StatistikbloggenV75

Publicerad 20 februari 2015 av Jens Sjödén V75, Gävle, Jackpot, statistik

Det finns en gentlemannaregel, åtminstone hos eliten, som säger att man ska släppa ledningen om ett hårdare spelat ekipage finns på utsidan. Därför är det oerhört sällsynt att man får se en 11:e-rankad häst, spelad till två procent, gå i ledningen. Men Thomas Dalborg körde i spets med Siri Siri i lördags, och då gick det som det gick: Överlägsen seger. Om fler körde på samma sätt skulle liknande ”skrällar” bli vardagsmat.
Omgångens största favorit, Dream Takes Time, vann också från ledningen. Någon som tror att han vunnit från någon annan position...? Det var spetsgarantin som gjorde att han var favorit överhuvudtaget. Skräll eller favorit, alla som får gå i ledningen har toppchans att vara först i mål.
 


V75-1: Stoeliten, autostart, kort distans

Det har bara avgjorts 19 lopp med så här få startande i klassen. Av dessa har favoriten segrat i tio, medan övriga nio vinnare rankats 2-4. Det skräller sällan i Stoeliten över huvud taget, och med få startande är risken minimal.
Ifjol avgjordes bara tio lopp för Stoeliten, på 69 V75-omgångar! Då var det fler startande varje gång. Konstigt att loppet inte är fullt idag, när de skrivs ut så sällan.
Att 2 Miss Sue V blir jättefavorit kan verka märkligt i skenet av att hon inte segrat sedan augusti 2013. Hon har faktiskt bara vunnit två lopp 2013-15. Under den perioden finner man förluster där hon varit spelad till 2,20 – 2,40 - 2,50 – 2,80 - 3,10 – 3,20 – 3,50 – 4,40 – 4,90. Redéns hästar spelas alltid galet hårt, och om de står i så ”höga” odds har de ingen chans. Men här kommer det viktiga: De två gånger Miss Sue V varit ännu hårdare spelad än så, har hon också vunnit. Här kan man räkna med att hon blir 1-oddsare och att sviten är intakt efter loppet: Tre av tre som dunderfavorit.
Favoriten tar nämligen ledningen, och då måste hon vara jätte-dålig för att förlora. Och det är hon inte! Med dryga tre miljoner på kontot är hon tvärtom meritmässigt överlägsen.
Stallet har riktig form nu efter en lång svacka. Redén kör de flesta av sina hästar själv, och når då fina 15 i segerprocent. Men de styrningar han lejer bort är vinnare i 38 procent av loppen! Vissa tränare vill alltid sitta upp bakom de bästa chanserna själva, men Daniel och några till tänker tvärtom. 5 Bostonz Credit har bästa spåret, men tränaren har nog koll på de inbördes chanserna!


V75-2: Klass II, autostart, medeldistans

Det är inte ofta en häst klarar att hålla upp ledningen från innerspår bakom bil, man ser det en gång av åtta ungefär. 1 Il Sånna klarade bedriften senast, men kusken släppte. Il Sånna flög i mål som fyra med krafter kvar, och kusken bakom satt med en dumstrut på huvudet. Vore inte det en idé förresten? Alla kuskar som släpper ledningen får köra med en stor dumstrut istället för hjälm i nästkommande lopp. Då skulle man nog få se lite roligare trav!
Här är knäckfrågan givetvis om hästen än en gång lyckas hålla spets från innerspår. Det är lite svårt att bedöma hästarnas inbördes startsnabbhet i lägsta klassen. Utgångstipset är att det lyckas, och då är det ”hästen att slå” (tipsetta alltså). Men någon garanti lämnas inte; särskilt inte angående hur kusken tänker. Han är inte känd för att tok-köra för ledning i alla fall.
Vinner inte spetshästen så vinner bästa hästen. Vem det är, är också lite extra svårt att veta i lägsta klassen. De som aspirerar på titeln har inte mötts tidigare. 6, 8 eller 12? Alla är hårt spelade och alla har skräplägen, men normalt löser det sig för minst en av dem och då är det den som utmanar ledaren till slut!
 V75-3: Guld, autostart, stayerdistans. Struken: 8

