StatistikbloggenV75

Publicerad 13 mars 2015 av Jens Sjödén V75, Eskilstuna, Statistikbloggen

V75-1: Stolopp, autostart, medeldistans. Struken: 2

Man sätter sina spikar ungefär sex gånger av tio. När de förlorar, finns tre möjliga skäl:
1) Spiken galopperar. Detta är det överlägset vanligaste förlustscenariot.
3 Stepping for Money galopperade i sina två första starter. Nu har hon gått felfritt sex gånger i rad. När hon galopperade var det i voltstart, och från svåra spår 5. Dessutom med tränaren i sulkyn – hon har aldrig galopperat för någon annan kusk. Det finns inte anledning att spekulera i förhöjd galopprisk.
2) Spiken blir fast. Varken startspår eller kusk talar för att det skulle inträffa här.
3) Spiken är sjuk. Det här är mycket vanligare än många har klart för sig. Men: ”Jag tror att favoriten får halsinfektion på lördag, så jag tar bort henne och tippar istället…” – nä, så kan man inte resonera som travtippare.
Favoriten tog ledningen från bakspår i V75-finalen senast och då bör hon kunna hitta dit från spår 2 också. Hon åkte dit mot en kanon men det var långt ner till trean och den här gången möter hon bara ston.


V75-2: Silver, autostart, medeldistans. Struken: 7

4 Zonguldak förlorade ett bronslopp för precis en månad sedan för att kusken släppte ledningen. Senast körde Björn Goop istället, i ett tuffare sällskap, och han gjorde inte samma misstag. Hur det gick vet vi: Överlägsen seger fem längder före grymme undantagshästen Lover Face, i sin tur ”mil” före trean.
Någon sådan motståndare finns inte här, och liksom i föregående lopp blir det krångligt när man letar skäl att gardera. Det går i alla fall att motivera varför den här spiken är något mindre säker än den föregående: Zonguldak är en mer ojämn individ. Han presterar inte på samma nivå hela tiden, som Stepping for Money gör.
Men: Bra spår (favoritinfriandeindex: 1,10), obefintligt motstånd och spetsgaranti tack vare av kombinationen Björn Goop + stort favoritskap. Det är inte lätt att gardera den här heller.


V75-3: Klass II, autostart, medeldistans. Struken: 4

Här börjar V5. Om man planerat att inleda en V75-kupong med två spikar, kan det vara idé att överväga att byta spelform.
Sedan 2012 har det hänt vid 34 tillfällen att V75 inletts med två favoritsegrar. Två av dessa gånger lyckades sedan ingen sätta V5, men övriga 32 kan man jämföra utdelningarna. Det visar sig, att V5 vid 14 tillfällen, 44 procent, betalat MER än V75..! Trots alltså två lopp färre att tippa.
Ofta blir utdelningarna ungefär likvärdiga, men en gång har man förlorat mycket på att välja V5-alternativet. Den gången gav 75:an 38 tusenlappar och V5 bara 13.
En gång i höstas fick man dock 344 tusen på V5 fastän V75 bara gav 39, så man kan vinna massa på att välja V5-alternativet också.
Hursomhelst är inte möjligheten till högre vinster det främsta argumentet för att välja V5. Det är istället att man slipper risken att spricka. Det kan trots allt hända, att Stepping for Money eller Zonguldak är sjuka eller blir påkörda.
En logisk följd av att alla spikar samma tre hästar, är att det blir en Följa John-effekt i övriga lopp också. Här har alla råd att gardera, så då gör man det också. Och en eventuell skräll kommer inte att rensa. Men det är troligt att det blir som då samma situation uppstod i kallblodsloppet i lördags: Favoriten vinner, fastän den är årets svagaste och bara har 18 procent av spelet på sig.
Statistiken visar, att de allra svagaste favoriterna segrar mycket oftare än sin spelprocent. Nästan dubbelt så ofta. En bidragande orsak är just detta. I omgångar med klara favoriter helgarderar ”alla” samma lopp och då blir det jämna spelprocent mellan många. Då är favoriterna underspelade i förhållande till chans, och skrällarna överspelade.
Innerspåret går grymt bra i just sådana här lopp. Tydligen löser det sig oftare i lägsta klassen. Man plussar om man spelar ”ettan” varje gång. Jag trodde jag hade ett bra drag i 1 No Gelt Face, men han blir ju favorit.
Det är inte bara läget. Han var överraskande bra senast, och egenskapen att kunna överträffa spelarnas förväntningar är viktig att ta vara på! Det kommer han nog att göra igen; favoritskapet blir ju omgångens svagaste. Stallformen och den egna formen talar för seger. Connie åker upp med en enda häst…
Det är intressant att se hur han som femåring är favorit före fem 4-åriga hästar. Det brukar se ut tvärtom, och de unga favoriterna brukar förlora. På sjunde plats finner man 6 Cosmo Light som är grymt gynnad av nedstrykningen. Han slåss med favoriten om ledningen inledningsvis, och om det inte blir galopper, påkörningar eller annat strul är de etta-tvåa i mål till slut. Toppfin tvilling!

