StatistikbloggenV86

Publicerad 23 september 2015 av Jens Sjödén V86, Solvalla, statistik

15,78 miljoner. En väldigt svag omsättning, helt säkert till största delen beroende på, att travet än en gång fick flytta på sig till förmån för ett gammalt avsnitt av Bloopers – travets nya fiende nummer ett!
Det har visat sig gång på gång, att V86-omsättningen backar ett par, tre miljoner när loppen inte går på TV.
Sedan var det några som inte kom överens med den nya hemsidan också, särskilt bland de som försökte spela från mobil. Det är så tråkigt, att travet tappar omsättning på grund av omständigheter man själv rår över. Det är inte alls så, att intresset för travsporten är i dalande.
Sänd loppen i TV och fixa en fungerande hemsida så blir siffrorna svarta igen!

313 101 kronor. V86 visar åter, att det är travets överlägset bästa spel. Hur kan det ge så mycket?
Till att börja med, var omgången som en V75:a med 25 öres radpris. Obesegrade Mister JP var med, och ”alla” hade den. Ingångsvärdet blev nio kronor.

Det var på förhand en sällsynt enkel omgång, det var ju idel seedade uttagningslopp. Skrällrisken per lopp låg kring 1/10. Eftersom det är åtta lopp, är mest sannolika utfall en skräll. Näst mest troligt är att det inte blir någon skräll alls.
Den som gissade rätt, och valde att gardera just V86-7, kunde sällsynt enkelt hämta hem 313 000 kronor.

Faktum är, att just det här mönstret med sju vinnare rankade 1-3 och en skräll, är vanligt förekommande på V86. Och utdelningarna blir höga. Det ”värsta” exemplet, som säkert många minns, är då Mr Looba Looba skrällde, också i avdelning sju. Alla 686 kvarvarande system sprack! Övriga sju vinnare i omgången rankades 1, 1, 1, 1, 3, 3, 3. Om man hade helgarderat V86-7, hade man alltså haft goda möjligheter att bli ensam vinnare och vunnit tio miljoner (det var jackpot).

Det exemplet är extremt, men det finns jättemånga som det i onsdags, där utdelningarna blivit fem-, sex- eller sjusiffriga. Jämför med V75! För att utdelningen ska springa upp i 313 000 krävs minst två, ofta tre, vinnare rankade 4 och nedåt. Och för det mesta någon skräll ännu lägre rankad än åtta.
På V64 når utdelningarna upp i sådana nivåer bara en gång på tio. Även då krävs mer än en skräll, och ofta en större skräll än en åttondehandare. Nä, det finns inget annat spel där det är så lätt att vinna stora pengar, som på V86!

Nu låter det förstås lättare än det är. Det är enkelt att tippa efteråt. Själv trodde jag att V86-5 höll den största skrällchansen, och hade garderat där, så det blev inga 313 000 till mig. Men bara genom att blunda och peka, hade man en chans om 1/7 att hitta rätt skrällopp…
Det är förstås svårt att vinna stort på V86 också, men det är mycket mera svårt på alla andra spel. Visst är det lite fascinerande: 1, 1, 2, 2, 2, 2, 3, 8 – 313 101 kronor. Precis som förhandstipsen sade, sju vinnare rankade 1-3 och en skräll.


Några fler reflektioner kring den intressanta omgången i onsdags:
Två favoriter infriade alltså. Dessa hade taskiga spår, 7 och 10, men släpptes ändå tidigt till ledningen. Därför vann de också. Någon som tror det är en slump, att det var Kihlström och Goop som fick överta..?
Dessa hör till den toppkvintett, som får mycket gratis på Solvalla. Två andra storfavoriter i omgången rattades av Anders Svanstedt respektive Kenneth Haugstad. Vad hände när dessa kom upp i dödens..? Inte släpptes de till ledningen inte - med tunga, utdelningshöjande favoritfall som följd.
Dessa sorterar in under ”sällankuskar” enligt definitionen på sidan 172. Tillsammans har de favoritspelats 17 gånger de senaste åren, utan att kunna infria med någon.
Noterbart i övrigt är, att även Peter Untersteiner och Robert Bergh fick sitta kvar i dödens med sina favoriter – också med fall som följd, naturligtvis.