Nu blir en del V75-spelare glada! Man har efterlyst fler långa lopp, eftersom det händer mer i dessa och de är roligare att titta på.
Själv tycker jag tvärtom. När det är tre kilometer som här, så radar hästarna upp sig på innerspåret och promenerar några varv. Någon attackerar lite halvhjärtat i sista kurvan, men hinner inte ifatt de tre främsta som lägger beslag på platsplaceringarna.
Det händer ofta mycket mer i kortloppen, fastän dessa avgörs på halva tiden. Vi får väl se hur det blir den här gången!
Vem som vinner beror på kuskarna. 2 Amaru Boko och 7 Digital Ink är två elitloppshästar. Ingen är så mycket bättre, att han kan gå utvändigt om den andre i tre hela varv och ändå vinna. Amaru lär spetsa enkelt – men också släppa till Digital Ink. Därför är den senare omgångens största favorit, och just därför har han också den bättre chansen.
Hur kunde 2 Amaru Boko förlora senast? Spelad till 68 procent på V64 och till 1,60 på vinnarspelet? Jo, 10 Francais du Gull släppte inte ledningen. Det är så man fäller en jättefavorit!
Ifjol vann 189 hästar V75 från ledningen. 17 vann från rygg ledaren. Det är siffror värda att hålla i minnet – särskilt om man är travkusk!
 V75-4: Silver, autostart, kort distans

På pappret fullt anmält – men egentligen inte. Sex hästar är bara utfyllnad (man hittar dem i botten av turordningen). Sexa i turordningen är 5 Rebellion, en bronshäst vars poäng dock inte på långa vägar räckte till för att starta i ordinarie klass (V75-7). Det säger en del om den spektakulärt låga och ojämna klassen på det här loppet.
Just Silver har blivit markant ojämnare på senare år. Under rådande förutsättningar, 1640a, brukade det vara ett riktigt ”spårlopp”. Att få ett bra läge var avgörande för segerchansen, precis som i Klass I och Brons. Men i lopp som detta, med sex hästar så mycket bättre än de andra sex, spelar spårlotten mindre roll. De bästa kliver enkelt runt sina rundningsmärken oavsett nummer på vojlocken.
Det finns annars tre toppspår i sådana här lopp, och det har slumpat sig så att det är tre hästar med chans som lottats till dem (2, 4, 5). Jättestor fördel dessa gentemot de andra tre!
10 Queasy är bästa hästen, idag i alla fall. Senast var han ute i en tuff silverfinal, och fick dödens. Ändå slog han med lätthet sådana som 6 Highspeed Call, guldvinnaren Art On Line och silvervinnaren Youana. Inga motståndare av de senares klass finns här.
5 Rebellion får ändå en knapp tipsetta på läge och spetschans. Spelvärdet är högt! Det är större risk att det strular på vägen för 10.
2 Västerbo Highflyer har läge, spetschans och toppform. Rätt distans också. En av tre som utmärker sig över de andra tre som kan vinna.
Tioåringar vinner ”aldrig” i silver. Spår 11 är allra sämst i sådana här lopp. Därför rankas 11 Costatantisoldi på nedre halvan av de som kan vinna.
Nurmos har gjort sju V75-starter senaste månaden, alla hemma på Solvalla där stallet går som bäst. Sammanlagt insprunget: 0 kr. Faktum är, att stallets främsta merit på svensk mark i år, är seger i ett V5-lopp med 40’ i förstapris precis i början av januari. Stallformen motiverar att även 4 Wannabe Kemp rankas på nedre halvan av de sex med chans.
14 favoriter har haft spår 6. En har lyckats vinna.
 

