StatistikbloggenV86

Publicerad 9 september 2015 av Jens Sjödén

Värmningsskriket 5 Eklas Superior spetsar på några steg i V86-6. Efter ett halvvarv kommer fältets näst minst meriterade häst upp på utsidan. Hästen hade vunnit några lopp i början av treåringssäsongen, men sedan stagnerat och tagit en seger på 19 starter. Han kom i dokumenterat usel form (rejäla plattmatcher i de två föregående starterna). Hästen var yngst i fältet också, då är det alltid extra tufft.

Men hästen med de svagare meriterna glider smärtfritt till spets, får överta utan strid. Hur kan detta ske? Svaret är enkelt: Kuskarna körde efter den oskrivna regel som säger, att man ska släppa ledning till hårdare spelad häst – speciellt om denne körs av toppkusk - men negligerade den skrivna regel, som säger att hästen ska köras för bästa möjliga placering.

Veckan innan hade ST-chefen Johan Lindberg skickat ut ett skarpt mail till landets måldomare. Däri stod att man ”1) alltid måste höra kusken bakom den häst som man anser hade kunnat köras betydligt bättre och 2) döma ut hårda straff när förklaringen inte duger… Att ej ha kört för bästa möjliga placering är att betecknas som en grov eller mycket grov förseelse.”

Jag har en bild av, att domarna på Solvalla är ”snällare” än andra (rätt eller fel?). Den här förseelsen gled som väntat förbi utan notis från det hållet. Kanske kan man tycka det är straff nog att kusken förlorade loppet på sin slentrianblunder. Men om man ska bli av med ofoget krävs nog att det statueras exempel någon gång. Själv satt jag nöjd den här gången, då fältets bästa häst, och min tipsetta i analysen, Amor Winner (vars tränare spetssläppande kusk är anställd hos), kunde ta en enkel seger till hela 15 gånger.

(Nu tror jag inte för ett ögonblick att det var någon form av stallkörning i loppet, men det är värt att uppmärksamma att reglerna underlättar sådana jävssituationer att uppkomma relativt frekvent – och att domarna inte ens hör de inblandade, trots nya, skarpare direktiv).

V86 är ett fantastiskt spel! Omgångens största och näst största favorit vinner, därtill infriar den fjärde största. Skrällen Lisa Scarlet kommer i helt rätt lopp, och från rätt spår. Det luriga i omgången var att det skrällde även i första loppet; där bommade jag och 98 procent av övriga. Men utdelningen – 2,3 miljoner! Och värdeökningen från 304 000 till 2,3 miljoner då omgångens näst största favorit (56 procent) avslutar… galet. Bara på V86!

Omsättningen backade nio procent; en följd av en kombination av utebliven TV-sändning(åter var Bloopers från 2012 mer angeläget än live-trav) och att man mötte en jackpotomgång. Idag ska man matcha 16,75 miljoner, vilket noterades under X-press-förutsättningar. Jag hoppas på en putsning, då min favorit- och hemmabana Åby arrangerar ensamt! Jag tror det också; spelarna verkar gilla både V86 och open stretch mer nu än förra året.

Åby har haft tre ”egna” omgångar tidigare, en om året. 2012 blev det favoritparad, men såväl 2013 som 2014 har det slutat med att en ensam vinnare tagit hela potten. Typiskt för V86 är, att det inte behövs några svårfunna rader för att det ska bli så.

2013 segrade tre favoriter, ifjol bara två men det blev bara två skrällar också. Båda skrällarna var sjundehandare, så det var inte precis så att man behövde helgardera 15-hästarslopp för att få med dem. Men kan fortfarande koncentrera sig på att analysera bara halva fältet.

Märkligt också, att även sex rätt kan ge så bra. Ifjol 760 kronor; det är 3040 gånger pengarna på ett spel med 25 öres radpris. Och då går bara 26 procent, 6,5 öre per inlämnad rad, till sexrättspotten. För att få sex rätt behöver man inte bry sig om skrällhästar alls utan kan koncentrera sig på att bara välja bland favoriterna.V86-1: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för fyraåriga i låg klass. Strukna: 1, 10

Två saker sticker ut i Åby-statistiken över sådana här lopp: ”Alla” vinnare rankas 1-4 och spåren 4-5 är mycket gynnade. 5 Legend Brodde sticker ut som den som uppfyller båda kriterierna. Men… sedan 10 augusti har stall Stenströmer gjort 51 starter och bara vunnit två (båda från spets i voltlopp). Siffrorna står i kontrast till de 76/499 = 15 procent som gällt tidigare i år. Stallformen är inte på topp.

Risken är uppenbar, att 8 Furious Francis släpps till ledningen i kraft av favoritskap och toppkusk i sulkyn. Goop låter påfallande optimistisk och kör säkert därefter. Jag tror inte hästen vinner från någon annan position, så det vore tacksamt om man svarade ut honom.

Jag tycker favoriten är överskattad. Bara tre segrar på 22 startar, som högst till 2,13 i odds. Samtidigt har han förlorat som storfavorit flera gånger.V86-2: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg klass

Det här borde man ju lagt som V86-1, för att kunna ta del av de omsättningsfrämjande omstarterna. Men på V86 är det viktigare att lägga ett enkelt lopp först. I de flesta V86-omgångar segrar favoriten i första avdelningen, och skräller gör det nästan aldrig, vilket visar att ATG är duktigt på att sortera loppen rätt.

