Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"Statistikbloggen V86"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

1 082,40
DD-oddset förra onsdagen var rekordhögt. Men var det bra?
Om man utgår från spelet på V86, och applicerar spelavdraget på DD, så ”borde” oddset varit 5 162 gånger.
Generellt underspelas storskrällar på V86 medan de överspelas på vinnare och DD.

0,41 PROCENT
Overtimeosåfin
knep en sjundeplats på listan över tidernas största V86-skrällar. Spelprocenten var naturligtvis för låg. Vinnarspelarna hade lagt 1,44 procent av sina pengar på henne – mindre orimligt. Så liten chans som 0,41 procent har sällan någon häst. Generellt vinner tionderankade hästar en gång på 62, eller 1,62 procent. Och det fanns faktorer som talade för att chansen var större än den genomsnittliga: Hästen var formtoppad samt favorit att nå positionen i rygg på ledaren, varifrån sju procent av loppen vinns.

SUPERJACKPOT: 12 897 246 KRONOR

Om det under en Jackpot-omgång inte blir någon utdelning i högsta poolen flyttas pengarna vidare till en Super Jackpot.
Så definieras begreppet på atg.se och det är alltså en sådan vi har framför oss ikväll! Nästan 13 miljoner skjuts till från de senaste veckornas V86-spelare.

POSITIVT VÄNTEVÄRDE
Brytpunkten går vid 36 849 274 kronor. Ifall omsättningen stannar under, kommer spelarna att få mer än hundra procent av sina insatser tillbaks i form av vinster. Förutsatt att det blir utdelning i alla vinstgrupper förstås – så har bara skett fem gånger av tio i år.
Förra gången det var superjackpot omsattes 34,2 miljoner och spelarna fick 102,5 procent av sina insatser tillbaks.

DET ÄR SKRÄLLARNA SOM STYR UTDELNINGEN
Den rubriken har ni sett i bloggen förr. Hur mycket styr de egentligen? Så här ser medianutdelningarna ut, sorterat efter hur många skrällvinnare raden innehållit. Underlaget är alla V86:or från och med 2015 fram till och med den senaste omgången.
0 skrällar           5 901 kronor
1 skräll               20 651 kronor
2 skrällar           111 476 kronor
3 skrällar           1 958 828 kronor
Fyra gånger har det hänt att fyra skrällar segrat i en och samma omgång. Dessa gånger har inte någon kunnat sätta åttan!
Med skräll avses vinnare rankad 5 eller lägre av V86-spelarna.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V86.

 


V86-1: Två tillägg, lång distans. Struken: 7

Ska man tänka då man spelar V86?
Ofta lönar det sig att låta bli: Spika bara omgångens största favorit och bläddra vidare. Visserligen föll den senast, men det är inte ofta den torskar två gånger i rad. Under den senaste fyramånadersperioden har ”dagens största” segrat i 75 procent av omgångarna.

Jag trodde inte särskilt på 5 Bryssel då han inför senast gick ut som storfavorit på V75 – och föll från ledningen. Faktum är att han brukar bli favorit. Efter debuten har han vunnit sju lopp, varje gång spelad inom 1,10-2,40. Han har också tolv (!) gånger förlorat som spelad inom 1,80-4,30.
Jag kan inte låta bli att tycka att även denna gång spelas hårdare än chansen motiverar. Samtidigt går det inte att blunda för att uppgiften är enklare än senast och formen sannolikt bättre.

Peter Ingves är en pålitlig V86-kusk. 56 procent av favoritskapen har infriats, medan den genomsnittliga spelprocenten bara varit 41.

 


V86-2: Autostart, medeldistans, ston i mellanklass

Från ett stort favoritskap till det allra svagaste. Spelar det någon roll vilka favoriter man spikar – det kanske är smartare att spika de två svagaste favoriterna; utdelningen blir ju högre om de vinner än om de starkaste gör det?
Nja. Idag är det på en dag när ett år sedan omgångens två svagaste favoriter vann samtidigt. Det inträffar ”aldrig”. Utdelningen den gången stannade vid 1 921 kronor. Det är skrällarna som styr utdelningen, och skräller gör det oftast i lopp med de svagaste favoritskapen. Om dessa infrias ökar risken för låg utdelning.
Jämfört med V75, så vinner storfavoriterna oftare på V86, medan de svagaste favoriterna segrar mer sällan.

