StatistikbloggenV75

Publicerad 19 augusti 2015 av Jens Sjödén Statistikbloggen, Solvalla, V75

Det blev en nolla.
Jag brukar säga att sådana omgångar kommer slumpmässigt och är svåra att förutse, men så var det kanske inte riktigt den här gången. Favoritchanserna var på förhand ovanligt svaga, den enda som kunde vara spikbar var On Track Piraten i sista. På förhand en 50/50-chans ungefär, och då han svek var det inte konstigt att det blev en nolla.
Jag avser alltså omgångar med noll stycken favoritsegrar. Lördagens var årets andra (den förra kom också på Åby, tacka open stretch!) och förmodligen den sista. Det brukar bli två nollor per år i snitt. Ifjol blev det två nollor på 69 omgångar, 2013 var det bara en nolla och 2012 blev det två. Den långsiktiga trenden går mot högre andel favoritsegrar och därmed färre ”nollor”.

Nollfavoritrader underbetalas konsekvent. En miljon är lågt i förhållande till svårighetsgraden. Det finns runt tio miljoner 0A-rader en vanlig omgång. Att välja rätt bland dessa är inte lätt. Som jämförelse, finns ”bara” runt 350 000 rader med tre vinnande favoriter. Det är 30 gånger lättare att hitta rätt bland dessa – samtidigt som de går in mycket oftare. Runt var tredje gång, istället för två gånger om året. Ändå är det inte helt ovanligt att 3A-raderna ger bättre betalt. Rekordet för 3A ligger på 23 miljoner.
Det kostar ungefär 350 miljoner per år att täcka alla 0A-rader. 2013 hade man vunnit tillbaka 0,7 miljoner och ifjol blev det 0,5. I år är man redan uppe i 5,2. Totalt 6,4 miljoner tillbaks på runt en miljard satsat gör inte ens en promille. Återbetalningsgraderna på rader innehållande 2-3 favoritsegrar ligger på helt andra nivåer! Dessutom slår de in sex gånger av tio och inte bara två gånger om året. Mer tankar kring systemuppbyggnad finns på sidorna 52-67.

Jag trodde på förhand på en omgång med få favoriter såväl som få skrällar, men med många B-vinnare (rank 2-4). Det blev nästan rätt; alla vinnare rankades 2-5, men utan spikar är det ändå väldigt svårt att sätta sjuan.

Att alla travintresserade tycker samma sak hör inte till vanligheterna, men det nya V75-schemat förenar. Jag tycker som ”alla andra”, att det inte finns någonting som är positivt med det.
Konstigast/dummast är väl att ha trioloppet som V75-1. 279’ omsattes där i lördags, att jämföra med snittet på 490’ de fyra föregående lördagarna eller 583’ motsvarande tävlingsdag ifjol. En halvering, ytterst förutsägbart. Varför inte flytta triospelet till loppet i den urtrista pausen mellan V75-5 och V75-6 istället? Så erbjuds spelarna någonting att göra i alla fall. I TV finns gott om tid att haussa upp det hela. Eller inför rentav Quinte och gör pausloppet speciellt!

V75-1: Jippolopp, autostart, medeldistans

Stig H borde vara bästa kusken här. Han var bäst av alla när han slutade, och har sedan dess kört häst varenda dag, om än inte i totalisatorlopp. En skarp kontrast mot övriga, vars inbördes ringrost är svårbedömd.
Det är väl på kusken som 9 Lover Face blir favorit. Hästen har inte gjort ett bra lopp sen april. Senast var han trött i spets 200 kvar, i ett lopp på hemmaplan där han var spelad till 1,50. Spåret är ett tydligt minus. Den här vill jag inte spela på.
Jag är säker på att 10 Sir Ratzeputz är bästa hästen för dagen. Grym två gånger i rad! Lättare motstånd nu, och gynnad av hemmaplan. 13: 4-2-1 är profilen på Solvalla, medan resultaten på övriga banor lyder 11: 1-2-3. Om bara kusken får till styrningen så… spikidé.
Sedan sticker 5 Bandit Broline ut. Bästa läget, kommer från seger på V75 i tuffare lopp än detta och är sannolikt redo en ännu starkare prestation denna gång. Samma här; hur vass är kusken för dagen?
Om loppet avgörs av en kuskmiss bör man inte tappa hakan. Men ”normalt” ser tvillingen 5-10 intressant ut.


V75-2: Stolopp, tillägg, medeldistans

Nog första gången jag ser att det inte blir fullt anmält till en final. 200’ i förstapris hjälper inte när det råder hästbrist. Eller var närvaron av 4 Some Summit så känd, att hon skrämde bort motståndarna?
Spelarens önskedröm här, är en sen strykning av favoriten. I det läget har 9 Nikita Broline ungefär samma spikchans, men knappt något spel på sig. Hon är ju en bit ner i turordningen. Men vi har naturligtvis markerat henne!
Frågan är, om hon är spelvärd ändå. Hur stor är chansen/risken att favoriten galopperar eller underpresterar, samtidigt som Nikita inte gör det? Favoriten har aldrig galopperat i karriären (17 starter), men har ett spår som späder på galopprisken (tabell sidan 167). Toppad var hon definitivt till det förra loppet. Om man bedömer att förlustrisken är avsevärt större än de åtta procent som 9 Nikita Broline är spelad till i skrivande stund, kan det vara värt att dubbla.