Alla åtta lopp vanns av fyra kuskar ur toppkvintetten. Så typiskt för Solvalla, dessa dominerar rejält! Ändå kan utdelningen alltså springa upp i 313 000.
Avslutningsvis: Om man bestämt sig för att spela på det näst mest sannolika utfallet noll skrällar, och bara streckade rank 1-3 i de sju sista loppen, hade man bommat. Men sjuor och sexor gav så pass bra, att en investerad femhundring hade gett 6 600 kronor tillbaks.

Här är det läge att göra lite reklam för splitternya Statistikbibeln V86. Spelformen V86 är inte på långt när lika ”sönderanalyserad” som V75. Den omsätter mindre, men utdelningarna är högre. Man slipper tuff konkurrens, då ”alla” de bästa spelarna föredrar V75. Att enkla rader ger höga utdelningar är alls inte ovanligt.
Insikter i V86-loppen betalar sig bra. Statistikbibeln V86 är utmärkt som uppslagsverk i varje omgång. Den är jättebillig för alla som läser detta, bara 399 kronor. Det kan betala sig på bara ett extra rätt, en gång. Veckokostnaden blir 7,67 kronor, billigare än någon tipstjänst eller tidning. Sedan är den ju inte slut efter ett år heller…
Utöver detaljerad statistik kring alla förekommande lopptyper, finns också systemkapitel för V64 och V86, med exempel på användbara krav för till exempel Jokersystemet. Och intressant kuskstatistik, med fokus på spelvärde (hur hårt de spelas i relation till hur ofta de vinner).
Sedan är ju ambitionen att den ska vara rolig att bläddra och läsa i också, för den som är lite extra spelintresserad!

V86-1: Autostart, medeldistans, 4-åriga i låg klass

Statistiken finns på sidan 114. Den visar, lite avrundat, att favoriten vinner varannan gång och att vinnaren annars återfinns rankad 2-5.
2 Victorious Star kan bli omgångens största favorit. Sådana infriar till 2/3 inom V86 (sidan 52).
I kraft av det stora favoritskapet lär han få ledningen, om han inte kan ta den själv. Vad som kan tala mot det scenariot är att han rattas av en ”sällankusk” enligt definitionen på sidan 172. Sådana har markant lägre infriandefrekvens på Solvalla, de får inte lika mycket gratis som de som känner varandra och kan bjuda tillbaka i nästa lopp. Mycket avslöjande siffror kring detta finns på sidorna 171-172!
Nåja, jag tror hursomhelst att chansen är minst i nivå med spelprocenten och att favoriten faktiskt är en ganska spelbar spik. För övrigt inleds majoriteten av alla V86:or med en favoritseger (sidan 50).

V86-2: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög mellanklass

Intressant och sällan sedd statistik finns på sidorna 148-149. Bland annat kan man utläsa styrkeförhållandet mellan volterna i detalj.
På startvolten är 3 det mest framgångsrika spåret. Spetshästarna håller ”bara” till mål i 34 procent av de här loppen, men när det är en favorit i ledningen överstiger chanserna 50/50. Jag tror att 3 Cadabra Transs R blir favorit till slut – samt är spetshästen. Då är han en bra spik.
Loppstatistiken visar annars att loppet är riktigt öppet. Tyvärr tycker spelarna så också, så det finns inget större värde i att gardera. Medan tipsettan/spiken är underspelad, så är ingen annan det. Det är också ett argument för att spika.

V86-3: Autostart, kort distans, amatörlopp

I morse var 2 British Steel omgångens största favorit. Senast kom första segern på svensk mark i elfte starten. Det var mot bara fem motståndare i ett 25 000-kronorslopp hemma på Halmstad. Nu är distansen annorlunda och han ska ut och resa. En i sammanhanget bra kusk är lite extra viktigt i sådana här lopp, men nja… För övrigt överspelas hans startspår ganska kraftigt (sidan 59).
Jag tippar istället 3 Lucky Luke Zenz på spetschans och form. Hade han kommit loss och vunnit V75 senast hade han nog varit favorit här… Tränaren kör själv, det är han nästan ensam om i loppet, och det är säkert ett klart plus att det är ett samspelt ekipage.
I normalfallet kollar man på spårlottvinnarna, 4-5, när det är 1640a. Här är 4 Maxmara den klart bättre och hon streckas direkt vid gardering. Det är ju inte helt ovanligt med överpace i amatörlopp.
12 Blixtodunder har inte startat så mycket 2014-15 men visade för två år sedan hög högstanivå vid tre segrar där han slog bättre hästar än de här. Rutinerad kusk, och det kan bli överpace som sagt… den här vill jag ha med som helt ospelad. Snart slår blixten ner igen!