När detta skrivs är 9 Unaffectedlaugh (24 procent) favorit, men jag tror 4 Rose Garden (20 procent) blir det till slut. Jag köper ”alla andras” resonemang: Rose gör första starten för Goop, har en etta högst upp i raden (alltså sannolikt formtoppad, det låter så från stallet också) och tar ledningen. På sidan 101 kan man utläsa att 38 procent av de här loppen vinns av spetshästen, och 40 procent av favoriten. Här är de förmodligen en och samma. De favoriter som faktiskt infriar gör det till 59 procent från ledningen.

 


V86-3: Autostart, medeldistans, lärlingslopp. Struken: 4

Oerhört låg klass och bara 30’ i förstapris – bottenrekord för ”pokalåret”. 3 Kaiser Håleryd (31 procent) blir favorit för att han tar ledningen i ett lopp som ”ingen kan vinna”. Det resonemanget kan man förstå. Men hästen har 0/3 från spets och det här loppet är det överlägset öppnaste på Åby idag. Jag massgarderar och varnar speciellt för 7 Punk Pale (14 procent), som kan vara bästa hästen och nu gynnas av nedstrykning.
I tidigare lärlingslopp över 2140a på Åby har vinnarna rankats 1, 3, 3.

Detta är första gången som Peter Zadel favoritspelas inom V86.

 


V86-4: Autostart, medeldistans, ston i låg klass

För tredje gången i rad: I ett vidöppet lopp blir en häst favorit för att den förväntas ta ledningen. Denna gång är det 3 Etoile Mearas (47 procent). Till skillnad från föregående favorit har hon fin statistik från ledningen: 3/3. 0/5 från andra positioner så det är nog ganska avgörande att hon når dit…
Statistiken på sidan 101 jämför dessa stolopp med sådana som V86-2, där klassen är något högre. Här är favoritchansen lägre, bara 29 procent, och skrällrisken högre. Så hög, att detta är omgångens skrällopp nummer två. Jag helgarderar!

Ulf Ohlsson kör i flytet. I lördags satt han upp bakom tre favoriter och infriade med samtliga. På V86 har han i år satt dit fyra av fem!

 


V86-5: Spårtrappa, medeldistans, låg klass

12 Arsenal (43 procent) är den häst i omgången som är mest överlägsen sitt motstånd. Jag tycker han borde vara ”dagens största”. Spår 12 är såklart inte bra, men inte alls lika illa då det är spårtrappa. Han hamnade där just därför att han är bäst – och hade sedan superturen att det inte anmäldes fler hästar. Han slipper 13-15. Jag spikar.

Johan Untersteiner har infriat med 40 procent av sina V86-favoriter. Genomsnittlig spelprocent har också varit 40.

 


V86-6: Ett tillägg, kort distans. Struken: 3

Under eftermiddagen publicerade jag en sammanfattning över de här loppen på Twitter (@StatistikJens). Sådana här lopp har bara i sju procent av fallen slutat med favoritseger. Andrahandare vinner oftare och spetshästen håller till mål i 41 procent av loppen. Fördjupning finner man på sidorna 134-135.

Det här är omgångens skrällopp nummer ett och det mest svåranalyserade. I normalfallet spetsar någon på start och håller undan, trots den stora skillnaden i klass.
Men 1640 och två volter maximerar omstartsrisken, och omstarter gynnar de på tillägg. Speciellt de som även har bakspår. 14 Level Change (2,6 procent) kommer från formstall och ska bevakas. I snitt blir det omstart i 41 procent av de voltstartade loppen, här är risken nog över snittet. Men jag tippar faktiskt en annan tilläggshäst: 6 Illinois Sund är värd en seger nu efter en hel del oflyt och toppspurter. 3,8 procent! Hästen har tidigare visat sig omstartsgynnad.

