StatistikbloggenV86

Publicerad 28 januari 2015 av Jens Sjödén V86, Solvalla, Åby, statistik

V86-spelet ökade 15 procent förra veckan- trots att man mötte en jackpotomgång!

Jag skriver ut strykningar i lopprubrikerna, för att läsaren ska veta vilka strykningar jag kände till och tog hänsyn till då texten skrevs.


V86-1: Autostart, kort distans, tiohästarslopp

Sedan Åby införde dubbla open stretch 2007 har statistiken därifrån förändrats, såväl avseende spår som resultatprofil och löpningsförlopp. Många gånger på lite oväntade sätt, som flertalet spelare inte alls har någon koll på.
Till att börja med ser spårstatistiken annorlunda ut mot hur man är van. Open stretch utjämnar skillnaden mellan spår, då det helt enkelt blir så att bästa hästen vinner oftare än på andra banor. Dock ska man inte glömma att det även på Åby är fördel spetshästen, bara inte lika mycket. Den som släpper ledningen frivilligt får alltså en liten dumstrut även här!
Gissa vilka spår som är mest fördelaktiga när förutsättningarna är 1640a och tio startande? Rätt svar är 9 och 10. 9 Tripolini VP är ”bästa hästen” och en av två med bra chans. 1 Finish Brandon ska ha något bättre chans om han körs i ledningen, vilket är sannolikt men inte hundra.
5 Lucky Sec (6%) är den spelintressanta. Han vann för fyra starter sedan men galopperade sedan tre gånger i rad. Nu blir det spets eller rygg ledaren om han travar, vilket spåret talar för att han gör. Klart bättre chans än spelprocenten!
 

V86-2: Autostart, kort distans, niohästarslopp. Struken: 2

Det är inte för ofta, som ”dagens största” förlorar på V86. Men 7 Quality Questioned lyckades i sin senaste start. Och på ett anmärkningsvärt sätt: Som jättefavorit ”ska” man bara inte lägga när man får bestämma i ledningen. Gången innan blev han trött från rygg ledaren. För tre starter sedan presterade han bra – nog verkar formkurvan vara på väg åt fel håll.
Nu blir han jättefavorit igen (i skrivande stund 67 procent), möjligen blir han dagens största. För att vara övertygad om en spik vill jag kunna förvänta mig en bra prestation. Här kan han vinna ändå, bara på att vara minst dålig i uselt sällskap. Inte alls lika betryggande. Men dagens uppgift är förstås den enklaste hästen kommer att få under återstoden av sin karriär. Att det idag är kort distans är förmodligen ett jätteplus som reducerar risken för trötthet sista 200.
Daniel Redéns uppsittningar blir i regel överspelade. Fyra segrar på 19 starter i år är fina siffror, som gläder tränare och ägare – men inte spelare. Oddsen på vinnarna är 1,0 – 1,6 – 1,9 – 2,0. Samtidigt hittar man förlorare spelade till 1,2 – 1,4 – 1,8 – 1,9 – 1,9…
8 Up Up and Away är typisk för stallet. En seger i år: Odds 1,4. En seger ifjol: Odds 2,0. 2013 blev det inga segrar, men 2012 vann hästen två lopp – till oddsen 1,3 och 2,0.
I skrivande stund har han 15 procent av spelet på sig. Något man kan vara säker på, är att den verkliga segerchansen är lägre. Och att ett eventuellt vinnarodds kommer att bli uruselt. Ändå rankar jag honom trea, som en av tre med realistisk segerchans.
9 Diamond Duo är mest pålitlig och den ende som visat form. Som spelad till 2,8 procent är han definitivt mest spelintressant i loppet. Det här är den ende av de tre man kan vara ”säker” på är på plats. De andra är ojämna och opålitliga. Bör rankas tvåa.

 

V86-3: Autostart, medeldistans, stolopp

I aktuell klass är favoritandelen 36 procent, såväl i vanliga lopp som i stolopp som detta. I vanliga lopp är sedan övriga vinnare jämnt fördelade i rankintervallet 2-8. För stoloppen gäller rank 2-9, och här har även större skrällar en icke försumbar chans. Det här är typiskt för stolopp över huvud taget, inte bara på Åby: Dessa har mer favorit-eller-skräll-profil än ”vanliga” lopp.
Spårstatistiken är jämn, det skiljer inte så mycket mellan bästa (4) och sämsta (2, 11). Men det finns två spår som lönar sig på spelet: 4 och 5.
I skrivande stund är 1 She’s My Dream spelad till 29 procent, vilket förmodligen är en underskattning av chansen. Vinnaroddset kommer också sannolikt att bli högre än chansen motiverar, så är det generellt på Åby och inte minst i stoloppen, där favoriter är bra spelobjekt. En-eller-många!


