StatistikbloggenV75

Publicerad 23 januari 2015 av Jens Sjödén V75, Bergsåker, statistik

Bergsåker har ett gammalt rykte som skrällbana. Med betoning på gammalt, det härstammar från långt innan V75:s födelse. Och det var sant en bit in i V75-åldern också: De första fem åren (93-98) var medianutdelningen på banan ruggiga 517 454 kr och det blev femrättsjackpot i bara 6 procent av omgångarna.

Det kan jämföras med hur det ser ut nuförtiden. Sedan 2008 har det blivit femrättsjackpot i 42 procent av omgångarna och medianutdelningen är riktigt svaga 17 948 kr. Loppen norr om Solvalla har överlag blivit mer ojämna på senare tid och då blir det mer lättlöst för spelarna.

Favoriterna vinner 39 procent av loppen och spetshästarna 40 procent. Det är aningen fler favoriter och färre spetsvinnare än på andra banor.V75-1: Silver, autostart, medeldistans
När startlistorna släpptes framstod 6 Caramella B.F. direkt som omgångens bästa spik. Hon är ju den i omgången som är mest överlägsen sina motståndare. Men… sannolikt måste hon gå med skor den här gången, och de senaste resultaten hon uppnått på den balansen är 7-0-5-0-0. Och då har det alla gånger utom en varit i skräplopp med 20’ i förstapris.

Tränaren säger att hon blir några sekunder sämre med skor, och det duger ju inte i V75. Sedan är hon också trög ut och hamnar bland de sista. Startspåret visar negativ statistik, särskilt avseende favoritinfriande.

Loppet är så dåligt, att vem som än når ledningen bör vinna. Trots att bara en av åtta lyckas hålla upp spets från innerspåret, är 1 Wannabe Kemp en spetsfavorit. Spikbar på det - men balansen är en hake även här. Han har gått barfota 18 gånger i rad. Från stallet säger man att formen ”verkligen är på topp!” och att skobalans inte påverkar honom. Stämmer detta är det förstås en bra spik! Jag överger första tanken Caramella om det blir skotvång.
V75-2: Kallblod, två tillägg, medeldistans
5 Tangen Didrik är en nybliven femåring. Det kan jämföras med när en nybliven treåring går ut i varmblodslopp och möter äldre. Det händer sällan och de vinner nästan aldrig.

Men Didrik blir favorit. Så brukar det se ut i varmblodsloppen också; unghästloppsmeriter överskattas, de yngre spelas hårt i sina första försök i ordinarie klasser – men de segrar bara sällan.

Didrik sprang in nästan alla sina pengar som treåring. Han stagnerade under fyraåringssäsongen, där det blev två segrar och 83’ insprunget, men han var bra i årsdebuten då hann vann V86 och från stallet är man övertygad om att han duger, det får man förstås väga in. Men det här är ingen favorit jag spikar i alla fall.

Jag tycker 8 Raske Rutger är den naturlige favoriten efter det han visade senast. Det här är en enklare uppgift.  4 Mitt Hjärtas Lilja var skrälltvåa i samma lopp och har också en enklare uppgift, intressant till två procent.

Statistiken visar att det är jämna chanser mellan de tre volterna, med ett litet minus för de som startar längst bak. Resultatprofilen är intressant under rådande förutsättningar; när favoritskapet är av det svagare slaget är det jämna chanser mellan hästarna rankade 1-8. Det är alltså ett bra lopp att skrällspela i. Sjunde-åttonderankade ger förstås mycket bättre odds än favoriter och andrahandare, men det skiljer inte så jättemycket i vinstchans.

Mest underspelade blir de på startvolten. När hästen med omgångens vackraste namn lottats till innerspår och det står spets i programmet är han intressant till två procent.V75-3: Guld, autostart, medeldistans
2 She Loves You F.I. blir stor favorit efter att ha tagit två enkla segrar i skräplopp. Den sista tiden har de dykt upp flera hästar som blivit hårt betrodda på V75 efter glänsarsegrar i billiga sällskap och de andra har inte räckt alls.

5 Canaka B.F. är också ett åttaårigt sto. De har stött på varandra många gånger förr och det är ingen slump att Canaka har några fler miljoner på kontot. Hon är bättre helt enkelt. Från fint spår hade hon varit ett spikbud om man varit säker på formen. Senast var det tufft sällskap, men innan det hade hon nog tagit tre raka om hon haft full form (slutade tvåa, fyra, fyra). Hon får tipset på att hon helt enkelt är bäst. Att Reijo Liljendahl tog en dubbel på V86 i onsdags tyder på att stallformen finns där nu!

4 Going For Gold Zaz spetsar om han travar och räknas jättetidigt på det. Egentligen ska man alltid tippa spetshästen före ”bästa hästen”. Fjärdespåret har överlägsen statistik i de här loppen, och det hör förstås ihop med att många spetsat därifrån.

Spår 2, Guld och 2140a är ingen lyckas kombination. Några riktigt starka favoriter har lyckats vinna under de förutsättningarna, men för att hitta en ickefavorit som vunnit från andraspåret får man gå tillbaka sju år. Och även för favoriter är det tydligt chanshämmande! Det har körts mer än 400 sådana här guldlopp, så siffrorna kan knappast skyllas på slumpen. Det är i lopp med så här få deltagare som någon ibland kan vinna från spår 2. I tolvhästarsloppen, som man började med 2007, har ännu ingen lyckats vinna från andraspåret! Men det har förstås bara körts 43 sådana.

Det här är intressant för att spelarna behandlar något som egentligen är en tydlig nackdel (indextal 0.55), som att det vore en tydlig fördel. Därmed är den som lottats till tvåan i princip alltid överspelad. Att favoriten här inte har en chans i närheten av sin spelprocent kan man utgå ifrån. Dessutom är favoriter i hennes procentintervall överlag överspelade, oaktat andra faktorer.

