StatistikbloggenV86

Publicerad 26 augusti 2015 av Jens Sjödén Statistikbloggen, V86, Solvalla

Två veckor är en evighet för travspelare. Ingen minns vad som hände för 14 dagar sen. Ändå börjar jag med några rader om den senaste 86:an – generellt funderas det alldeles för lite om loppen i efterhand!
Omstarter halverar favoritchansen. Det är kanske inte hela förklaringen till förlusten för förra V86:ans tyngsta favorit, Elma Lane i V86-1. Men statistiken är tydlig: Efter en omstart vinner favoriterna bara häften så ofta – och de som gynnas mest är andrahandarna. Tredje-fjärdehandarna tar också för sig av den frigjorda segerchans som uppstår, medan skrällhästarnas chanser bara ökar marginellt.
Andrahandaren vann överlägset, trots tidig galopp. Hästen var utländsk, och sådana underspelas alltid i Sverige! Spelare är patrioter och lever efter ”ögat bokar örat”.

Det blev omstart även i sista loppet, och där var favoritchansen redan på förhand mycket låg. Det var loppet med omgångens bästa skrällchans. Och där kom också den största skrällen i 10:e-rankade Panoramic. Hur en så bra häst kunde bli så lågt rankad under idealiska förutsättningar avseende läge och distans (och kusk) är en gåta.
Inte oväntat blev det totalt två skrällar i omgången, dubbelt mot normalt. På förhand var spelvärdet högt, det var sällsynt jämna och bra lopp. Hur kunde då tvåprocentaren Dream Trotter, rankad fyra från slutet, vinna V86-2!?
Jo – han släppte inte ledningen. Min spik Desuper Filius fick snällt krypa ned i rygg och blev sedan fast där i mål. Credits till Oskar J Andersson.

I övrigt fylldes omgången med favoriter och andrahandare, men två skrällar räcker för miljonutdelning på V86, som är ett fantastiskt spel. Det allra bästa, enligt min mening.
Omsättningen fortsätter visa fina siffror. V86 är mycket populärare i år än ifjol. Plus 27 procent senast (V75 backade nio procent i lördags och 13 procent igår). Idag är 15 millar noteringen som ska matchas!
Idag är fjärde gången i rad, som en renodlad Solvalla-omgång möter en omgång med X-press-konceptet. I de tidigare har omsättningsökningen mätts i tiotals procent. Det antyder, att det kan vara en allmänt ökad popularitet för V86 som spelform som ligger bakom. Boosten för V86 inleddes ju annars vid införandet av X-press.

Om förra omgången var årets bästa ur ett spelarperspektiv, ligger den här närmare den andra extremen: Fyra årgångslopp och två långlopp ingår, men inget kortdistanslopp. Den profilen ligger en bit från mitt ideal i alla fall.
 

V86-1: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass

Treåringar är spårkänsliga, och det är 2-5 som gäller. Dessa är bra spår. När spelfavoriten har något av dessa, infriar den varannan gång. Från övriga spår bara två gånger av tio.
2 High Expectation är lägesgynnad. Kihlström som kört hästen på slutet och är en sansad chansbedömare, spikar hästen i tidningstips (Expressen). Formen hos stall och individ är finfin. ATG är skickligt på att placera ett lättlöst lopp som V86-1: Majoriteten av alla omgångar inleds med favoritseger!
Spelprocenten för favoriten ligger för närvarande på 28, chansen bör vara större än så i alla fall.
Bästa hästen är säkert andrahandaren 9 Miss Montechristo. Jag gillar inte spåret; dels för att det ofta strular därifrån, dels för att det överskattas så mycket av spelarna. Ändå helrätt andrahandare.
Bästa hästen + spetshästen håller sju gånger av tio ungefär. Favoriten kan nå ledningen i kraft av sitt favoritskap, annars håller jag 5 Swiss Account som knapp spetsfavorit. Bara fyra procent på en Nurmos-häst med spetsläge är intressant, speciellt om hästen idag tävlar första barfota.

V86-2: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass. Struken: 10

”Allt” talar för att jättefavoriten 4 Ferry Boko har en chans väl i nivå med spelprocenten. Samtidigt kommer andrahandaren från ett stall vars hästar många gånger drar onödigt mycket spel på sig; spelvärdet på denne är lågt. Favoritspik alltså!

