StatistikbloggenV86

Publicerad 27 maj 2015 av Jens Sjödén V86, statistik

107 procent. Det är det nya rekordet – och ett tydligt tecken på att spelarkåren är jackpottrött. Inte ens när ATG ger bort pengar till de som spelar, så ids man satsa!
Det var tredje gången som V86-spelet betalade ut mer pengar i vinster än vad folk spelat för.
Mitt system fick inte vara med och dela på gratispengarna. Den ena spiken hade galopperat redan innan start och den andra fick dödens i 09-tempo – i ett stolopp. Om Bostonz Credit bytt löpningsförlopp med vinnaren hade det nog varit ombytta positioner i mål. Åtta gånger av tio får man en bättre löpning från spår 5 än från spår 9, men det var inte en av de gångerna.
Trixande med tv-sändningar har tidigare tydligt påverkat omsättningen för V86-spelet, och det är nog samma fenomen som ligger bakom de relativt svaga noteringarna på slutet. 2015 har annars varit ett jättebra år, men det är viktigt att komma tillbaka i TV om man ska behålla de fina siffrorna. Varför måste TV12 sända två avsnitt av Bloopers just kl 19-20? Idag är det äntligen trav igen!
Fyra vanliga lopp idag, fullbesatt i alla. Fyra årgångslopp – fullt fält bara i ett. Same old.


V86-1: Autostart, medeldistans, treåringslopp

Inte mycket att analysera. 4 Tunika tar en spetsseger.


V86-2: Autostart, medeldistans, låg klass

De allra svagaste favoriterna har chanser bättre än sin spelprocent. Spelarna har blivit duktigare de senaste åren på att välja rätt favorit ”i sista stund” i jämnspelade lopp. Här ska man hålla extra koll på spelutvecklingen!
Spår 4 är bäst. Innerspåret är också bra, medan ytterspåren 6-8 och 12 är missgynnade.
Spetshästarna vinner ”bara” 38 procent av de här loppen. Det är ändå ungefär dubbelt mot hur spetsfavoriten 1 Zo Zo Hoss är spelad. Tips.
 

V86-3: Autostart, medeldistans, treåringslopp. Struken: 3

När favoriten har spår 2-5 vinner den för det mesta, men från högre spårnummer går det bara vägen tre gånger av tio. Spåren 8 och 9 sticker ut som speciellt missgynnsamma över hela linjen.
Favoriter med spelprocent kring 50 överspelas lite mer än genomsnittligt. Man får multiplicera med 0,9 för att få fram den verkliga chansen.
Favoritens kusk visar svaga infriandesiffror, hittills 1/11 på V86. Nio procent är lågt för favoriter.
Statistiken talar inte för att man ska spika 9 Heavy Sound. Samtidigt är skrällrisken liten; vinnaren finns rankad 2-4 då favoriten bommar. Spetshästen vinner i 44 procent av loppen och spetsfavorit är 2 Poet Broline.
 

V86-4: Autostart, medeldistans, treåringslopp

Samma som föregående lopp men bara ston. Sto-faktorn gör i vanlig ordning att loppet får mer av en favorit-eller-skräll-profil. Favoritandelen ökar från 37 till 46 procent – samtidigt som andelen skrällvinnare också ökar. De som betalar är alltså B-hästarna, de rankade 2-4.
Även här finns en storfavorit med bakspår, men 10 är i alla fall bättre än 9 och favoriterna vinner som sagt oftare i stoavdelningarna. Favoriter med 63 spelprocent infriar helt i paritet med spelprocenten. Bergh drar dock på sig en del överspel, och hans favoritinfriandegrad om 36 procent ligger inte i topp.


V86-5: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass. Struken: 10

Favoriterna vinner tre gånger av tio och spetshästarna fyra gånger. När de är en och samma, blir det seger sex gånger av tio. Tror man att 1 Bonbon Mearas håller upp ledningen är hon alltså en spelvärd spik, trots att 50 procent av spelet ligger på henne.


V86-6: Autostart, medeldistans, treåringslopp. Struken: 7

Förra veckan fick man en påminnelse om hur svårt det är att läsa spetsstrider i treåringslopp. Partizan Face var det inte många som hade som spetsfavorit i V86-4 då. Hästen rankades trea – från slutet – och var spelad till 4,8 procent. Väl i ledningen, vad hände då? Överlägsen seger givetvis – hästens första i karriärens åttonde försök.
Ledningen är alltid lite extra viktig i årgångslopp. 12 Pacific Broline är klar favorit, och det vill nog till att Björn kör offensivt. Övriga är säkert beredda att ge favoriten mycket gratis i så fall. Ligger han sist in på upploppet blir det tuffare. En ”bakifrånhäst” snittar 2 procent chans, en spetshäst 44 procent.
 

V86-7: Autostart, kort distans, stolopp i mellanklass. Strukna: 4, 10

Lärlingskörda favoriter har det sannerligen inte lätt på Solvalla. Andra kuskar kör mot dem på ett annat sätt. Överspelsfaktorn blir hög, i schablonfallet ska man multiplicera en lärlingskörd favorits spelprocent med 0,68 för att få fram den verkliga chansen. Här: 40 X 0,68 = 27 procent.
6 Deepdish har å andra sidan strukits ned till det bästa och mest underspelade läget. Väger man in den faktorn är man tillbaka på status quo. Att det rör sig om en häst som kommer från treåringslopp och ska gå ut mot äldre, och dessutom gör årsdebut, är faktorer svårare att sätta siffror på, men det får i alla fall mig att vilja gardera.
Spetshästen håller till mål i 54 procent av de här loppen. Den som till äventyrs får för sig att släppa ledningen reducerar sina möjligheter till 4 procent.


V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass. Struken: 11

Favoriten i sista är som ofta en nyckelhäst. Vinner den ökar jackpotrisken markant.
Risken för låg utdelning idag är ganska hög. 2 Leif har utmärkt individuell statistik; 10/20 vinster i felfria lopp och han har aldrig förlorat i ledningen. Formen är väldokumenterad.
Statistiken visar att favoritchansen är förhöjd vid aktuell proposition samt att spår 2 är gynnsamt för infriandechansen. Stallformen är bättre hos Båth än hos Untersteiner. Sammantaget, tyvärr, en bra favorit som är svår att gardera.
 


Förra veckan hade jag ett skrällopp, och det skrällde. Veckan innan hade jag två skrällopp och det skrällde i bägge. Att kunna hitta rätt garderingslopp är värdefullt, ofta blir det bara en skräll på V86. Men det gäller förstås att sätta spikarna också. Den här gången hittar man de bästa först och sist.
Skrälloppet då? Idag blir det nog bara ett, skrällriskerna är låga överlag – tyvärr också jämna. Måste jag välja får det bli V86-5, som blir öppet om favoriten kommer bort. Melander har en formstark trio där man nog inte är i vägen för varandra. Lycka till med spelbesluten