StatistikbloggenV75

Publicerad 27 februari 2015 av Jens Sjödén statistik, V75, Jackpot, Halmstad

Den här gången är det fullt anmält till alla lopp. Det är första gången sedan 10 januari. Sedan dess har sju V75:or avgjorts. Vid sex av dessa har det blivit 5-rättsjackpot.
Det här är ingen slump, snarare är de ojämna loppen den största delorsaken till att omgångarna blivit för lätta. Det arrangeras helt enkelt för många travlopp. Inte ens i travets elitserie, V75, eller division I, V86, får man ihop fulla fält. Det finns inte lika många travhästar som för några år sedan, samtidigt ska det travas både morgon, middag och kväll. Varje dag i veckan. Man borde dra ned på antalet lopp, så att hästarna räcker åtminstone till V75 och V86. Dessa tävlingsdagar står ändå för större delen av ATG:s omsättning.
I tredje hand kommer sedan de dagliga V64-tävlingarna. Resten omsätter väldigt lite och väcker inte alls samma intresse. Där finns utrymme för omfördelning.
Förra veckans omgång var på förhand den enklaste på hela året. Ändå lyckades ATG:s ”Vass eller kass” få alla favoriter att bli kassa (fem vann…!) och betaltjänsterna hittade skrällar och fina drag lite varstans. Man bör hålla i bakhuvudet, att dessa har ett gemensamt intresse i att hitta spelbarhet i samtliga omgångar. Favoritparader avskräcker från spel och köp av tips. I lördags kände jag mig till slut ganska ensam om att tro på en sådan…


V75-1: Silver, autostart, medeldistans

4 Naglo del Nord har galopperat i tre av de 17 starter han gjort sedan han kom till Sverige. I och för sig vann han i silver trots galopp… Han är solklart bästa hästen och har gynnsamt spår. Rätt favorit.
Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. Det är inte hundra att norska 1 Remee La Marc kan hålla upp ledningen, men även om spets missas är nog chansen bättre än de fem procent (!) han är spelad till. Skolexempel på underspelad utländsk häst och procenten stiger säkert under lördagen. Att han är rikast i loppet är ett statistikplus, inte minst i silver där spannet är så stort.
Johan Untersteiner har faktiskt årets tristaste tränarsvit: 17 V75-starter utan seger, och bara en andraplats. Utanför V75 har det gått jättebra: Seger i 27 procent av loppen (och tvåa i 34 procent)!
 


V75-2: Lärlingslopp, autostart, kort distans. Struken: 11

1 Gordonston har gått i ledningen fyra gånger de fem senaste, men ingen gång har han öppnat så snabbt att han kunnat ta ledningen av egen kraft. Han har istället släppts dit i kraft av stort favoritskap. Den femte gången var näst senast, då han hade innerspår (just på Halmstad). Då kunde han inte försvara ledningen och blev fast hela vägen in i mål.
Det här blir något av omgångens nyckellopp. Statistik visar, att risken för femrättsjackpot är 4/10 om dagens största favorit vinner, men bara 1/10 annars. Ifjol var medianutdelningen 28.000 kr när omgångens största vann, och 88.000 kr annars.
Skrällrisken är generellt hög i lärlingslopp, 4/10 när det är medeldistans. Kort distans ökar skrällrisken. Det har bara avgjorts tre lärlingslopp över 1.640a tidigare, och då har vinnarna rankats 3, 5, 5.
Från Solvallas onsdagstävlingar finns ett större underlag. Där har favoriterna bara segrat i 26 procent av loppen, och de fyra sist rankade (8-11) segrar i 16% av loppen! Saftigt överspel på favoriter och underspel på skrällar alltså. Som statistikspelare ”måste” man bara gardera hårt och hålla tummarna för favoritfall här. Skräller det inte här, är risken så tydlig att det blir låg utdelning igen. I övriga lopp är skrällarnas chanser små.
Man kan också notera, att spetsvinster är extra vanliga i sådana här lopp, ungefär tio procentenheter ”extra” spetsvinnare.
 

V75-3: Guld, autostart, kort distans. Strukna: 7, 9

Det här är också ett nyckellopp. Favoritchansen är bättre än den föregående. Statistiken visar, att om båda omgångens största favoriter vinner, är risken för max fyrsiffrig utdelning 65 procent. Då blir det femrättsjackpot igen. Chansen till utdelning högre än 50.000 är då bara 17 procent.
Det är väldigt sällan någon segrar redan i gulddebuten, men i år har vi redan sett en sådan vinnare: Art On Line. Den goda chansen att 4 Västerboonthenews upprepar bedriften är helt avhängig det stora favoritskapet i sig. Detta gör att han kan få överta ledningen. Han lär ju knappast vinna från utvändig position.
2 Oasis Bi tjänade över två miljoner ifjol. Det är mer än favoriten sprungit in i hela karriären. Oasis Bi är överlägset bästa hästen och om han varit storfavorit hade man säkert inte släppt någon ledning. Men nu är det inte så…
1 Kash’s Cantab är snabb ut, och det lät inte på Kihlström i ”Vass eller kass” att han är så inne på att släppa. Bra i så fall, vinstchansen beror ju helt på position. Släpper man spets ger man också bort sina segermöjligheter. Den här individen har segrat i 56 procent av loppen han gått i ledningen – och i 7 procent då han fått andra positioner…
För favoriten är motsvarande siffror 75 procent i spets och 23 procent i andra positioner. Kuskarnas taktik avgör som vanligt! 2 Oasis Bi har 62 procent respektive 20 procent.V75-4: Klass II, autostart, lång distans