V75-3: Stoeliten, autostart, medeldistans. Struken: 9

Det var tolv år sedan det var så här få startande i stoeliten. Man kan följa de tidigare resultaten på sidan 226. Nio likadana lopp har avgjorts, dessa har slutat i fem favoritsegrar, två andrahandare och två tredjehandare.
Man kan bläddra igenom hela kapitlet för Stoeliten (sidorna 221-230) och finna samma mönster: Favoriterna segrar ofta och skrällar oerhört sällan, oavsett antal startande och distans. 94 procent av vinnarna rankas 1-5.
Hästarna är bra, men spelmässigt är det här ett ointressant lopp. Någon av de högst rankade vinner och spelprocenten speglar chanserna ganska väl. Spelarna gör inte stora misstag i sådana här lopp.


V75-4: Treåringslopp, autostart, medeldistans

Ett typiskt Solvalla-lopp som det finns tillförlitlig statistik kring från V86-spelet. 166 likadana lopp har avgjorts, med fulla fält som detta, och statistiken ur den kommande Solvallabibeln V86 berättar bland annat att…
…favoriterna vinner 5/10 från gynnsamma spåren 2-5, annars 3/10.
…spåren 3-5 är mest vinstrika, och samtliga är lönsamma objekt på vinnarspelet.
…skrällrisken är låg.
…spetshästen håller till mål i 44 procent av loppen.
Det är här det måste hända något. Trots låg skrällrisk, är det ändå det lopp i omgången som har en påtaglig möjlighet att generera en lågrankad vinnare. Under rådande omständigheter har 26 procent av vinnarna rankats fyra eller lägre. I princip hela den chansen faller på hästar rankade 4-7.
Spårstatistiken är speciell också; vinnarna brukar starta en bit ut i banan. 5-6 dominerar. Båda dessa hästar ligger rankade i det spelmässigt attraktiva 4-7-intervallet. 5 Platon Face är obesegrad felfri och får första strecket. 6 Fortune Boko är svårbedömd i ny regi, men verkar mer travsäker. Och stallformen är god nu, det är dags att ta första V75-segern sen januari (också då i en extrainsatt omgång på Solvalla). Andra strecket.

Favoriten då? Under onsdagförmiddagen lastade någon in sådär 18 000 kronor på 1 Nappa Scar, vid tidpunkten omgångens tyngsta spel. Trots spåret är hästen spetsfavorit, och segerchansen för spetshästar överstiger med råge favoritens spelprocent.
Favoritinfriandeindex för innerspåret ligger på 0,8 för årgångslopp. Kuskens spelvärdesindex ligger på 0,7 – man får alltså i schablonfallet multiplicera spelprocenten med 0,7 för att få fram den riktiga segerchansen (intressant tabell på sidan 322!).
Favoriten har ändå normalt bättre chans än båda ”mina” tillsammans. Men man kan ju inte spela favoriterna i vartenda lopp och här syns ändå en möjlighet!
 

V75-5: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

Näst senast som 7 Nuncio startade en onsdag fick han ett av årets starkaste favoritskap alla kategorier, 87 procent på V86. Det var innan Elitloppet, innan man visste säkert vilken världsstjärna han var, och motståndet var halvtufft. Det var guldproposition och kanske var det tur för Nuncio att Åby Stora-aktuelle tvåan Västerbo Highflyer hade galopp på vägen.
Senast var det dags för V86 igen, men en otroligt mycket enklare uppgift som inte kan jämföras med den tidigare eller med Elitloppet. Det var bara jämnåriga mot i ett vanligt vardagslopp och bara fem motståndare vågade sluta upp. ”Nuncio gör V86 till V75” skrev pressen dagen innan loppet.

På onsdagkvällen hände sedan något av det märkligaste. En konkurrent värmde fint och hissades av experterna på ATG Live och i TV. Till slut hade den hypats så till den milda grad, att Nuncio inte ens var favorit längre. Normalt ger en favorit av hans kaliber inte över 1,10 i odds – nu fick man 1,82. Det är åtta gånger så hög återbäring som motiverat; 82 procent ränta istället för tio.
Vid ett sådant här tillfälle önskar jag att jag jobbade på ATG. Var det ett par, tre storspelare som klev in och ändrade oddsen, eller var det masshysteri med många småspelare som plötsligt trodde på andrahandaren? Det förra verkar ju mer rimligt. Intressant är det hur som helst och det är ett fint exempel på hur mycket psykologi det ligger i travspel. Varenda travintresserad vet att Nuncio är en världsstjärna som tävlade i fel klass, ändå spelade många emot. Vilka mekanismer utlöste detta?

