StatistikbloggenV86

Publicerad 1 juli 2015 av Jens Sjödén V86, Statistikbloggen, Lindesberg, Jackpot

I det senast körda V86-loppet fick den knappa favoriten – omgångens svagaste – överta ledningen utan strid och höll undan till knapp seger. I nästa ”rikslopp”, V75-1 i lördags, blev favoriten Imperator utsvarad så att första varvet gick på 09,9 – och föll naturligtvis.
I ett av de här två loppen var de inblandade hästarna stallkamrater.

Medianutdelningar för V86-spelet:
2012                      150 757 kr
2013                      216 713 kr
2014                        75 939 kr
2015                        20 651 kr

2015-siffran gäller alltså efter halvårsskiftet. Vi går mot ett nytt bottenrekord, huvudsakligen beroende på att vinteromgångarna bjöd på så tunna och ihåliga lopp. På två år har utdelningarna sjunkit med 90 procent! Till nästa vinter får man skriva ut färre lopp, så att det blir fyllda och jämna fält åtminstone på V75 och V86. Då löser sig det där.
2000, 2002 och 2004 fick Lindesberg arrangera V75. 2006 hade banans största tävlingsdag åter ett riksspel, men då degraderat till onsdagar och V64. De senaste åren har man haft V86 och så här har det gått:
2012                      4 favoriter                      1 skräll                        2 000 kr
2013                      3 favoriter                      0 skrällar                   12 000 kr
2014*                    3 favoriter                      1 skräll                        1,4 milj kr
*) Jackpotförstärkt omgång

Fjolårets skräll var av mildaste möjliga slag, en femtehandare, och samma sak var det 2012. Det underlättar förstås att man bara behöver leta bland fem hästar i loppen!
Totalt genom åren har 37 procent av loppen vunnits av favoriten (normalt) och 18 procent av skrällar (under snittet).
 

V86-1: Autostart, medeldistans, sexhästarslopp för fyraåriga

2 Zenit Brick inledde karriären med två raka hemma på Solvalla. Sedan dess har det blivit en seger på 13 lopp, också den på hemmaplan. Jag känner tvivel inför hur han kommer att trivas på banan i Lindesberg – men han blir jättefavorit, bara stiger och stiger i förtroende under dagen.
Detta i sig talar för god chans: Han behöver bara hålla motbudet 3 Othello CD (bättre meriterad, två V75-segrar i år) utvändigt om sig, så får han överta ledningen. Favoriter i spets håller oftare än inte, och favoriter i V86-1 infriar också oftare än inte.
6 Sing a Song brukar spetsa, men brukar också släppa. Bara tre gånger har hon körts i ledningen, och då har det också blivit seger. Facit i övrigt: 15 lopp – 0 segrar. Trots detta släpper man säkert till favoriten, det hör ju till.

V86-2: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass

Statistiken visar en tydlig favorit-eller-skrällprofil. 3 Princess of Love blir ”dagens största”, och sådana infriar två gånger av tre på V86. Det kan låta motsägelsefullt, men i detta lopp finns både den bästa favoritchansen och omgångens största skrällrisk.

V86-3: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg klass. Strukna: 3, 7

Under tisdagen inkom ett anmärkningsvärt vinnarspel: 10 000 kr på 10 Remember Y. Efter detta har V86-spelarna fått upp ögonen för hästen, som från att ha varit fjärdehandare en god bit efter, snart är andrahandsfavorit.
Statistiken talar för tilläggshästarna. Fyra av de sju högst rankade startar på rätt volt: 8, 10, 11 och 12. I den kvartetten bör man finna vinnaren.

V86-4: Autostart, kort distans, niohästarslopp. Struken: 7

Statistiken talar för 4 Corky mot 8 Delicious US under rådande förutsättningar… men trean i raden för Corky senast är väl smickrande. Han blev frånåkt sista biten efter vilsam resa och besegrade bara tre hästar. Här är motståndet mycket tuffare. Hur mycket förbättrad kan han ha blivit?
I egenskap av hårt spelad är han ändå favorit att få överta ledningen. Bästa hästen är såklart 8 och då ska loppet vara löst. En liten brasklapp för 1 I Saw You, som kanske inte släpper om han når ledningen. Han spurtade starkt bakom Nuncio för fem starter sedan, och har haft skräplägen sedan dess. Kan vara värd ett tredjestreck.