V86-4: Autostart, kort distans, låg klass

Ifjol avgjordes åtta sådana här lågklassiga lopp på Solvalla. De som spelade toppspåren gick med vinst, liksom tidigare år. Den som spelade spår 5 fick drygt nio insatser tillbaks och den som valde spår 4 fick en bit över 16.
De här två vinner en tredjedel av loppen, medan övriga tio då delar på resten av chansen och snittar 6-7 procent. Det är naturligt, att man så fort en sådan här startlista släpps, tittar på vilka två det är som vunnit spårlotten. De flesta gånger är det någon av dessa som är loppets bästa spelobjekt.
Favoritens innerspår är missgynnsamt. Favoritinfriandeindex 0.7 innebär att man kan multiplicera spelprocenten, 30, med 0.7 för att få en mer riktig bild av segerchansen: 30 X 0,7 = 21 procent. Nurmos stallform, med 40 raka utan seger, är också en faktor att ta hänsyn till.
”Bara” 38 procent av de här loppen vinns från ledningen (spets är mindre viktig ju kortare distansen är, inte tvärtom som många tror), men det innebär förstås ändå att den som når spets har bästa chansen.
3 Rocking Love och 4 Faith Hill utmärker sig litegrann, men statistiken talar för att det kan finnas spelvärde i hästar ända ned till rank nio.V86-5: Lopp med ett tillägg, medeldistans. Struken: 9

Open stretch kunde man tänka sig skulle gynna hästar på startvolten ganska kraftigt när det är tilläggslopp. Men något sådant mönster har man inte kunnat se. Tvärtom vinner de på tillägg lite oftare än på andra banor. Det är helt enkelt så, att ”bästa hästen” vinner lite oftare när det finns open stretch – även när den belastas med tillägg.
Loppet blev inte fullt och innehåller en hel del utfyllnadshästar. 11 Go Johnny Gogogo sticker ut tydligt som ”bästa hästen”, men han är ju långt ifrån ett pålitligt spelobjekt. Tipsetta i alla fall.


 

V86-6: Autostart, lång distans, låg klass

Innerspårsfavorit igen på Solvalla. 1 Tenzing har haft samma spår två gånger tidigare. Oplacerad och fyra de två första gångerna, senast blev det galopp. Instängd eller galopp är två vanliga scenarior, särskilt för favoriter. Som hårt spelad ”måste” man ladda från början. Samtidigt blir motståndarna mer benägna att försöka hålla fast favoriten om han missar ledningen.
Favoriten har varit sjuk sen senast, och det här är ett förberedande lopp inför V75-final. 53 procent verkar vara i överkant. Samtidigt är skrällrisken låg under rådande förutsättningar: Nio gånger av tio är vinnaren rankad 1-5.
 


V86-7: Autostart, kort distans, stolopp

9 Wiss Shadow hade ett toppår ifjol och kanske inte kan bli så mycket bättre. Men om miljöombytet satt fram henne ytterligare är det här en tacksam uppgift för henne, bara en häst att slå.
Ifjol var de sju starkaste favoriterna spelade i intervallet 79-90 procent och alla vann. I intervallet 71-78 procent, där sannolikt 2 Ruth Reerstrup hamnar, vann 12/16 = 75 procent. De vinner alltså i nivå med sin spelprocent (till skillnad från storfavoriterna inom V75-spelet).
I regel är det dumt att ens analysera det lopp, i vilket dagens största V86-favorit finns. Den brukar vinna; om inte annat får den segern till skänks just i kraft av stort favoritskap. Det är inte många som är så svaga att de ”gör en Quality Questioned” (se under V86-2). I regel kan man betrakta V86-spelet som en V75:a med 25 öres radpris! Och det ger ändå bättre utdelning…

 

V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass

6 Volimed är spelad till fyra procent. Oavsett spelprocent, lär det inte spegla chansen. Som osynad i Sverige är det sannolikt att han antingen inte räcker till i aktuell klass och i princip startar utan chans, eller är lite bättre än de andra och ”bara vinner”. Att han skulle råka vara precis lagom bra för klassen, en mittfältare, är inte troligt.
Franska varmblod och norska kallblod brukar duga bra då de kommer till Sverige, så jag streckar i alla fall detta eventuella fynd.
Favoritens femtespår har ett positivt indextal om 1,25. Samtidigt vinner de svagaste favoriterna oftare än sin spelprocent (i det här fallet 20). 5 Pantarei Ans är en bra favorit som bör tippas etta.