Statistikbloggen V86

Publicerad 21 september av Jens Sjödén V86, statistik, Åby, Solvalla

Alla sidhänvisningar i analysen avser Statistikbibeln V86.
 


V86-1: Ett tillägg, medeldistans, fyraåringslopp. Struken: 5

Åtta sådana här lopp har avgjorts på Åbys V86 förut. Spelarna föredrar tilläggshästarna och har favoritspelat dem sju gånger. Tre av favoriterna har vunnit, övriga fem vinnare har varit mindre betrodda på startvolten.
Den här gången finns ingen överlägsen tilläggshäst, och så är alla jämnåriga. Vinnaren bör med stor sannolikhet åter stå på start.

Thomas Uhrberg har satt dit en av tio V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har varit 34.

 


V86-2: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp

10 Beppe Am får ses som bästa hästen, för dagen i alla fall. Såväl stall som individ som kusk har visat toppform.
Trots oberäknelig kusk ses 5 Nose Gear som spetsfavorit. De här två, spetshästen & bästa hästen, är som många gånger förr de som sticker ut ur spelarens perspektiv.

7 Prins Alf spetsar direkt. Han tog sina 13 första segrar från ledningen, det dröjde till livets 107:e (!) start innan han lyckades vinna från någon annan position. Men: Eftersom han presterade svagt från ledningen i den senaste starten lär man släppa denna gång. Den fantastiska spetsstatistiken är redan glömd!
Statistik på sidan 79 visar att 36 procent av de här loppen vinns från ledningen och sju procent från rygg ledaren. Oavsett hur det nu blir i loppet så är hästen underspelad och intressant som tredjestreck! Han har bara två procent spel i skrivande stund.

Jag tycker det är intressant att se hur resultat förändras då man lägger till eller drar ifrån ett par hästar ur ett lopp. Under 2015-16 har 37 procent av tiohästarsloppen vunnits från just spår 10. Det är tuffare därifrån när det startar två hästar utvändigt.
Mer pålitlig statistik, över alla 2000-talets lopp, finns på sidan 79. Där ser man föga förvånande att spår 5 är överlägset bäst. Segerfrekvensen är överlägsen och oddsnivån på tok för hög.
På andra plats kommer just spår 10! Även detta läge underskattas rejält av spelarna och ger förtjänst vid spel på vinnare.
Båda loppets nyckelhästar är alltså lägesgynnade. Det talar ytterligare för att stanna på två streck.

Örjan Kihlström har vunnit med 43 procent av sina 203 favoriter på V86. Genomsnittlig spelprocent har varit 45.

 


V86-3: Autostart, kort distans, sjuhästarslopp. Struken: 8

Spår borde inte betyda så mycket i så här små fält. Tidigare har ändå fem av sju lopp vunnits från toppspåren 4-5.

Det här loppet vinner 4 Sylvester America ifall han vill. Hur det är med den saken är tveksamt: På 26 starter har det bara blivit två segrar, men sju andraplatser. Han borde vara distansgynnad nu och då han är så mycket bättre än resten är det svårt att tippa någon annan.

6 Even’s First Boy är spelarnas älskling som alltid blir hårt betrodd. 16 april var han favorit på V75, före hästar som Sir Ratzeputz och Tango Vang, i en stentuff silverdivision som vanns av Radysin America. Näst senast kunde han äntligen ta enda årssegern: Hemma på Ålborg, med nos, i ett lopp med 9’ i förstapris, spelad till 1,10… På den prestationen blev han jättefavorit i ett V4-lopp på Åby senast med bara fem motståndare. Spelad till 1,60 slutade han trea.
Det här loppet skulle han kunna vinna, men då chansen inte ens ligger i närheten av spelprocenten väljer jag att ta bort hästen helt från mina system.

 


V86-4: Ett tillägg, medeldistans, låg mellanklass. Struken: 10

Utförlig statistik över sådana här lopp finns på uppslaget 144-145. Det är jämna chanser mellan start- och tilläggshästar och favoriterna vinner mer sällan än i andra lopp.
Den här gången blev det inte fullt fält, vilket bör gynna tilläggshästarna. Dessa gynnas även av omstarter.

7 Picasso CD blir klar favorit, men då han tidigare givit upp från ledningen i enklare sällskap än detta tycker jag spelvärdet är lågt, spetschansen till trots. ”Bara” 35 procent av de här loppen vinns från ledningen (sidan 145) och nog har man sett mycket vassare spetshästar än denna. En eventuell omstart skulle halvera en redan ganska låg chans. Även i det här loppet plockar jag bort favoriten helt för att den är överspelad.

På sidan 136 finns unik och jätteintressant spårstatistik över sådana här lopp! Det är helt olika spår som gäller från de olika volterna. Favoritens spår visar indextal 0,9 – det reducerar alltså chansen. Mest spårgynnade i loppet är 1 - och 11!