V86-4: Lopp med ett tillägg, lång distans, hög klass

13 Twitter är den omedelbara tanken. Han har tjänat mest och är nog, för dagen i alla fall, med marginal bästa hästen. Senast blev han tvåa på topptid i ett snarlikt lopp, slagen endast av Fossens Bonus, så det är nästan att räkna som en seger. Den här gången barfota dessutom.
Vad säger statistiken då? Man hittar den på sidorna 160-161 och det första man slås av är en kolossalt hög andel favoritsegrar, över 50 procent. Annars kan det skrälla: Det är relativt jämna chanser mellan hästar rankade 2-7. I övrigt finner man att hästarna på tilläggsvolten är något gynnade. Spår 9-10 på start är missgynnsamt.

V86-5: Autostart, medeldistans, låg klass

Tio sådana här lopp har avgjorts sedan i mars och favoriterna har inte vunnit något. På sidorna 89-90 kan man läsa statistik och där finner man en relativt låg frekvens för såväl favoriter som spetshästar. Det här är definitivt ett av omgångens tänkbara skrällopp.

V86-6: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg mellanklass

Statistiken (sidorna 144-145) visar att hästarna på tillägg är svagt gynnade.
Följande citeras direkt från sidan 145: ”Lägg märke till favoriternas vinnarpositioner: 74% av de segrande favoriterna har varit med där framme direkt, i spets eller dödens. De favoriter som inte når dit har det mycket svårare, knappt 1/9 av favoritvinsterna tas bakifrån! Tänk på det vid bedömningen av favoritchansen: Om det är en starttrög favorit på startvolten, eller om favoriten är en tilläggshäst, måste det till en offensiv kusk för att det ska vara en rimlig segerchans.
Erik är en offensiv kusk och jag litar på att han löser denna kolossalt enkla uppgift, det här är omgångens svagaste lopp. 10 Digger Lord har ett gynnsamt startspår och Stig H-hästar galopperar sällan två gånger i rad. Digger har aldrig gjort det; innan senast hade han bara en galopp på 17 starter i karriären. Spikas!

V86-7: Autostart, kort distans, hög klass. Struken: 11

Titta i tabellen på sidan 59! Det är visserligen aningen svårare att infria favoritskap från ytterspår bakom vingen (6-8), men det är ingen katastrof. Till exempel är innerspåret mycket sämre, och spår 3 är sedan näst sämst. Förvånansvärt få spelare har koll på sådant här.
7 Highspeed Call kan vara snabb nog att spetsa av egen kraft. Om inte annat bör han få överta i kraft av det stora favoritskapet. I värsta fall tror jag han är stark nog att vinna från dödens i detta fält av mestadels föredettingar.

V86-8: Autostart, medeldistans, stolopp i mellanklass. Struken: 12

Statistiken på sidan 101 berättar att 91 procent av vinnarna återfinns på övre rankinghalvan (1-6) och att andelen spetsvinnare är något under snittet: 38 procent.
Normalt tippar man en spårgynnad spetshäst i toppform, men… 4 Caviar Sisu tog fyra segrar som två-tre-åring och har bara vunnit ett lopp sedan dess, som storfavorit i beskedlig konkurrens i Norge. Nu möter hon äldre hästar dessutom.
6 Countrygirl Ås hämmas av läget och även hon är bara fyra år. Jag tycker det finns flera bättre spikbud i omgången. Detta lopp garderas!


Så ska pjäserna fördelas:

Jag tycker det finns bra spikbud i avdelningarna 1, 2, 6 och 7, kanske även i avdelning 4.
Med fyllda fält över hela linjen är skrällchanserna drygt dubbelt så höga som senast, strax över 2/10 i snitt. Det innebär att mest sannolika utfall idag är TVÅ (!) skrällar. Därmed finns fantastisk utdelningspotential; se bara hur det blev förra veckan med bara en skräll.
Jag placerar mina skrällgarderingar i avdelningarna 3, 5 och 8, kanske även avdelning 4. Givetvis bör man spela Joker, då kan man kräva 1-2 skrällar och reducera inlämningskostnaden rejält gentemot en enkupongare. Men en enkupongare skulle se ut så här

2
3
2 3 4 12
13
[många]
10
7
[många]

Ca 100 kronor
Lycka till med spelbesluten!