly Express (4)
1 In Vain Sund (10)
1 Conny Sisu (7)
11 Spoil Me (3)
11 Galactica (6)
1, 2, 8, 9, 11, 12 (6)
4 Tellmeastory (7)
1,50 X 100 = 150 kronor

Det där skulle man ju vilja spela V8 på! Det finns ingen chans att sex rätt ger något om en sådan rad slår in, sannolikt blir också sjuorna utan. Men åtta rätt kan säkert ge 200-500 kronor om det slår rätt i garderingsloppet. Med V8 skulle det innebära en vinst i intervallet 50 000 – 125 000 kronor!
Då skulle man i alla fått lite spänning för pengarna. En tävlingsdag som denna får systemet belasta nöjeskontot istället för spelbudgeten!

Nedan följer ett ”riktigt” system. Det är inte mer än 50/50 att det blir någon skräll alls idag, men om det ska bli någon är chansen ändå något bättre i stoloppen. Övriga lopp är med hingstar, över lång distans, det är årgångslopp samt seedade uttagningar – fyra skrällhämmande faktorer.

Enkupongaren:
1 Breidabliks Nubbe (8)
3 Readly Express (4)
1 In Vain Sund (10)
1 Conny Sisu (7)
Alla (11)
Alla (11)
1, 2, 8, 9, 11, 12 (6)
4 Tellmeastory (7)
165 kronor

Lycka till med spelbesluten!