V86-5: Lopp med två tillägg, stayerdistans

Tidigt på onsdagmorgonen lade någon in 10 000 kr på 2 Titan Lavec. Det är naturligtvis den rimliga spetshästen. Men galopp i tre av fem starter i karriären…
Bästa hästen bör vara 9 Diggers Elias. Nio raka felfria och två raka segrar. Statistiken talar för att hästarna på dubbla tillägg har fördel.

V86-6: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 9

6 Global Patriot spikas vid nedstrykning. Det är bästa hästen, men galopperar i princip varannan gång och spår ute på vingen borgar för vingel. Han är spelad till 43 procent i skrivande stund och det speglar nog chansen väl. 50/50 att han galopperar, och några procent risk att han är sjuk (tränaren varnar för det) och förlorar felfri.
Det här är ett ”spårlopp” där 2, 4 och 5 är mycket gynnade. Nu är det svaga hästar som har vunnit spårlotten. Tillsammans drar de bara till sig tio procent av allt spel. Bättre chanser än så har de i alla fall. Det tas många ”tursegrar” av att man har en position i främre träffen direkt.

V86-7: Stolopp hög klass, autostart, medeldistans. Struken: 7

Ett ”V75-lopp”. Den som har Statistikbibeln V75 kan titta på sidan 198. Man ser att favoriten har förhöjd chans, medan det ser sämre ut för andrahandaren. Det är den för stolopp så karaktäristiska favorit-eller-skräll-profilen som dyker upp igen.
Favoriten 3 Village Surprise får tipset, men att spetsbudet 2 Pinyata Gel bara är spelad till sex procent sticker ut! Om hon väl sitter i ledningen överstiger chansen 50 procent. I stolopp är spetspositionen extra viktig!

V86-8: Brons, autostart, medeldistans

”V75” igen. Loppspecifik statistik hittar man på uppslaget 134-135. Där kan man bland annat se, att andrahandaren är den som segrar oftast under rådande förutsättningar: 27 procent, vilket är mer än dess spelprocent.
Det finns ytterligare ett starkt plus kring 2 Jonathan Palema: Han är tydlig spetsfavorit. Om han tar ledningen från sitt andraspår, vilket många gör (kolla sidan 36!) justeras grundchansen upp till 52 procent. Han får tipsettan i en statistikanalys!
De bästa hästarna har alla bakspår. De är rankade runtomkring, som etta, tvåa och fyra. På sidan 135 igen finner man en ganska liten skrällrisk. Om spetshästen tröttnar (50/50-chans ungefär) bör det vara någon av dessa som hinner dit.
När jag ser att 3 Quite a Fall bara är spelad till 0,8 procent kan den inte undvika att få en rad. Jag trodde på den i Kungapokalen för två år sedan, efter en stark försöksprestation. Han slutade trea bakom El Mago Pellini (4 miljoner idag) och Quid Pro Quo (6,4 miljoner) – men slog numera etablerade guldhästar som Indigious (4 miljoner) och Dreams Take Time (4 miljoner). Han var en årgångstopp.
Visst, han har stagnerat som de flesta gör, men ändå. Det här loppet är inte så tufft, tänk om han blixtrar till och visar sin kapacitet? Påfallande många Melander-hästar finns på topplistan över de största V86-skrällarna genom tiderna.

97 656 kr kostar det att ta fem hästar i varje lopp. Spikar man en häst, kräver minst tre favoriter och max en femtehandare är man nere på mer hanterbara fem papp. Man har fått in alla de tidigare Lindesberg-86:orna med det upplägget.
På förhand ser ett sådant system fantastiskt favoritbetonat och tråkigt ut, man skulle inte spela V75 på samma vis. Men V86-spelet har gång på gång visat att det kan betala jättebra, rentav miljoner ibland, på favoritdominerade rader med idel högrankade vinnare. Som ifjol till exempel.
Lycka till med spelbesluten!