Björn Goop är just nu årets V86-pyroman: Fyra favorituppsittningar utan seger.

 


V86-7: Spårtrappa, medeldistans, ston i mellanklass

Fem sådana här spårtrappor för ston har avgjorts på Åby. Resultat: Fyra favoritsegrar och en andrahandare.

Här hittar jag omgångens bästa speldrag. 5 Iris Palema är bästa hästen och hon fick bästa spåret. Når hon spets eller rygg ledaren är det ”klart”. Det finns risk för dödens och då blir jag orolig, men inte uppgiven. 6,9 procent! Det här blir kvällens raket när de bäst pålästa spelarna kliver in.

Veijo Heiskanen har inte varit spelarnas bästa vän de senaste åren. Senast ett favoritskap infriades var i november 2016. Då kom också den senaste V86-segern över huvud taget.

 


V86-8: Autostart, lång distans, hög mellanklass. Struken: 4

Omgången avslutas som den inleds: Med en storfavorit. Är det värt att spika två storfavoriter i samma omgång?
De senaste fyra månaderna har dagens två största vunnit samtidigt i 56 procent av omgångarna. Och det är skrällarna som styr utdelningen. Siffrorna i ingressen kan sammanfattas i följande tumregler:
En skräll – femsiffrigt
Två skrällar – sexsiffrigt
Tre skrällar – sjusiffrigt
Om man hamnar över eller under medianen beror på nivån av skräll(ar).
Idag är det superjackpot, vilket i praktiken innebär att utdelningen blir 2,4 gånger vad den ”skulle” blivit. Det ökar naturligtvis sannolikheten för en utdelning över medianen idag!

Jag vet att man bör lita på storfavoriter inom V86, men blir ändå orolig inför 8 Rigel Face (53 procent). Bara en galopp på fem starter i den nya regin, men 11/18 i den tidigare. Helt säker på att han stabiliserat sig är jag inte. Läget längst ute på vingen är särskilt negativt för en osäker häst.
Hästen kan nog vara bra direkt efter vila, men säkert är det ju inte. Och hästen är konstant överspelad. Särskilt näst senast visade han begränsning då han gav sig från spets mot Tellmeastory, som startat på den missgynnade mellanvolten 20 meter bakom.
Det här loppet är ojämnt; bara fyra av motståndarna kan vinna. Jag streckar alla fem och håller tummarna för att superspeedige 1 Topgear (1,1 procent) får luckan. Det kommer vara stor skillnad i eventuell utdelning mellan honom och favoriten… spännande!

 


Mitt spel

Bara fem rätt senast, men som alltid är det små marginaler. I alla tre felande lopp hade jag den knappt slagne tvåan markerad.
Sedan var systemet feldisponerat också. Hästar som jag förstarankat vann i två lopp (V86-2, V86-6) vilka var i princip helgarderade. Med spikar där och garderingarna i andra lopp hade det förstås blivit bättre resultat – men det är långsökt.
Hoppas jag är bättre ute med skrälloppen nu istället, när det är ännu viktigare!

Lilla systemet:
5 Bryssel
4 Rose Garden
1, 2, 3, 5, 7, 9, 10, 12
Alla
12 Arsenal
6 Illinois Sund
5 Iris Palema
1, 3, 5, 8, 9
120 kronor

Tillsammans-systemet:
5 Bryssel
2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11
1, 2, 3, 5, 7, 9, 10, 12
Alla
12 Arsenal
1, 2, 4, 6, 8, 12, 14
5 Iris Palema
1, 3, 5, 8, 9
6 720 kronor

Tillsammans spelar jag idag lite större. 40 kronor extra per andel gör i slutändan närmare 4 000 rader. Andelarna kostar 200 kronor. Men så är ju spelläget sådant att det platsar på en tio-i-topp-lista! Tycker man andelarna är små, går det ju att skaffa flera.
Ovanstående system är ändå något för stort. Med lite tur löser det sig med automagik via några strykningar, annars får jag väl handplocka bort några som INTE vinner. En inte helt olöslig utmaning. Hur systemet bygger sig går i vanlig ordning att följa på sajten.
Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.