V75-5: Kallblod, två tillägg, medeldistans

Statistikprofilen över sådana här lopp är annorlunda och intressant. Hälften av vinnarna hittar man rankade 1-3, och den andra hälften 4-8. Det skiljer alltså inte mycket i inbördes chanser dessa emellan.
Det där var en sanning med en liten modifikation; jag försummade att fem procent av vinnarna är lägre rankade än åtta. Dessa storskrällar överspelas i förhållande till chans.
Det är inga större chansskillnader volterna emellan, men de bästa spelobjekten brukar stå på start. De segrar lite oftare, men framför allt till mycket högre odds än de mer kända namnen på tillägg.
13 Stamping och 14 Guli Järven är bäst, därav tilläggen. Den förre vann då de möttes på V75 näst sist. Senast fick GJ revansch, efter att ha fått ledningen av en stallkamrat. Så blir det nog inte den här gången, och då bör Stamping vara före i mål igen.
Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. Det gäller inte lika mycket i sådana här lopp som i andra, och det är inte förutsägbart vem som körs i ledningen heller. Tipset i den striden ändå till 1 Närby Kalabalik.
Bäst meriter på mellanvolten har 11 och 12. Men just idag är nog 5 Raske Rutger bäst. De andra gör årsdebut, och ingen av dem brukar prestera på topp direkt då.
Med bästa hästen från varje volt täcker man loppet väl på tre streck! Annars ”helgarderar” man på åtta och får några överspelade på köpet.

 

V75-6: Klass I, autostart, lång distans

Det spelar ingen roll, om 4 Ready For More är startsnabb eller inte. I kraft av det stora favoritskapet sitter han tidigt i spets oavsett. Han är den allra säkraste av omgångens tre jättefavoriter!
 


V75-7: Brons, autostart, medeldistans. Struken: 12

När favoriterna är så svaga som här, har de bättre chanser än sina spelprocent. Rank 1-2 segrar lika ofta och tillsammans i en knapp majoritet av loppen. De får dock inte 50 procent av spelet på sig.
Det är jämnt spelat, och man kan inte idag veta vilka som är de två mest betrodda imorgon. Detta är dock något som spelarna blivit mycket, mycket duktigare på, på senare år: Att välja ”rätt” vinnare i jämna lopp precis mot slutet. Det finns fem hästar som kan vinna, och räkna med att någon spelarna till slut rankat 1-2 mest sannolikt segrar!
På ett fredagskonstruerat system tar jag hängslen och livrem och streckar alla fem.


Jag brukade inte ofta spela V7 när det fanns, men den här gången saknar jag det. Femmorna kommer inte att ge nåt den här gången heller, och sexorna i bästa fall en tjuga eller två. I ATG:s ”Vass eller kass” blev alla favoriter kassa (!) och betaltjänsterna hittar storskrällar överallt. Så jag sticker väl ut hakan när jag tror på en favoritomgång!
Systemet är bra på så vis, att det knappast kommer så många fler omgångar i år, där chansen att sätta sjuan är så stor till så låg insats.
Systemet är dåligt, därför att det inte ens med alla jackpotmiljoners hjälp, och om det slår i kanterna maximalt, har potential att betala mer än fyrsiffrigt. V7 behövs!

2 Miss Sue V (1)
1, 6, 8, 12
7 Digital Ink (2)
5, 10, 2
13, 1, 5
4 Ready for More (2)
1, 2, 4, 5, 9
90 kr

I V75-5 är risken att missa störst, men då vinner med all sannolikhet någon ännu hårdare spelad häst. Om någon av spikarna har en dålig dag, finns det urstarka andrahandare som tar över. Om det skräller i V75-2, får det föga inverkan på utdelningen då ”alla” helgarderar. Nä, inte ens om jag är jättefel ute och stannar på 3-4 rätt, finns potential till hög utdelning!
Det blir en ny jackpotanalys nästa fredag. Som jag tänker inleda med att skryta om, hur jag trots allt lyckades sätta sjuan på ett litet system konstruerat redan på fredagen och ”man kan ju inte få mer än sju rätt”. Lycka till med spelbesluten!