Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"StatistikbloggenV75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

De låga utdelningarna diskuteras alltjämt mycket, men jag tycker det talas för lite om den, som jag ser det, med marginal mest betydelsefulla faktorn i sammanhanget: Ojämna lopp.
Man såg samma mönster förra vintern också. Det går inte att utöka antalet tävlingar på vintern samtidigt som årskullarna blir mindre, och många hästar inte tävlar utan laddar för sommaren. Till nästa år kan man komma till rätta med problemet genom att helt enkelt arrangera färre lopp. Fyllda och jämna lopp åtminstone på onsdagar och lördagar bör vara ett minimikrav från spelarna. Som en positiv bieffekt frigörs pengar som kan läggas på höjda priser i de lopp som körs.
Den näst största faktorn i sammanhanget glöms också bort: Slumpen. Fluktuationer har alltid förekommit, om än inte lika extrema förstås. Favoriterna har haft marginalerna med sig i år. T ex har 17 av 19 ”dagens största” vunnit på V75, men naturligtvis har de inte haft vinstchanser kring 90 procent. Så höga chanser förekommer inte inom travet. Det där jämnar ut sig.
Åtgärden att (åter) börja skriva ut åtta lopp och välja ut sju av dem till V75-kupongen tycker jag är bra. Tar man bort det lättaste loppet och ersätter det med ett som kanske blir svårast, ändrar det hela omgångens struktur och hur spelarna disponerar sina streck även i övriga lopp. Det blir nog en tydligt positiv effekt av detta.

Medianutdelningen ligger på rekordlåga 9 622 kr – trots att flertalet omgångar varit jackpotförstärkta. Nu till veckans omgång!
2008            1 favorit                  5 skrällar         2.4 milj kr         (2)           84.6
2009            0 favoriter             3 skrällar          3.1 milj kr          (3)          84.0
2010            2 favoriter              3 skrällar          4.7 milj kr         (3)          88.9
2011             0 favoriter              2 skrällar          8.2 milj kr         (2)          88.1
2012             3 favoriter              3 skrällar          304 000 kr       (2)          115.9
2013             3 favoriter              2 skrällar          28 000 kr          (1)          108.2
2014              1 favorit                 1 skräll              1.2 milj kr          (2)         104.6

Tabellen visar resultaten i de olympiatravsomgångar som avgjorts sedan Åby införde open stretch. Fram till 2013 var det finalomgångar, men från ifjol omringas Olympiatravet av ”vanliga” försökslopp, vilket normalt bör höja svårighetsgraden en aning.
Som skräll definieras vinnare rankad 5 eller lägre. Siffran inom parentes anger antalet spetssegrar och längst till höger står omsättningssiffrorna. Det är intressant att se hur höga dessa varit, trots att det inte varit jackpot en enda gång. Där ser man vad marknadsföring kan betyda!
Det har varit höga utdelningar och få spetssegrar, bara 31 procent. När open stretch finns, har ledarhästen inte samma fördel. När man nu letar sätt att höja utdelningarna så kan open stretch på fler banor vara en tanke. Som Åke Svanstedt skrev i Aftonbladet för två år sedan, då han förespråkade detta på alla banor: ”Varför ska alla lopp avgöras på taktik och inte på vem som har bästa hästen?”
Notera att det även på Åby är så, att spetshästen i alla fall har bättre chans än favoriten. Andelen vinnande favoriter har varit låga 20 procent.
 


V75-1: Brons, autostart, kort distans. Strukna: 8, 11

”Han måste vara kraftigt förbättrad för att vinna” tänkte jag om 3 Remember My Name inför senast. Och det var precis vad han var, klasser bättre än innan. Det är alltid svårt att bedöma chanser för hästar som växlar så mycket i prestationerna.
Spårstatistiken på Åby ser annorlunda ut på grund av open stretch. I kortlopp visar 1 och 9 upp plussiffror. Så är det inte alls över medeldistans, säkert därför att det släpps många ledningar över 2140 då många vill åt den åtråvärda positionen i rygg på ledaren. I kortlopp hinner man inte släppa så många gånger. Då har hästarna 1 och 9 två av de tre främsta positionerna på innerspår, vilket är vinstgivande på Åby.
9 Pedro Bi trodde jag, men ingen annan, hårt på senast efter ett topplopp gången innan. Då blev det galopp och sedan har han varit struken. Tveksam form nu alltså, liksom för hela stallet: En seger på 33 starter, då i ett lunchlopp till 1,90…
Men han får en chans till. Han borde vara speedigare än 1 Lovelock som han har rygg på i alla fall.
 

V75-2: Klass II, autostart, medeldistans

Generellt skräller det mer över 1640 än över 2140, men på Åby är det tvärtom. Många storskrällar har kommit just över 2140a. De två sistarankade har chanser så pass höga som sex procent (jämför med hur de är spelade..). Och när det dessutom är Klass II, så är chanserna för de lägst rankade än högre.
3 Whitehouse Express blir omgångens största favorit, och jag är väl galen som garderar igen. Det har inte gått så bra tidigare i år. Kusken har infriat med 10 av 41 V75-favoriter, det gör 24 procent och en sistaplats bland de 14 som kört 40 favoriter eller fler. Redéns hästar vinner massa lopp, 9/43 bara i april, men de blir också mycket överspelade. Spelarnas förväntningar är ännu högre ställda än så, och de sammanlagda vinnaroddsen har stannat vid 25,60. Den här må ha bästa chansen i loppet, men överspelad är han säkert också.
 