Man kan tro att open stretch gynnar startvoltshästarna i tilläggslopp, men något sådant mönster har man inte kunnat skönja. Däremot är tilläggshästar kolossalt gynnade vid här aktuell proposition. Det verkar anmälande tränare ha insett också…

Loppet är uppenbart öppet. Här rekommenderar jag att ”följa John” och gardera. Det kommer bättre drag längre fram.

 

V86-3: Autostart, medeldistans, lärlingslopp i låg klass. Struken: 5

Några intressanta saker finner man i Åby-statistiken. Spår 12 är bäst, precis som man ser i lärlingsloppen på V75. Dessa blir ofta körda på annat sätt, än ”vanliga” lopp.

Skräller gör det ofta. De bästa spelobjekten är de som rankas 7-10 av spelarna. Alla dessa segrar oftare, än det förtroende de får.

Här uppfyller 12 Stardust SIR båda nämnda kriterier för högt spelvärde. Senast mötte hon favoriten, presterade på samma nivå och var ungefär lika mycket spelad. Denna gång blir hon mycket mindre spelad trots faktiskt ganska gynnsamma förutsättningar. Tipsetta! Men skrällrisken är stor, garderingslopp igen.

 

V86-4: Autostart, medeldistans, femåringslopp

Omgångens andra årgångslopp, och det andra där det inte blev fullt anmält. Detta trots 80’ till vinnaren, och att den som kommer sist (!) får minst 5’.

3 Ivar Sånna är bästa hästen och sitter dessutom i ledningen för en gångs skull – spik.V86-5: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp. Struken: 6

Spårtrappalopp kan vara spelintressanta, då de bygger på felaktiga premisser. Man kan se i propositionen, hur man rankat startspåren. Denna ranking stämmer inte med, hur gynnsamma respektive spår egentligen är. Det innebär att de som faktiskt får de bästa spåren, är dubbel-gynnade.

Generellt i autolopp, är 2 det mest överspelade och 9 det sämsta. Med open stretch har spår 2 gått och blivit sämst, det är väl lite extra missgynnsamt att gå i andraspår. Spår 5 är bäst, både med och utan open stretch, och dessutom mest underskattat.

Tre hästar är spelade, och de startar från nämnda nyckelspår. Man kan vara säker på att de som fått 2 och 9 har sämre chanser än sina spelprocent, och den med bricka 5 bättre. I schablonfallet är det stora skillnader det handlar om.

Jag spikar 5 Cash Lane (18%), och det beror inte bara på spåret och spelvärdet. Jag tycker han varit jättebra i de två lopp han gjort för Untersteiner. Visst, storfavoriten var som en ny häst senast barfota och ska gå så igen, kan såklart vinna. Men jag hoppas det blir lite strul för den. Och tänk om CL också går barfota..?V86-6: Autostart, kort distans, 8-hästarslopp för ston

2 Blue Martini Ås visar upp den typiska USA-importprofilen: När hon kom hit hade hon 7 segrar på 23 starter. Här vann hon två lopp av de första sex, men är nu segerlös i 15 raka.

Loppet ser lättläst ut. 6 Jeans N.Overhalls flyger direkt till ledningen, släpper till storfavoriten 3 My Gliding Angel – och spurtar förbi ganska enkelt över upploppet. Hon är bäst just idag. Tre procent!V86-7: Autostart, stayerdistans, 10-hästarslopp. Struken: 6

1 Alkalizer M har haft världens otur. För fyra starter sedan vann han mot bra hästar – men fick inte en krona för det utan diskvalificerades på grund av en kuskförseelse. Senast presterade han överlägset bäst – men efter stor startgalopp räckte raketspurten bara till målfotoförlust.

Första tanken när startlistorna gicks igenom, var att han är en bra spik den här gången. Men så vaknade förnuftet. Hästen har trots alla galopperat fyra gånger i rad och möter tre bra hästar. Han spelas i enkelrad på DD, men på V86 blir det gardering med 3, 7 och 8.V86-8: Autostart, medeldistans, stolopp

På travsport.se kan man se resultat från stallens 300 senaste starter. För Walmanns del, sedan den 23:e juni. Man kan dela upp loppen i tre delar efter vem som suttit i sulkyn:

Kihlström: 14 procent segrar, 36 procent plats

Haugstad: 9 procent segrar, 30 procent plats

Övriga: 4 procent segrar, 11 procent plats

Man kan också lägga ihop siffrorna och få fram 10 procent segrar och 29 procent plats. Tidigare i år låg man på 15 respektive 39 procent; en indikation om att stallformen just nu inte är i absolut topp.

Detta förstås apropå 2 Raffinos, motbudet till omgångens största favorit. Men 6 Elma Lane sitter tidigt i ledningen och chansen är att värdera till 2/3 – väl i nivå med hög spelprocent alltså. Spik! För övrigt är sjättespår bakom bil det som kommit att gynnas mest sedan Åby införde open stretch. Segerfrekvensen har ökat markant, mest på bekostnad av spår 2.

Sammanfattning:

Idag ser det ut att vara läge för ”tv-system”. De tre första avdelningarna bör garderas, medan det finns spikbud i fyra av de fem avslutande loppen. Två av dessa är favoriter, en andrahandare och en skrällrankad. Sedan finns det en chansspik i V86-7 också. Lycka till med spelbesluten!