Statistikbloggen V86

Publicerad 7 september av Jens Sjödén statistik, V86, Åby, Eskilstuna

Fem favoriter och två andrahandare – ändå utdelning både på sju och sex rätt. Det är bra.
Omsättningen ökade storfina 13,4 procent!

Fyraåringar har det svårt mot äldre. HUR svårt är det få som riktigt greppar, även bland kunniga travexperter. Följande är de fyraåringar som lyckats vinna mot äldre guldhästar på rikstoton de senaste decennierna:
80-tal Mack Lobell
90-tal -
00-tal Scarlet Knight
10-tal Amaru Boko

Fler än så är det inte, många hade säkert gissat fel. Man kan notera att Amaru Boko är den enda svenskfödda fyraåringen som segrat under de fyra decennierna. Amerikanska hästar är mer avlade på att prestera tidigt.

Spelarna hyser en enorm övertro till fyraåringarna när de testar. I onsdags blev Cruzado dela Noche spelad till 48 procent och det är så det brukar se ut när unga möter äldre. De blir favoriter fastän de bara segrar mycket sällan. I loppen räcker de inte till mer än pengar.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V86.
 


V86-1: Två tillägg, stayerdistans

Inom V86 har två sådana här lopp avgjorts på Åby. Båda har vunnits från startvolten och från positionen rygg på ledaren.
Från V64-spelet finns ett mycket större underlag. Där ser man ett mönster tvärtemot det som gäller på andra banor. På Åby är hästarna längst fram mest gynnade, och de längst bak mest missgynnade.
Med tanke på statistiken bör 1 Rubacuori Alca vara en bra favorit. Jag har ändå svårt att köpa honom som hårt spelad. Segern kom i mycket enkelt gäng och även vid andra-tredjeplatserna har motståndet varit klent. Qahar QC som vann senast är en överskattad häst. Ska favoriten verkligen kunna hålla undan för de mycket bättre hästarna på tillägg…?

11 Barthold DK är bäst för dagen, medan 10 Return to Sweden har bäst meriter. På en annan bana än Åby hade man nöjt sig med dessa.
 


V86-2: Autostart, lång distans, hög klass

Lång distans ogillas intensivt av tränarna. Det är inte särskilt ofta det skrivs ut långlopp för guldhästar, ändå är loppet inte i närheten av att bli fullt. Utan Tarzan hade det bara blivit fyra startande.

Trots få hästar är det inte så lättippat. 2 Standout skulle ”normalt” vinna lätt, men nu var det ett tag sedan han presterade i nivå med förväntningarna. 4 Sir Ratzeputz har svagast meriter av de som kan vinna, men är å andra sidan i sitt livs bästa form och kanske kan spetsa om Standout inte är som bäst. 6 Rod Stewart är bäst för dagen och tippas på det, men vinner ju sällan: Tre segrar på 32 starter de senaste åren, samtliga över kort distans…
 


V86-3: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass

Inom Åbys V64:or har sådana här lopp varit vanliga. Statistikprofilen är speciell och intressant (den som har Åbybibeln hittar den där). Favoriterna segrar sällan, bara 18 procent. Andrahandarna har överlägsen chans, men det skräller också ofta. 14 procent av vinnarna är rankade 8-10.

9 Gizmo de Veluwe är en konstig favorit. Efter tre inledande segrar har det blivit två plumpar. Nu möter han hästar med motsatt utvecklingskurva. Dessutom är spår 9 sämst av alla, bara två procent segrar därifrån (favoriter inkluderade). Den låter jag bli att betala för.

Bäst resultat nås från spår 6 följt av 4. Detta talar för andra-tredjehandarna 6 Mellby Espri och 4 Lina Blessed.
 


V86-4: Ett tillägg, medeldistans, mellanklass. Struken: 9

Statistiken, som inte så många har koll på, hittar man på uppslaget 148-149. Där finner man att det är jämna chanser mellan volterna vid aktuell proposition, med ett litet plus för de på tillägg.

Favoriten har spår 3 på tillägg. Det har tio favoriter haft före honom, ingen av dessa har lyckats infria. Hästen kommer i svag form och med låg segerprocent – en märklig favorit. Även denna tar jag bort!

Finska 3 Ariana vann direkt då hon provade Solvalla senast – såklart som underskattad och till överodds. Tillsammans med 6 Zeus Karsk delar hon på spetsfavoritskapet, och på det tippas de, trots att ”bara” 34 procent av de här loppen vinns från ledningen.
 


V86-5: Autostart, kort distans, mellanklass

34 sådana här lopp har avgjorts inom Åbys V86:or. Tolv av dem har vunnits av favoriten, och lika många av skrällar (rank 5 och nedåt). Bästa spår har 5 varit, följt av 9 som på grund av open stretch fungerar mycket bättre på Åby än på andra banor. Båda spåren har genererat fina plus för de som spelat.

5 Chosen One är en bra favorit. Han bör ta ledningen och har stor vinstchans i den positionen. Skulle han släppa så blir det nog rygg ledaren, då det inte brukar bli så många positionsbyten över kort distans. Även från den positionen är segerchansen vettig.
 


V86-6: Autostart, medeldistans, fyraåriga

3 Uncle Lasse gör att vi, som de flesta onsdagar, spelar V75 med 25 öres radpris.
 


V86-7: Två tillägg, medeldistans

Sällsynt proposition. Ett liknande lopp har avgjorts på V86 tidigare, då vann en femprocentare från startvolten.
Bristen på statistik gör loppet till omgångens mest svårbedömda. Från andra banor vet man, att de på dubbla tillägg har en hopplös uppgift (se sidan 164). På Åby borde det rimligen vara etter värre, då det inte ens funkar i lopp som V86-1.

Jag provar att spika mig ur problemen. 4 What a Babe gav ett ruskigt intryck senast och en gardering skulle kosta många streck.
 


V86-8: Autostart, lång distans, mellanklass

12-10-9-8. Så rankar spelarna i skrivande stund. Att dåliga lägen inte betyder så mycket då distansen är lång, är en spridd uppfattning. Statistiken på sidan 122 säger något annat. De här lägena visar alla usla siffror. Minst dåligt av dem är spår 9, då det är så pass viktigt att få trava på innerspår när distansen är lång.
En som får göra det, och ses som spetsfavorit, är femtehandaren 4 Lincoln Lawyer. 45 procent av de här loppen vinns från ledningen. Han är den givna tipsettan, trots bara fem procent spel!
 


Mitt spel


1, 11, 10, 7, 3, 4, 9
6, 4, 2
6, 4, 3, 5, 7
6, 3, 8, 5
5, 7, 9, 10, 1, 6, 8
3 Uncle Lasse (2)
4 What a Babe (5)
4, 10, 12, 9, 3
3 675 kronor

Det där kan vara för dyrt för många plånböcker. Det åtgärdas genom att mata in hästarna i Jokersystemet och ställa följande krav:
- Minst två av spelarnas favoriter ska vinna (det vill säga Uncle Lasse plus någon mer)
- Minst två av ”mina” hästar (fetmarkerade) ska vinna
Nu är kostnaden reducerad till 876 kronor utan att vinstchansen påverkats speciellt.
Lycka till med spelbesluten!