V75-3: Femåringslopp, autostart, medeldistans. Struken: 12

Lovely Godivas lopp avgörs här för sjätte gången. De tidigare vinnarna har rankats 11-6-2-2-3.
11 d’One har 43 procent av spelet. Spetshästen och den i rygg har tillsammans 35 procent. Det borde vara tvärtom, då de senare tillsammans ska ha bättre chans än bästa hästen.
Jag tycker det ska bli spännande att se 4 Bethel Hanover här. Går det att komma ned på innerspår på något sätt? Då blir det intressant att jämföra hennes spurt med den jämnåriga elitens. Två procent!


V75-4: Klass I, autostart, kort distans. Struken: 3

Snarlikt V75-1; samma förutsättningar och klasserna ligger nära varandra. Spontant känns loppet väldigt öppet, men statistiken talar om en relativt låg skrällrisk och hög andel vinnare rankade 1-3. Jag tycker egentligen 5 Renda LB och 7 Rondine d’Amore är bäst, och en strykning är positiv åtminstone för den senare. Men statistiken är rätt tydlig: Favoriten 1 Gordonston.
 

V75-5: Kallblod, tre tillägg, medeldistans. Struken: 5

Bara 14 sådana här lopp har avgjorts tidigare. Alla vinnare har rankats 1-5 och tolv av dem 1-3.
Skrällrisken verkar alltså låg, men underlaget är för litet för pålitlig statistik. Man ser dock en del tendenser om man jämför kallblodsloppen:
• Favoriterna segrar oftare ju fler tillägg det är. 2/10 med ett tillägg, 3/10 med två tillägg och 4/10 med fler än två.
• Ju fler tilläggen är, desto mer missgynnas de som startar längst bak och desto större spelvärde finns i ekipagen på startvolten.
Ett norskt kallblod med svensk kusk på ”rätt” volt är förstås spelintressant till fem procent. 1 Tangen Haap med hög segerprocent och bäst spetschans också.
Sedan blir jag nyfiken på 9 Nume Balder då den är spelad till 0,46 procent. Första gången i Sverige, då kan nog spelarna bjudas på en chock. Sedan vet jag inte om ekipaget är snabbt nog att nyttja springspåret till tidig ledning, eller åtminstone invändig position? Bara misstanken gör den spelvärd till så extremt låg procent.
 

V75-6: Guld, autostart, medeldistans

Olympiatravsvinnarna har sedan 2008 rankats så här: 5-2-7-4-5-1-3. Den enda favorit som lyckats infria är Maharajah. Den gången var 1 Roxana de Barbray tvåa och slog närmast Sebastian K. Sådana ser jag inte nu. Tänk om det suttit en svensk toppkusk i sulkyn…
Kombinationen fransktränad häst och svensk kusk är oslagbar, med den kan man vinna Elitloppet eller vad som helst. 3 Princess Grif besegrade elitloppsvinnaren så sent som för en vecka sedan. Fabrice Souloy skickar bara upp en handfull hästar per år hit, till de allra största loppen, men vinner då varannan gång ungefär. Nuförtiden sätter han upp svenska kuskar, för att slippa bli diskad den andra hälften…
Tre procent är galet, men spelare är patrioter. Så hade spelet inte sett ut om loppet gått i Frankrike.
Franska hästar är överlag lite bättre än de skandinaviska. 9 Voltigeur de Myrt är bäst av de franska och därmed den naturliga tipsettan. Kuskarna brukar kunna köra lite hur de vill och vinna ändå (när de inte blir diskade), man litar på att hästen presterar det som behövs. Men är skillnaden så stor att man kan lämna kuskhandikapp gentemot 3? Och just den här kuskindividen kanske inte är ett handikapp? Svårbedömt hur 3 och 9 ska rankas inbördes.
 

V75-7: Jippolopp, två tillägg, stayerdistans

Med ganska få hästar på de främre volterna och många topphästar på den statistiskt gynnad volten längst bak, verkar det vid en första anblick uppenbart att vinnaren finns där.
Det finns en hake: Vinner inte bästa hästen, så vinner spetshästen. Det gäller i 3140-lopp också. 2 Lohman är jättemycket sämre än de där bak, men han tar ledningen och har form. Då är chansen runt 1/3 och han är spelad mindre än så. Löpningsförloppet är lättläst, då 1 Return To Sweden sitter i rygg. Därifrån vinns 2/10 av loppen på Åby. Hästen är spelad till 0,6 procent.
Men 10 Candor Hall, 15 Narold Vox och 8 Naglo del Nord är så mycket bättre än de där två. Att så många bra finns där bak kan betyda att i alla fall någon får en gynnsam löpning. Då borde bästa hästen slå spetshästen – det är ändå det vanligaste i de här loppen. Mellanvoltens hästar är mycket missgynnade.

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.