StatistikbloggenV86

Publicerad 21 januari 2015 av Jens Sjödén V86, Solvalla, Jägersro

I september ifjol förbjöd man spelformerna V7 och V8. Medan V75-spelet verkar ha lidit märkbar skada, några procentenheters omsättningsökning vändes till några procentenheters minskning, så har V86 överlevt väl. Så här stora omsättningsökningar har det varit på V86 de senaste månaderna:

November:
45% - 60% - 73% - 58%.

December:
26% - 29% - 34% - 82%.

Och nu i januari har ökningarna varit 31 procent respektive 33 procent i de två omgångar som hunnit avgöras, medan V75 tyvärr backat alla sina tre.

Det arrangeras tydligen för många travlopp runt Stockholm just nu: Solvalla har inte lyckats samla fullt fält i något av sina fyra lopp, medan Jägersro lyckats i samtliga sina. Och då är prispengarna ändå högre på Solvalla.


V86-1: Autostart, kort distans, stolopp

Tidigare hade ATG en ambition att lägga omgångens mest lättlösta lopp först. Man lyckades väl; favoritfrekvensen i V86-1 var 54 procent efter 139 avgjorda V86:or. Men med X-press-konceptet verkar den ambitionen ha fallit bort. Efter det har på 19 expressomgångar favoriten inlett vid fem tillfällen, 26 procent.

Den här veckan framstår första avdelningen som den allra mest öppna. Liksom spelarna tror jag att 7 Alvena Take It och 8 Radysin America har de bästa chanserna, men från sämsta lägena kan det lätt strula för båda. Spår är extra betydelsefulla över kort distans och ytterspåren är extra missgynnade av vinklad vinge. Från spår 8 vinner nästan ingen alls. Att båda två är barfotaberoende för att prestera är ytterligare ett orosmoln.

Rankade 7-9 finner man finner man 2-3-4 spelade till 2-3 procent. Alla dessa bör ha chanser överstigande spelprocenten.


V86-2: Autostart, kort distans, 9-hästarslopp. Struken: 8
2 Ragata inledde med fyra raka som två-treåring. Då är det helt naturligt, att hon nu samlar ägg under fyra-femåringssäsongerna. Men jag hajar alltid till då hon dyker upp i startlistorna, efter att hon gav mig ett av 2013 års starkaste travminnen. I V86-8 hade jag spikat Canaka BF (5,8 milj) och satt med chans till stora pengar. Spännande, men Ragata syntes inte som ett hot – hon var ensam treåring mot äldre och hade dessutom haft oturen att lottas till bakspår. 8% verkade på tok för mycket. Precis innan start inkom en stor insats på vinnarspelet och hon stod plötsligt i fyra gånger. Loppets andra åttaprocentare hade gett 15 gånger vid seger. Och i loppet var Ragata överlägsen – det var ingen turseger precis.

Så har hon aldrig presterat vare sig före eller efter. Hon har heller inte spelats på motsvarande hårt sätt i någon annan start. Visar hon samma kapacitet idag som i den starten är hon ”klar” i detta tunna gäng. Men hur stor kan den chansen vara? Hon är spelad till fyra procent, svårt att säga vare sig bu eller bä om.

Statistiken visar, att 38 procent av sådana här lopp vinns av favoriten och 37 procent av spetshästen. Den som har ledningen men släpper den, reducerar sina chanser till 5 procent. De flesta räknar med att det blir 3 Pedro Bi i ledningen med 2 Ragata i rygg.

4 Rite on Win har nära hälften av spelet på sig. Jag är tveksam om stallformen; två segrar på 33 starter de senaste två veckorna är en tredjedel mot stallets normala siffror. Under samma tid har flera hårt spelade slutat oplacerade. Man meddelar att han ska gå med skor bak och missgynnas av detta. Det verkar också som man inte ska ge sig in i spetskörningen – bara där reducerar man chansen rejält. De flesta favoriter som infriar gör det från ledningen. För många frågetecken för att vara en bra storfavorit.

3 Pedro Bi vann kategorin ”Årets ickevinnare 2014” i min privata travgala. Eller, som tränaren uttrycker det, ”han kan vara lite humörbetonad i slutstriderna”. Eftersom han med stor sannolikhet når ledningen, och den positionen är så otroligt gynnsam, vågar jag ändå inte räkna bort honom. Distans och hemmaplan gynnar, och tränaren lovar att han är bättre än tidigare. Dessutom ska han gå barfota igen.V86-3: Autostart, medeldistans, låg klass. Struken: 10
Den vinklade vingen fyller tio år i år. Man ville utjämna spårskillnaderna och gynna ytterspåren, men det blev tvärtom. Spår 8 vinner ännu mer sällan än tidigare, nästan inte alls, och innerspåret har ökat sin segerandel. Idag är det bara premiärbanan Jägersro och dalabanorna Romme och Rättvik som har den vinklade vingen kvar.