”Spåret betyder inte så mycket när det är lång distans.”
Så brukar tipsters motivera när de tippar 12:an i ett 2640-lopp, vilket faktiskt är påfallande vanligt. När distansen är 1.640 händer det inte ens en gång på hundra att en med bricka 12 spelas till favorit, men över 2640 är det vanligt. Trots att statistiken visar, att det vinns färre lopp från spår 12 ju längre distansen är. Och viktigare kanske, att ”tolvan” överspelas i långloppen medan den vinner till höga odds i kortdistansloppen. Återbäringen i långloppen är bara 0,2!
För att få fram en rimlig bedömning av chansen för spelfavoriten 12 Scarpia, så ta spelprocenten och dividera med fyra!
Väldigt gynnade lägen är 1 och 9, därför att man då får trava på innerspår, något som blir viktigare ju längre distansen är. 4-5 är bra också, eftersom loppets spetshäst ofta kommer därifrån.
 


V75-5: Klass I, autostart, medeldistans. Struken: 12

ATG tyckte att det här var omgångens öppnaste lopp. Det märks på att man placerade det som V75-5, med triospel. Spelarna håller med, det är det mest jämnspelade loppet med det svagaste favoritskapet.
Statistiken visar, om man hårdrar det lite, att 2/3 av loppen vinns av någon rankad 1-3 och resten av någon rankad 4-7. Spetshästen segrar lite mer sällan än i andra lopp, knappt fyra gånger av tio.

 

V75-6: Brons, autostart, kort distans

Ett riktigt ”spårlopp”. Brons är en jämn klass, och när det är kort distans blir det extra viktigt att lottas till något av toppspåren (2, 4, 5). 4 Livacious Lindy gynnas kraftigt av sitt fina läge och är en jättebra favorit. Man kan också notera, att Jennifer Tillman är grym som favoritinfriare. Hennes siffror utklassar eliten!
Favoritens chans är väl i paritet med spelprocenten, 50/50 ungefär.
Det var lustigt att se 1 Pedro Bi för tre starter sedan. Han fick ledningen mot billigt motstånd, och då kunde den notoriske ickevinnaren inte undgå att segra. Men som han försökte! Krängde med huvudet upploppet ned och det såg ut som han ville springa baklänges för att låta bli att vinna.
Men det verkar som han fick smak för det! Senast fortsatte han tävla efter loppet var slut, och hade ”vunnit” 20 meter efter mål. Innerspåret är exceptionellt dåligt just i Brons eftersom luckor sällan kommer i denna jämna klass. Men OM han håller ledningen, eller OM luckan kommer…
Tyvärr verkar alla andra också ha uppmärksammat hans nya beteende senast. Som andrahandare på 15 procent är han inte bortglömd precis, snarare lite överspelad.


V75-7: Stolopp, tillägg, lång distans. Struken: 12

Lång distans har visat sig gynna tilläggshästarna väldigt mycket. Skrällrisken reduceras samtidigt tydligt, man kan räkna med att vinnaren finns rankad 1-5. Spel på favoriter går plus! Särskilt bra odds lär favoriten ge den här gången, när man för första gången lägger ett sådant här lopp sist. Ju längre en tävlingsdag lider, desto mindre benägna blir spelarna att spela favoriter! Vinnarspelarna, alltså. Streckspelarna resonerar många gånger tvärtom; spikar mot slutet och gör så kallade tv-system.
Tre hästar är både rankade i intervallet 1-5 och står på tillägg. Någon av dem bör vinna.
8 Geisha Sund blir klar favorit efter uppvisningen senast. Hon lär vara ett bra spel på vinnarspelet och som DD-spik, men på V75 höjer hon inte värdet många kronor.
14 Radysin America är minst betrodd av segerbuden. Lång distans har hon bara provat en gång, för fem starter sedan. Då slutade hon trea från ledningen och det låter ju föga imponerande. Men hon var då ute i stoeliten och svarade för den kanske allra vassaste prestationen av en fyraåring under hela fjolåret. Naturligtvis segrade ingen så ung häst i högsta klassen (guld eller stoeliten), och andraplaceringar lyser också med sin frånvaro.
Den här gången är det ju helt annat motstånd och stallformen verkar god: På tio dagar har man gjort sju starter och tagit placeringarna 1, 1, 2, 2, 3, 3, d.