Erik Adielsson har vunnit med 37 procent av sina 174 favoriter på V86. Genomsnittlig spelprocent har varit 41. Överspelet är av normalgraden för toppkuskar.

 


V86-5: Autostart, stayerdistans, åttahästarslopp. Strukna: 3, 7

3140a är förutsättningar typiska för Åby. På andra banor blir sådana lopp till sömnpiller, därför skriver man inte sådana propositioner. Över den dryga distansen lägger sig alla på innerspår och inget händer. På Åby är det, på grund av open stretch, annorlunda. Här uppmuntras offensiv körning!

De här loppen blir roliga att titta på, och de slutar lyckligt med att bästa hästen verkligen vinner!
Det avspeglas i statistiken också. Nio sådana här lopp har avgjorts på V86, om man även räknar in lopp med fler startande. Fem av dessa har vunnits av favoriten, fyra av andrahandaren. Samma på V75: Fem lopp har genererat endast favoriter och andrahandare.
Det är väl känt: Ju längre distans, desto mer lättippat för spelarna.

Inte heller denna gång tyder så mycket på att det ska gå utanför topp-två. Men tredjehandaren 8 Peter Bagger har bara sju procent, och det tror jag inte är en överskattning i alla fall. Utländska ekipage underspelas regelmässigt. Hästen kommer i toppslag och det är bara fem motståndare kvar. Det finns spelvärde i honom.

 


V86-6: Autostart, lång distans, mellanklass. Struken: 2

Efter strykning blev 7 Gambino Degato hästen med omgångens bästa vinstchans. Inte bara blev han av med en tuff konkurrent; han fick dessutom ett avsevärt mer gynnsamt startspår. Statistik på sidan 122 avslöjar att 2/3 av favoriter med spår 6 infriar. Man kan också se att den aktuella, låga mellanklassen, är den mest favoritfrekventa.

Kuskens taktiktankar oroar. Eftersom hästen gick i ledningen senast, och bara vann knappt, tycker man att han är bäst bakifrån. Jag tror att den något svagare prestationen senast (men han vann ju…!) berodde på att han gick med skor. Barfota nu och mycket bättre igen!
I kraft av stort favoritskap borde han kunna köra sig till ledningen och vinna enkelt (det är från spets man infriar favoritskap; tabell finns på sidan 122). Det kan förstås gå från andra positioner också, men det blir mycket tuffare. Bara åtta procent av favoritskapen infrias bakifrån.
Kusken emot alltså. Backar han är risken 9/10 att inte hinna fram i tid och då är loppet plötsligt mycket svårlöst. En-eller-många!

Johan Untersteiner har vunnit med 35 procent av sina favoriter på V86. Genomsnittlig spelprocent har varit 40.

 


V86-7: Autostart, kort distans, stolopp

Åtta stolopp över 1640a har vi sett under Åbys V86or. I dessa har vi sett vinnare rankade 1, 1, 2, 5, 7, 7, 7, 10. Även denna gång ser det vidöppet ut; omgångens klart mest svårtippade lopp. 6 Gunell Palema och 11 Sheer Bliss sticker ut lite meritmässigt, men båda riskerar att hamna illa till. Dock löser det sig oftare för ”bästa hästen” på Åby än på andra banor. Massgardering!
 


V86-8: Autostart, medeldistans, ston i mellanklass

Lite lättare igen och spelmässigt inte helt olikt V86-2. 3 Bonjour Shangri La är bästa hästen och 5 MT Klara är spetshästen. Den här duon utmärker sig och räcker mest sannolikt. Bakom utmärker sig 4 Top Notch Lady Ås och 8 Well Done la Marc, den som har stor plånbok kan "heltäcka" med dem.
 


Mitt spel

Enkupongaren:
6 Tetraone Jet (7)
5, 10, 7
4 Sylvester America (3)
12, 8, 3, 1, 11
2, 5, 8
7 Gambino Degato (11)
6, 11, 1, 9, 2, 4, 3, 7, 10
3, 5
202,50 kronor

Stora systemet:
6, 7, 1, 4, 8
5, 10, 7
4, 3, 5
12, 8, 3, 1, 11
2, 5, 8
7 Gambino Degato (11)
6, 11, 1, 9, 2, 4, 3, 7, 10
3, 5, 4, 8
6 075 kronor

Det där kan nog vara lönsamt, men jag matar in hästarna i Jokersystemet för att få ned inlämningskostnaden, utan att påverka vinstchansen nämnvärt. Mina krav:
- Minst två av spelarnas favoriter måste vinna (spiken plus någon)
- Minst en av ”mina” hästar (fetmarkerade) måste vinna
- Max en av de jag tror minst på (kursiva) får vinna
Nu kostar det 1 640 kronor. Lycka till med spelbesluten!