1 Hobard gynnas av spåret, som på andra banor är svårare att hålla upp ledningen från. Då han är favorit att ta ledningen tippas han – spetshästen har fördel gentemot ”bästa hästen” med proportionerna 4:3 ungefär. På Jägersro är ledningen ytterligare lite extra gynnsam. ”Första jänkarvagn” är en detalj som noteras på pluskontot.

Ganska öppet annars, favoriten kanske missgynnas av att gå med skor eller blir av med ledningen. 4, 5, 7, 8, 11 betalar jag inte för, men fem motbud blir kvar.V86-4: Autostart, lång distans, låg klass
Att gå emot omgångens största favorit är sällan ett framgångskoncept på V86. Visserligen har denna bränt av i årets båda omgångar, men innan det infriade den sju gånger i rad och nio gånger av tio. Infriandefrekvensen sedan spelformens födelse ligger på 63 procent.

7 Nadal Broline hade förra gången optimala spår fem bakom bilen och kunde då köra sig till ledningen efter ett tag. Sedan höll han undan med minsta marginal och övertygade inte som jättefavorit. Det var dålig bana den gången, och hästar underpresterar ofta i loppet efter en sådan start.

Andrahandaren 3 Amor Winner sitter troligen i ledningen och det är som sagt alltid fördel spetshästen. Inte minst över lång distans är det viktigt att trava på innerspår.V86-5: Lopp med tre tillägg, stayerdistans
Som 15 Huge Star flög fram senast är det inte konstigt att han är favorit. Alla som såg det loppet tänkte ”spik nästa gång!”.

Favoriten ger intryck av att vara en långdistansare, men statistiken avskräcker. Tre kilometer har han bara provat två gånger – oplacerad i båda. Hans två segrar är tagna över kort distans, och för fyra segrar sedan vann han över extrema 1.140. Senast när han var så grym, var det kort distans. Det är svårt att inte ta någon hänsyn till detta… Dessutom är han åtta år och har gjort 76 starter, rent generellt blir hästar mer sprinterbetonade med åren.

Det talar för honom att han står på ”statistiskt rätt volt”. De med 40 tillägg brukar hinna fram. Näst bäst är att stå start, medan mellanvoltens hästar är missgynnade.

Ett flertal utländska hästar gör loppet svårbedömt. Det kan också komma att bli konstigt kört och öppna upp för skräll. Garderingslopp.


V86-6: Autostart, kort distans, tiohästarslopp. Struken: 6
5 Carpenter on Tor har omgångens bästa segerchans.


V86-7: Autostart, medeldistans, hög klass
7 No Deal blir favorit på att han vann ett guldlopp senast, men det var ett synnerligen uselt sådant. Stallkamraten 10 Jaguar Broline hade inga problem alls att avfärda honom då de möttes näst sist. Det borde vara mycket mer jämnspelat dessa två emellan än vad det är.

Många lopp avgörs i starten och det här är nog ett sådant. 2 Youana tar ledningen, men släpper man? Trots att chansen då sjunker från 50/50 till fem procent är det alls inte omöjligt. Taktiksnack är av yttersta vikt att ta reda på innan inlämning! Vad säger Söderkvist?

3 Overtaker by Sib har gått i ledningen sex gånger och vunnit samtliga. Han är såklart jättefavorit att vinna om 2 släpper.

Någon av de fyra nämnda vinner loppet.
 

V86-8: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp i låg klass. Struken: 4
10 Sciacallo OM är förmodligen bäst i dåligt lopp. Tipsetta, men garderas.

Spetshästen ska ha bästa chansen, men det är lite osäkert vem det är. 2 Officer CD säger många, men han var inte snabb ut senast från bättre spår. Om ”alla andra” har rätt och han faktiskt spetsar bör han förstås tippas först. 39 procent av de här loppen vinns från ledningen.

8 Diable d’Inverne var obegriplig favorit på V75 senast mot äldre hästar. Nu är uppgiften betydligt enklare och det finns en fullt påtaglig spetschans. Ändå bara fem procent!? Obegripligt borttappad den här gången.

3 Önas Jocke kompletterar en kvartett som utmärker sig chansmässigt, men jag kommer inte att spricka på spännande, osynade, lägesgynnade 6 Dabano As (0.67 procent)…