Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén:
"StatistikbloggenV75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

När Axevalla arrangerar talas det alltid mycket om upploppet, landets längsta. Det finns en spridd uppfattning om, att ju längre upploppet är, desto färre spetssegrar blir det. Och visst: Axevalla har lägst andel spetsvinnare av landets travbanor.
Men orsakerna är säkert flera, och generellt ser man inget samband mellan upploppslängd och spetssegrar. Till exempel ligger Gävle i botten, och de har ett av landets kortaste upplopp. Jägersro brukar alltid toppa sådana listor, och de har ett genomsnittligt upplopp. Att såväl Axevalla som Gävle många gånger haft otur med väder och drabbats av dåliga banunderlag har förmodligen haft en avsevärt större inverkan än upploppslängden.
Just Axevallas vinteromgång visar upp de allra mest extrema resultaten: Bara 34 procent vinner från ledningen, medan 22 procent av loppen vinns bakifrån (längre bak än tredjepar). Genomsnittet är 42-18.
Det här talas det mycket om (om än inte i exakta siffror), men man kan vända på det också: Den som sitter i ledningen har fortfarande en mycket större chans ensam, än de fem-sex längst bak har tillsammans! 34-22…
 

V75-1: Brons, autostart, medeldistans

På pappret ser det här ut att sluta i en enkel spetsseger för 2 Super Photogenic.
Bästa hästen är nog 4 Rocket Zet, och han spelas hårt på det. Redéns hästar spelas alltid galet hårt av någon anledning. Spelglada hästägare? Man kan i alla fall räkna med, att hästens chans inte är i närheten av spelprocenten. Up Up and Away spelades ned till 3.80 på V86 i onsdags… vad säger man!?
5 Listas Rafiki har vunnit nio lopp – alla barfota runt om. Ingen chans under rådande förutsättningar. Kolla in senaste spurten för att se hur hästen agerar med skor på, och jämför till exempel med för fyra starter sedan.


V75-2: Lärlingslopp, autostart, medeldistans

När det är lärlingslopp tittar man först på tolvan, på samma sätt som man gör med den som lottats till fem då förutsättningarna är 1640a. Läget är lika gynnsamt! En gång på fem löser det sig så bra från spår tolv då lärlingar kör, att det slutar i seger. Och ofta till goda odds.
Efter bara en start i Sverige är det svårt att avgöra om 12 CC Neo är bra nog att hävda sig i konkurrensen. Men han kommer säkert att få en gynnsam löpning i alla fall. Som statistikspelare spricker man inte på denna tvåprocentare i ett uppenbart garderingslopp! Att vara rikast i fältet är också ett statistik-plus.


V75-3: Guld, autostart, medeldistans

I de senaste sex starterna har 3 Food Money gått med skor i tre. Resultat då: 0-0-4. Resultat i de andra tre: 1-1-1. Vid fjärdeplatsen senast blev han avhängd från rygg ledaren och nedspurtad av 10 Goldomaster (4%). Man ska aldrig dissa en spetshäst, och allra minst om den även är favorit, men här tippar jag ändå bästa hästen…
…4 Montgomery Hill, som även borde vara ett spikbud i detta gäng. Vid senaste Axevalla-besöket, för fyra starter sedan, hamnade han sist och spurten räckte inte för att hinna ifatt BBS Sugarlight, men det är ju en världsstjärna. Sedan har det blivit två andraplatser – bakom Solvato och Digital Ink, också hästar i den absoluta eliten. Senast var det enklare gäng, men då satt han fast.
Nu är det en riktigt dålig vinter-gulddivision. Bästa hästen vann också spårlotten; bricka fyra visar överlägsna resultat i sådana här lopp. Det här ser ut som en straffspark.
 

