Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"StatistikbloggenV75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Jag börjar med några reflektioner från förra lördagen – tycker rent generellt att det inte finns någon balans i, hur loppen analyseras på förhand och hur de analyseras efteråt.

V75-7 var det spelmässigt intressantaste, faktiskt en av de bästa lopptyperna som finns ur en (statistik)spelares perspektiv. Det körs inte många lopp per år med sådan proposition nuförtiden, det kanske är därför kollektivet fortsätter spela så fel hela tiden. Man hinner inte lära sig. Det finns dock en massiv statistik från tidigare år att titta på.

Tre av de fyra mest spelade stod på tilläggsvolten. Detta trots att propositionen sade ”tillägg vid 600 000”. Vid så hög gräns, tar inte ens de bästa guldhästarna tjugo meter. Och nu fanns det inga sådana på tillägg – för dessa var det nämligen stängt vid 1 800’! Det var ”silverhästar” alltså som hade en omöjlig uppgift.

Galnast av allt ändå, att enda hästen med dubbla tillägg också var rankad bland de fyra främsta. Nu blev Canaka struken, men hade annars startat med chans på promillenivå. Nu var det långt ifrån givet att det skulle bli just 7 Bolt Boko som skulle segra före 5 Pericle Bi. Själv hade jag tippat 1 I Am Dynamite (kunde inget) före 6 Dixie Exclusive (kusken släppte ledningen och blev fast...!). Däremot visste man, att det var bland startvoltens hästars man skulle leta vinnaren. Och statistiken visar att det väldigt ofta är skrällar till höga odds och låga procent som slutar som segrare, så ur det perspektivet var det inte överraskande att två tvåprocentare slutade främst.

Och Jaguar Broline var favorit..! Detta trots att han har korta formtoppar, och alltid följer upp en stark insats med en svagare. Tagit två raka har han aldrig gjort. Nu slutade han allra sist och var den enda som var sämre än min tipsetta…

I lärlingsloppet blev det förstås flera omstarter. Efter en omstart halveras favoritchansen, och då loppet väl gick iväg galopperade såväl favoriten som andrahandaren bort sig direkt, så tredjehandaren vann. Den var fem år, och det var inte konstigt att en femåring vann då dessa hade 82 procent av allt spel på sig. Tvåa och trea blev dock äldre hästar; den knappa halvan av fältet var SÅ underspelad i förhållande till chans! Nu kunde man inte dra nytta av detta mer än via höga plats- och trioodds. Sedan 2010 har Kalmar arrangerat en omgång så här tidigt på våren. I de 35 lopp som avgjorts har vinnaren gått i ledningen i 18 – en knapp majoritet alltså.

 

V75-1: Silver, autostart, medeldistans


Inte fullt anmält och följaktligen ojämnt. Fyra hästar är spelade, och av dessa är det tydligt avslag på ständigt överspelade 3 Västerbo Highflyer. 5 Aristocat Boko vann spårlotten, men även han har blivit en spelarfavorit sista tiden trots oerhört låg segerfrekvens (en seger på 18 starter 2014-15) och flera prestationer under förväntan på V75. Han är säkert överspelad han också. Återstår två som är lite bättre än de andra. 7 October Kronos och 8 Naglo del Nord har dragit skräplägen båda, men utgångstipset är att det löser sig för någon av dem i alla fall i det lilla fältet, och att loppets vinnare återfinns i duon.



 

V75-2: Klass II, autostart, medeldistans. Strukna: 9, 10


2 Flex Lane var tre år för ett par månader sedan. Nu är han fyra, och ensam yngst mot nio äldre motståndare. Och storfavorit – så brukar det se ut när ynglingarna V75-debuterar. Men de har inte statistiken på sin sida. Nu kan det förstås gå ändå. Tänk till exempel tillbaks på onsdagen, då Björn Goop efter en resa i rygg ledaren och med automatisk lucka lyckades få Champ Walk In först över linjen med knapp marginal. 1,66 i odds och 50 procent…! Även överspelade hästar vinner ju ibland. 3 och 11 är spelade bakom, men inte ens tillsammans har de lika mycket spel som favoriten. Chansen bör dock ligga på minst samma nivå. Som statistikspelare spikar jag inte i V75-2.



 

V75-3: Guld, autostart, medeldistans


5 Dreams Take Time har spetsat sju gånger och vunnit alla. Det blev galopp näst sist, men nu slipper han innerspåret och innan hade hästen 13 raka felfria. Omgångens bästa segerchans och enda riktigt starka favoritchans.



 

V75-4: Klass I, autostart, kort distans


En favorit med bakspår i den här klassen, med förutsättningar som 1640a? Det är inget för en statistikspelare i alla fall. Lägen är extra viktiga under rådande förutsättningar. Statistik visar också, att toppspåren 4-5 vinner ännu oftare på Kalmar än på andra banor. Man kan också se, att 93 procent av loppen får en vinnare rankad på övre halvan, 1-6.



 

V75-5: Stolopp, tillägg, medeldistans


Större chans för tilläggshästarna på Kalmar, med sitt långa upplopp? Så är ju känslan i alla fall. Tidigare har tio sådana här lopp körts på banan, och bara två av dem har vunnits från tillägg. Ena gången av en jättefavorit – också den enda favoritsegern i de tio loppen. Fem av de sex mest spelade är tilläggshästar, det innebär säkert en överskattning av deras chanser. Tio lopp är för lite för säker statistik, men totalt finns mer än 200 lopp att titta på och där finner man försumbara skillnader mellan start- och tilläggshästars chanser. Tipset går till den enda på start som är spelad: 3 Labrusca Sand. Den ska ha bästa chansen i loppet, och säkert något bättre än sin spelprocent, men loppet är öppet och det här är ett sådant lopp det ”ska” skrälla i. Så en skräll är ingen skräll!



 

V75-6: Stolopp hög klass, autostart, medeldistans


Omgångens största favorit segrade ifjol vid 39 av de 69 omgångarna: 57 procent. Det ligger i nivå med hur 5 Geisha Sund är spelad. Att hon lottats till bästa spåret ökar på ett tydligt sätt infriandechansen. Favoritinfriandeindex ligger på 1,3. Favoriten får såklart tipset, men det finns ett stort aber också: Hon är inte startsnabb. Favoriter som inte når ledningen infriar bara till 18 procent under rådande förutsättningar…!



 

V75-7: Brons, autostart, lång distans


11 Dernier Viking har rykte om sig att vara en stayer, men statistiken över lång distans är sådär: En seger på nio försök, elva procent. Motsvarande siffror över medeldistans, som säkert är hennes bästa, är 9/25 = 36 procent. Sedan är frågan vad tränarbytet kan ha betytt? Den nya tränaren har bara hunnit med sju starter i år. Ingen seger, ingen andraplats, en tredjeplats bara. Intuitivt känns stallformen som ett frågetecken även för Untersteiner. Man visar dock upp rätt genomsnittliga siffror för i år, om än endast en seger de 19 senaste och en häst struken för halsinfektion i V75-2. 5 Asterix Hornline är färsk i klassen också. Procenten avslöjar att spelarna väljer att låsa på två, men det känns inte tryggt. Statistiken säger 9 Listas Rafiki – fin individuell statistik på distansen, en av de rikaste – men framför allt det mest vinstrika spåret. 9, som är allra sämst över kort distans och en minusfaktor över medel, är bäst här eftersom det är så viktigt att trava på innerspår när distansen är lång. Luckorna brukar komma, och Listas spurt känner vi…

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.