Statistikbloggen V86

Publicerad 19 oktober av Jens Sjödén V86, statistik, Bergsåker, Solvalla

Mest spårgynnad, i viss särklass faktiskt, är 8 Tinamo Jet. Han var bra ifjol (sex segrar) och gör nu första starten i ny regi. Svårbedömd förstås, men noll procent i omgångens öppnaste lopp? Klart han är en av de som ska med i alla fall.
De raderna var de bästa i förra veckans analys. Till slut steg han till 0,80 procent, vilket gör hästen till den 25:e största V86-skrällen genom tiderna. Vinnarspelarna tappade honom ännu mer: 75,95 är det elfte högsta oddset.

Idag noteras, att 1640a är populära förutsättningar. Tre av tre sådana lopp blev fullt anmälda, att jämföra med 2/5 av övriga.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V86.


V86-1: Två tillägg, stayerdistans. Struken: 8

Tre sådana här lopp har avgjorts på Bergsåkers V86:or. Alla har vunnits av tredjehandaren. Den senaste var 11 Above All Ås för tre veckor sedan.
Den gången fick han ledningen, och statistikspelare har för länge sedan lärt sig, att sådana här lopp antingen vinns från ledningen eller från den gynnade dubbla-tillägg-volten (statistik finns på uppslaget 166-167).
visad form får 11 Above All Ås tipset igen, men å andra sidan ska inte spetssegrar överskattas.
3 Sailfish rankas upp som tvåa, just på form. Normalt hade andraranken varit gjuten till 10 Spitcam Jubb, men han har varit sämre på slutet efter en lång formtopp. Förutsättningarna kan inte bli mycket bättre för hans del, men utan form…
5 Mellby Charmören har inte visat form, och har därtill ett svårlöst startspår. Chansas bort.


V86-2: Autostart, kort distans, tvååringslopp. Struken: 9

Sex sådana här lopp har avgjorts förut. Fyra av vinnarna har haft bakspår och samtliga har rankats 1-4. Resultaten går att följa på sidan 72.
Här är tre bakspårshästar rankade bland de fyra främsta. Jag tar med alla fyra och bläddrar vidare.

175 000 i förstapris tycker jag man kan fundera över. Det är mer än dubbelt så mycket som den näst bäst betalda vinnaren får (det är 80 000 i V86-6). Speglar siffrorna de sportsliga prestationerna?


V86-3: Autostart, medeldistans, kallblod

De senaste tre månaderna har tolv V86:or avgjorts. Vid tio av dessa har omgångens största favorit segrat.
5 Tangen Haap har perfekta förutsättningar och alla chanser att putsa siffrorna. Kallblodsfavoriter har chanser på en högre nivå än andra.


V86-4: Autostart, medeldistans, låg mellanklass

Statistiken finns på sidan 93. Favoritchansen är förhöjd vid aktuell proposition och sjättespåret ett tydligt plus. 6 Talassio är bästa hästen och nuvarande spelprocent (46) är något i underkant. Spikas på detta, då det samtidigt inte kryllar av plus bland motbuden.


V86-5: Ett tillägg, medeldistans, fyraåringslopp

11 Fighting Bax hör till de där som höjer sig och blir mer än bara en klass bättra barfota. Det såg vi senast. Tveklöst räcker en likadan prestation till seger här. Förlustrisken kan i princip jämställas med galopprisken. Hästen har galopperat i sex av 16 starter i karriären (37 procent), men ”bara” två av nio (22 procent) i år. Hästar blir normalt mer travsäkra med tiden.
Spår 5 i volt är förstås ett orosmoment. Men spelprocenten är ändå relativt låg, jag tycker det finns spelvärde i den här favoriten medan motbuden är lite överspelade. Jag spikar och håller tummarna alltså!

Daniel Redén har fina infriandesiffror som favoritkusk på V86, 55 procent. Genomsnittlig spelprocent har varit 41.


V86-6: Autostart, medeldistans, hög mellanklass. Struken: 7

Spelarna brukar ha svårt att hitta rätt vid aktuell proposition. Intressant statistik finns på sidorna 95-96!
Flera saker sticker ut. Favoriter vinner påfallande sällan och andrahandare har generellt den bästa chansen. Bakspåren gynnas och andelen spetsvinnare är markant lägre än i andra lopp.

Tipset går tveklöst till ”nye” 9 Höwings Star, trots att läget är det sämsta av bakspåren (sidorna 95 och 85). Det var hårdare motstånd och sämre förutsättningar senast, men segern blev enkel ändå. Det han presterat i de tre senaste starterna räcker här!

5 Petter Rags har det allra bästa läget och kommer i toppform. Näst sist var han på vippen att vinna en silverfinal i Norge. Han gynnas nog av att tävla i Sverige och underspelas eftersom han är norsk.
8 Beppe Am gynnas av nedstrykningen, men har vunnit ett av 17 lopp och är inte given som favorit här.
1 Don’t Mind Me har vunnit två av tio lopp i Sverige. Båda på Visby, spelad till 2,40 och 1,30. Han är ensam fyraåring mot äldre – precis som Talassio i V86-4, men det här är en högre och tuffare klass.


V86-7: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 9

23 stycken 1640a-lopp har avgjorts på Bergsåker inom V86. Spåren 6, 7 och 12 har ingen lyckats vinna från. Spår 3 har varit mest framgångsrikt, med sex segrar.
En gång var vinnaren rankad 5, en annan gång 7. Alla andra har rankats 1-4.

Spår 5 är än så länge bara näst bäst på Bergsåker, men med tiden kommer det säkert visa sig bäst, som på alla andra banor. 5 Titan Arrow är rikast i loppet och ska gå första barfota. Speciellt det senare, ihop med spårlottvinsten, gör att han är mest spelintressant i loppet.
4 Conrads Adam blir favorit på spetschansen, och det argumentet är alltid svårt att invända mot.


V86-8: Autostart, kort distans, stolopp

2 La Fille var ute i V86-8 på Solvalla för fem veckor sedan också. Trots innerspår bakom bilen tog hon ledningen, och trots medeldistans höll hon undan – mot hårdare motstånd! Närmast slagen var Speedy Foxy Vicane, och hur bra den är såg vi i SM i lördags.
Nu är uppgiften mycket bättre: Startspår med bättre chans att nå ledningen, enklare ston emot och mer fördelaktig distans. Hon kan vara sämre och vinna ändå. Spik!


Mitt spel

I V86 6-7 tycker jag spelarna verkar vara fel ute, i övrigt ser omgången väldigt favoritbetonad ut:

11, 3, 10
10, 2, 12, 11
5 Tangen Haap (8)
6 Talassio (1)
11 Fighting Bax (3)
9, 5, 8, 1, 12
5, 4, 6, 12, 3
2 La Fille (6)
75 kronor

Med spik för fyra favoriter, skulle man förstås gärna spelat V8. Det lär inte bli något på sex rätt om ovanstående system går in. Allarättsutdelningen gånger 2,5 kan dock bli relativt god, då favoritspikarna trots allt ser ut att bli underspelade i förhållande till chans.

När V86 lockar mindre än vanligt provar jag två sidospel också:
V86-6: Tvilling 5, 9 – 100 kronor
DD: 5-2, 100 kronor
Spelar för totalt 275 kronor idag, om något av spelen sitter är jag hemma.
Lycka till med spelbesluten!