 

V75-4: Guld, autostart, lång distans

6 Digital Ink får årets största favoritskap. Tidigare i år har det funnits nio storfavoriter spelade i intervallet 64-76 procent. Alla har segrat.
”Inken” hamnar på topplistan över tidernas största favoriter. Där finns för närvarande 18 favoriter som blivit spelade på 80 procent eller mer (motsvarar oddset 1,00 på vinnarspelet). Av dessa har ”bara” 12 vunnit, det gör 67 procent. Dessa storfavoriter har alltså inte alls segrat i nivå med spelarnas förväntningar.
Men 18 lopp är ett litet underlag som ger slumpen stort utrymme. Tittar man på de något svagare jättefavoriterna, de som blivit streckade i intervallet 71-79 procent, så finner man 50 stycken. Av dessa har 28 vunnit: 56 procent.
Det kan nog vara värdefullt för många spelare att nypa sig i armen och påminna sig om, att inga hästar har större segerchanser än så! Och det är bara runt tre promille av alla som blir så hårt betrodda att de får mer än 70 procent av spelet. Så gott som alla hästar har större chans att förlora än att vinna – och alla spelare tippar fel oftare än de tippar rätt.
Det är lång distans och viktigt att gå på innerspår. 1 Montgomery Gel är en duglig guldhäst – och spelad till 0,7 procent!
Favoriten vinner loppet 70 gånger av 100. Av återstående skulle Montgomery alltså inte vinna ens en gång? Helt fel naturligtvis, han vinner flera av de där återstående 30.

 

V75-5: Jippolopp, autostart, medeldistans

15 bakom bilen är inte vanligt på V75. Tidigare vinnare har rankats 1, 1, 2, 2, 3, 3. Favoritsegrarna kom i lärlingslopp, övriga i stolopp.
Det ser inte så svårt ut nu heller, några enstaka utmärker sig. Eller framför allt; ganska många är ganska mycket sämre. 2 Renda LB blir favorit, men jag förordar definitivt 5 Reims Gasti. Som propositionen är utskriven, blir toppspåret ännu mer gynnsamt än vanligt. Och individen är mer pålitlig, tycker jag. Favoriten var bra sist, men tar aldrig två raka.
15 Prince Orlando är överlägset bästa hästen. Vid segern avfärdade han enkelt On Hold, som ju är en duglig silverdivisionare – särskilt över lång distans, som det var då. Han är trög ut och hamnar alltid långt bak. Förut har det varit bra hästar han varit tvungen att springa ifatt, nu är motståndet enkelt. ”Bara” strul emot, men den risken är förstås större än 50/50 givet förutsättningarna.
5-15 på tvillingen, och liksom i avdelning 3 två hästar på V75.


V75-6: Klass I, autostart, kort distans

V75:s mest typiska ”spårlopp”. För två veckor sedan lade man också ett sådant här som V75-6, DD-1. Alla minns väl ännu, att Max Bob vann som treprocentare från det perfekta femtespåret. Här kan formtoppade 5 Digital Photo definitivt göra detsamma till ungefär motsvarande rens. I skrivande stund har han faktiskt bara 1,5 procent… De här hästarna är grymma spelobjekt hursomhelst!
Men favoriten 7 Research får givetvis tipsettan, trots läget. Det är en häst som tävlar på en helt annan nivå, det krävs galopp eller sjukdom för att det inte ska bli seger. Men från läget finns många chanser till störningsmoment på vägen…
Känslan skriker ”Spik!” men förnuftet säger till mig att gardera med 4, 5 och 6.V75-7: Brons, autostart, lång distans

Vid första anblicken omgångens öppnaste lopp, men flera riktigt bra hästar långt ned i spelarranken. Men… skrällförutsättningarna är små. Såväl klass som distans och startmetod talar för att vinnaren finns bland topp-4 på spelarranken.
Liksom i V75-3 har det blivit ”Följa John-spel”. Man garderar för att man har råd, eller nästan för att man måste. Man har ju massa pengar/rader kvar efter de första sex loppen! Då alla är spelade ungefär lika mycket, betyder det att favoriterna är underspelade och skrällbuden överspelade. Om en skrällrankad vinner, lär det bli till uruselt odds. Men om favoriten vinner, kan det bli både 3 och 4 gånger. Det lär favoriterna inte ge i början. Förutsättningarna för 5 Asterix Hornline är faktiskt jättefina!