V86-3: Autostart, lång distans, sjuhästarslopp

Det skrivs sällan ut lopp över lång distans för högsta klassen. Här ser man varför: Det finns inget intresse att anmäla till dem. Som ofta blir ”Tarzan” loppets räddare.
Fyraåringar räcker sällan i högsta klassen. Inom V75 har två kunnat vinna i Guld – på 22 år. Här blir 7 Volstead omgångens näst största favorit, och jag bedömer det vara helt riktigt. Hästen har löpt helt jämnt med Nuncio och kanske rentav hade slagit denne med mer gynnsam löpning. Nuncio har visat sig vara den bästa fyraåringen på svensk mark sedan Mack Lobell.
Det starka favoritskapet i sig talar för att favoriten tidigt sitter i spets. Att två av sex motståndare är stallkamrater krånglar inte till det. Ännu en säker favoritspik!

V86-4: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass

Favoriter med ”dåligt spår” infriar två gånger av tio. Kusken faller in under kategorin ”sällankuskar”; sådana som sällan favoritspelas på V86 och som inte bjuds lika mycket gratis som kuskarna i kartellen. Dessa visar upp ett lågt spelvärdesindex: 0,83.
Här: Spelprocenten 46 X 0,83 = 38 procent segerchans. Och då har inte spåret eller andra chanspåverkande faktorer räknats in.
Chansen för andrahandaren 1 Mellby Diamant är avhängig möjligheterna att hålla upp ledningen, något som 85 procent av alla innerspårshästar misslyckas med. Det här är det första loppet i omgången med tydlig skrällchans, gardering rekommenderas.

V86-5: Autostart, lång distans, låg klass

Det finns sällan spelvärde i hästar som lottats till bricka 9, men…
…över lång distans är det inte alls lika chanshämmande i alla fall, tvärtom kan det vara ganska bra. 9 Sudbury vann ett skräplopp näst sist, men intrycket är svårt att släppa. Det såg otroligt bra ut. Den här har man inte sett botten i. Grym stallform väger tungt och jag provar att rekommendera spik i tron att hästen är ”bara bäst”.


V86-6: Autostart, medeldistans, amatörlopp

Kuskfaktorn är viktig här. 6 Angel France har bästa kusken och det är en bra häst också. Fjärdehandare på strecken men bara sex procent. Klart spelintressant och tipsetta. Nurmos-hästar går som bekant ganska bra på Solvalla.
5 Mystery Love har bästa spåret och är spetsfavorit. Två-eller-många, då skrällrisken i amatörlopp är riktigt hög.


V86-7: Autostart, medeldistans, treåriga i låg klass

85 procent av alla travhästar överflyglas då de lottas till innerspår bakom bil. 1 Digital Extreme har viss spetschans, och de påtagligt positiva tongångarna från stallet, och från Kihlström som körde senast, sticker ut. Som spelad till sex procent är han klart intressant.
Femtespåret är det enklaste att spetsa från och 5 Flash Håleryd har visat startsnabbhet. Med offensiv kusk får han ses som spetsfavorit. Spetshästen håller till mål i 43 procent av de här loppen – den logiska tipsettan. Platschansen är så god, att man spelar till odds överstigande 1,50.
 

V86-8: Lopp med ett tillägg, medeldistans, mellanklass

En relativt vanlig proposition. Det har visat sig att hästarna på tillägg har något bättre chanser än de där framme. Samtidigt är det hästarna på start som spelas hårdast.
11 Integrated segrade för sju starter sedan, då hon senast startade under idealförutsättningar: 5/1640a. Statistiken visar att dagens förutsättningar faktiskt är ungefär lika gynnsamma, och hon ska nu liksom då gå barfota. Nu liksom då är hon enprocentare, men nu liksom då är chansen avsevärt högre än så. Tipsetta.
Statistiken talar för att favoriten har en chans kring 1/4 – kraftigt överspelad och ska definitivt garderas. 14 Amor Winner är också tidig, till alltför låga sju procent.


Snabbsammanfattning:
Spikar finns i avdelningarna 2, 3 och 5. V86-6 chanslåses på två. Övriga fyra lopp garderas, med flest streck i V86-4. Lycka till med spelbesluten!