V75-4: Klass II, autostart, kort distans

5 Fossens Bonus ser ut att bli spelad i intervallet 71-81 procent. Så starka favoriter är inte vanliga. Ifjol dök det upp 15 sådana, varav sex vann – 40 procent. Motsvarande siffror 2013 lyder 9/14. Lägger man ihop det får man ett hyfsat tillförlitligt underlag och noteringen 15/29 = 52 procent.
Det här illustrerar ett fenomen värt att lägga på minnet:
* I princip ligger den maximala segerchansen för en V75-häst i intervallet 50-60 procent. Undantagen är extremt få: Ungefär en på 2000 startande har en bättre chans.
* Favoriter är överlag överspelade, men de största favoriterna överspelas mest!
På plussidan finns optimalt startspår. Favoritinfriandeindex 1.4 är ruskigt bra. Om man i förstaskedet bedömer chansen till 52 procent, och sedan väger in spårfaktorn, så får man 52 X 1.4 = 73 procent. Då är man tillbaka på den nivå han är spelad. Tveklöst har Fossens Bonus omgångens bästa segerchans och är i det perspektivet en bra spik. Det är definitivt mer troligt att han vinner än förlorar.
Bakom är andrahandaren 11 Jacaroo spelad till tio procent, och det kan man utgå från är en underskattning av chansen. Utländska hästar brukar underspelas när de dyker upp på V75, och de gånger jättefavoriter faller har det visat sig att andrahandaren har ungefär samma chans som samtliga återstående tillsammans.
Med två så överlägsna hästar i fältet är favorittvillingen ett bra spel även till lågt odds. Man kan ha bättre chans att få in den, än att få in ett vinnarspel på favoriten. Odds över 1,80 hugger vi på direkt! Att det är två travsäkra individer är här en betydelsefull faktor.
 


V75-5: Stolopp, tillägg, medeldistans. Struken: 5

Stentuff proposition för tilläggshästarna, normalt ska man leta vinnaren på start. Men här finns en undantagshäst i 13 Bethel Hanover som helt enkelt har andra fartresurser än konkurrenterna. Hård konkurrens och tillägg är nästan plusfaktorer för segerchansen. Efter loppet gratuleras Magnus Jakobsson till andra raka på V75! Eller till ett äkta hat trick..?
15 Angelina BR är bäst av övriga - även här finns en klar tvilling.
För spelformen V75 finns en patentlösning när man kommer till stolopp: En-eller-många!

 


V75-6: Silver, autostart, kort distans

För sådana här lopp har man lärt sig att titta på vilka som lottats till toppspåren först av allt – de har en sådan enorm fördel. 2 Henke Diablo och 4 Mind Your Face är två formtoppade hästar med olika egenskaper som delar på favoritskapet – helt riktigt! Den tredje spårlottvinnaren 5 Online d’Amour kan man vara säker på har större chans än de 1.68 procent han är spelad till. Det blir en fin löpning från det optimala läget och formen är väl dold i raden!
Ett sällsynt ojämnt lopp för klassen med många chanslösa. 1, 3, 7, 8, 11, 12 betalar jag inte för. Det ser bra ut för den spårgynnade trion.

 

V75-7: Klass I, autostart, kort distans. Struken: 6

2 Ragamuffin är för bra för klassen och skulle redan nu kunna vinna i Brons. Ur den aspekten är han en bra favorit. Å andra sidan: Från aktuellt läge är han garanterad en resa i andraspår loppet igenom, och det är stentufft när distansen är 2640. Dessutom, när man studerar hästens fyra raka segrar finner man att han varit mycket bättre de två gånger han gick utan skor.
Jag är inte hundra på att han är SÅ överlägsen i klassen, att han kan vinna trots minusfaktorer som utvändig resa och skor på hovarna. Han tippas absolut, men kan garderas.
Bakspåren missgynnas mer när det är lång distans, inte tvärtom som ”alla” tror. Undantaget är spår 9, eftersom detta ofta genererar invändiga resor. Spår 9 och spår 1 segrar mycket oftare när det är lång distans än annars och båda spårlottvinnarna ska streckas direkt om man garderar favoriten! Fint spelvärde i dessa till låga procent.
7 Wilda Tigern Jack är spetsfavorit och om han når ledningen är segerchansen definitivt bättre än de 18 procent han är spelad till – ungefär det dubbla.



Sammanfattningsvis en på förhand enkel omgång. Synd att man inte kan spela V7! Inte för att det är så lätt att få sju rätt ändå, men man kan vara ganska säker på att fem-sex rätt kommer att ge väldigt lite eller ingenting alls, och då är det ju onödigt att delta i de potterna.
4 Montgomery Hill (V75-3), 5 Fossens Bonus (V75-4) och 13 Bethel Hanover (V75-5) spikas. Sedan ser det ju ganska bra ut för de mest spelade i övriga lopp också. Bäst skrällchans i V75-2. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.