En duktig travspelare ska inte bara kunna massa om hästar och statistik, man ska ha ett starkt psyke också, kunna stå emot masshysteri och helst också kunna analysera andra spelares sätt att tänka. Mer information från ATG kring lagda spel skulle underlätta det senare.
Årets två största V75-favoriter heter Digital Ink och Nimbus CD. Dessa spelades till 80 procent, en notering som nu kommer att slås av Nuncio. Med all rätt: Han har en bättre chans än dessa hade i sina lopp. Å andra sidan är chansen inte lika god som senast, här är motstånd och förutsättningar lite tuffare.
På sidan 89 finns en topplista över tidernas största favoritskap. Där ser man alla, som nått över 80 spelprocent på V75. 18 sådana storfavoriter har funnits, varav tolv infriat: 67 procent. Det kan vara värt att påminna sig själv om, att segerchanser särskilt mycket högre än så inte förekommer inom travet. Slumpfaktorn är större än många vill tro. Sådant som olyckor, galopper, sjukdomar, kusktabbar och annat gör att inte ens de allra bästa vinstchanserna hamnar nära hundra procent.
 

V75-6: Femåringslopp, autostart, medeldistans

”Man kan fortsätta spika honom så länge han får spetsläge. Han har vunnit 71 procent av de lopp han gått i ledningen, att jämföra med sex procent av övriga.”
Så skrev jag efter att 1 Nimbus CD för tredje gången i rad anfört runtom i Silverdivisionen.
85 procent av alla hästar blir överflyglade när de lottas till innerspår, men Nimbus CD har visat att han tillhör eliten i årgången i grenen startsnabbhet och är spetsfavorit här.
Ändå: Det här är det tuffaste lopp han varit ute, sju av motståndarna hör hemma i gulddivisionen. Åtminstone 2 Papagayo E, 5 Rod Stewart och 11 Creatine känns som numret för stora. Den förstnämnde var jag säker på skulle bli favorit när startlistorna släpptes. Då var det kittlande att se 1 Nimbus CD ha lottats till spetsläge: ”Spännande att se hur en formtoppad silverdivisionare i spets står emot guldhästarna, rolig outsider!”. Som klar favorit är spelvärdet dött.
Så sent som i onsdags vann en tvåprocentare från spets och Nimbus kan förstås göra detsamma, men tvärtemot vad jag skrev efter senast, så spikar jag inte den här gången.
Kuriosa: Favoriten fick ta emot omgångens första fyrsiffriga vinnarspel; 1500 kr i måndags.


V75-7: Stolopp hög klass, autostart, lång distans

Trots att det gått 15 år sedan en liknande proposition fanns på V75 (tidigare resultat listas på sidan 197), så blev det inte fullt anmält. Lång distans är inte så populärt bland tränare/ägare, och speciellt inte för ston av någon anledning.
Daniel Redén har toppform på stallet och loppets två bästa hästar. Och man vann spårlotten, fick de två bästa lägena! Inte konstigt att 4 Windy Ways och 5 Bostonz Credit blir mycket mer spelade än resten. Det sitter i spets och rygg ledaren, extra viktiga positioner över lång distans, och slutar etta - tvåa.
Favorittvilling kan vara ett bra spel här. Så här sent på tävlingsdagen brukar spelarna inte gilla att spela på låga odds, kanske kan man därför få uppåt tre gånger på en ”klar”.

På sidan 230 finns jackpotstatistik. Där ser man bland annat, att det blev femrättsjackpot 18 gånger ifjol och att rekordet för ett enskilt år är 19 gånger. I år har det redan inträffat 20 gånger. Och då är det 28 omgångar kvar.
Jag bedömer att risken för en ny femrättsjackpot idag överstiger 50/50. Det ska bli roligt att se Nuncio igen, att se Jubileumspokalen, Stoeliten och legendloppet. Men ur spelhänseende lider omgången av samma problem som orsakade vinterns jackpothysteri: Ojämna och icke-fyllda lopp.
Prispengarna är höga, men tydligen skrivs det ut för många lopp på Solvalla. Hästmaterialet räcker inte till för att fylla alla, och samma bekymmer återfanns i vintras lite överallt. Det här behöver man ändra på till nästa år, så att inte V75 befästs som ett lågvinstspel. Det skrämmer bort både små och stora spelare.
Själv följer jag sporten idag, men står över V75. Det är vanskligt att ge råd om ”sidospel” innan man vet oddsen, men så här fem timmar på förhand ser följande intressant ut:

V75-1: Tvilling 5-10
V75-2: Tvilling 4-9
V75-6: Plats 5 Rod Stewart
V75-7: Tvilling 4-5

I vanlig ordning önskar jag lycka till med spelbesluten!