Jag rankar favoriten trea och streckar alla tre som kan vinna.

V75-4: Klass II, autostart, lång distans
Ifjol blev det vanligt med 2640a i klassen, men det har faktiskt bara avgjorts 24 sådana här lopp sedan V75 startade. Alla vinnare utom en har rankats 1-5.

6 Digital Collection har precis fyllt fyra. Här är han ensam fyraåring mot äldre. Han har bara lyckats vinna två lopp i karriären: Ett lopp på Hagmyren för hästar med max 12 000, och det näst senast då han spetsvann ett lopp för treåriga med max 90’.

På dessa meriter blir han omgångens största favorit på V75. Jag vet att man oftast får stå med dumstrut på om man går emot en sådan, för de vinner oftare än de förlorar, men den här kan jag bara inte köpa.

Många storfavoriter vinner just bara för att de är storfavoriter och får mycket gratis i loppen (= släpps till ledningen). Det är det tråkigaste som finns och det kan förstås bli så här.

Över lång distans är det extra betydelsefullt att trava på innerspår, och det märks i spårstatistiken där 1 och 9 utmärker sig. Så är det inte alls över kortare distanser, där dessa spår visar neutrala eller negativa siffror.

Att 5 Missil Brodde, som kommer från formstall och högst sannolikt får en löpning på innerspår, är spelad till noll procent sticker i ögonen lite. Det kanske kan bli ett högt platsodds åtminstone.
V75-5: Stolopp, tillägg, medeldistans
Det är oklart vem det blir, men här finns i alla fall omgångens svagaste favoritskap. Favoriter spelade runt 20 procent vinner faktiskt oftare än sin spelprocent och är alltså goda spelobjekt. Annars överspelas favoriter regelmässigt, det gäller samtliga med 30 procent och över. De största överspelas mest.

Favoriter infriar lika ofta från start- som från tilläggsvolten. Man ser heller inga skillnader i ickefavoriternas chanser avseende om de står på tillägg eller inte.

Resultatprofilen under rådande omständigheter är lite udda. Majoriteten av vinnarna finns rankade 4-9, men de drar inte åt sig majoriteten av spelet. Det är ganska jämna chanser dessa sinsemellan.V75-6: Brons, autostart, kort distans. Struken: 8
Det här är egentligen ett riktigt ”spårlopp”: Toppspåren 2, 4, 5 vinner hälften av loppen vid den här propositionen medan övriga nio då får dela på den andra hälften.

Den här gången ser det ut att vara den andra hälften. Loppet är så ojämnt, förmodligen visar det sig som så många gånger förr att de tillresta stockholmshästarna är klassen bättre. Då vinner de trots så taskiga lägen som 7 och 9. Spår 9 är faktiskt allra sämst, sämre än till och med 8 och 12 när förutsättningarna är 1640a. Bra att känna till, eftersom många verkar tro att 9 är ”ett fint smygläge”. I själva verket finns inget läge det löser sig mer sällan från.

En titt i den bergsåkerspecifika statistiken bekräftar att loppen brukar vara mer ojämna. Man ser inte alls samma dominans för toppspåren som på andra banor där loppen är jämnare.

Därför tippar jag som alla andra bästa hästen 9 Diego M Boko och 7 Finish Future. Den senare har bästa chansen om han travar felfritt och når ledningen, men det är ju långt ifrån säkert.

Om det ändå blir en spårseger så är det säkert 4 Greenstar som tar den. Sist fick han stryk av Diego M Boko och Montdore, men slog med stor marginal onsdagens V86-vinnare Pedro Bi. Det här är ett mycket enklare lopp och det behövs inte mycket för att båda favoriterna kommer bort från sina vingellägen. Och då vinner ju Greenstar! Klart intressant till tre procent.

Här låser jag på de tre nämnda – och fältets rikaste, 3 Pave the Way, som har toppform och spetschans.V75-7: Klass I, autostart, medeldistans
3 Cash’em vann ett enda lopp under fjolåret: Ett P21-lopp med 10’ i förstapris. Sedan dess har han vunnit ytterligare ett lopp: På Östersund till oddset 1.34. Det är hästens enda meriter de senaste åren, och på det blir han storfavorit på V75.

Loppet mellan dessa starter är det mest intressanta, då fick man se exakt hur bra han är. Han var nära, men lyckades (tack och lov) inte plocka ned min V86-spik Oops Trot. Den hästen har tjänat 477’ och är för bra för att få vara med här. Det är ett ganska dåligt Klass I-lopp så man kan köpa att Cash’em blir favorit. Man ska dock veta att tredjespåret är ett tydligt aber, man hamnar ofta illa till därifrån. Det är avsevärt sämre än omkringliggande 2 och 4.

Bergh själv tror att hans andra häst, 1 Jethro Tull, har en lika god chans som favoriten. Men det viktigaste är att han, trots läget, kan ta ledningen. I så fall har han bästa chansen i loppet.

Skrällrisken är låg under rådande förutsättningar, spelarnas rank 1-4 ska räcka.


Avslutningsvis känner jag mig ganska ensam om att dissa Berghs alla fyra storfavoriter. Egentligen finns väl inga bra favoriter i omgången, men ett par vinner säkert ändå. De är ju inte chanslösa, bara överstreckade. Utgångstipset är att två favoriter är först i mål, det kan bli tre också. Men fler skulle förvåna. Man kan annars notera, att Robert Bergh är en av få (tre) kuskar som faktiskt vinner lite oftare än spelarna förväntar sig av honom. Annars är det ju vanligt att toppkuskar överspelas. Lycka till med spelbesluten!